Kdy začít s příkrmem

43
2.3.05 16:03

Kdy začít s příkrmem

Ahoj maminy,
ještě v těhotenství jsem byla přesvědčená, že budu plně kojit alespoň 6 měsíců a teprve potom začnu s příkrmem. Mám 4 měsíčního syna a manželova rodina mě přesvědčuje, že je čas začít přikrmovat. Podotýkám, že syn měl porodní váhu 2,8 kg a teď má 7 kg :D . Z toho usuzuji, že mu mateřské mléko stačí ažaž. Poraďte, jak okolí přesvědčit, že je příkrm zatím zbytečný? A nebo už je čas začít přikrmovat?
Díky
Klarisa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
456
2.3.05 16:14

Ahojky Klarisko,
určitě nepřikrmuj. Je to nesmysl. Obzvlášť když kojíš. :!
Malému dítěti předšasné zavádění příkrmů nic nedá! Ba naopak může vést ke vzniku alergií. Poslechni vlastní rozum.
Já jsem sice nekojila, ale říkrmy jsem také začala dávat až v 6 měsících.
Kamarádka začala malou cpát v 5 měsících všim a malá má potravinouvou alergii na co se podívá… :roll:
Má matka mě před 25 lety také do 7 měsíců jen kojila a jsem jí vděčná. Teď jsme četla, že ženy v Římě kojily až do 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1790
2.3.05 16:22

Ahoj Klariso,

taky bych určitě kojila a nepřikrmovala. Malému je teď 9 měsíců, ale v podstatě kojíme pořád, protože malej mi skoro nic nechce.
Nejdůležitější je, aby mimčo přibývalo na váze (a to u vás jde dobře) a abyste byli oba spokojeni.

Miroušek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
2.3.05 16:47

Ahoj Klariso,

s příkrmem se může začít u nekojených dětí od ukončeného čtvrtého měsíce, což ale není Tvůj případ. Pokud je dítě kojené, tak se doporučuje přikrmovat až od ukončeného šestého měsíce. A opravdu není kam spěchat!

U nás mívá manželova rodina taky zvláštní názory. Když manželův tatínek viděl, jak mučím jeho vnoučka mrkvičkou a jak vnouček prská, tak mu chtěl dát meruňkový džem, aby si chlapeček pochutnal… No, chudinka chlapeček měl v pěti měsících 8 kilo, teď v sedmi má 8,7 kg a je víceméně jen kojený, protože příkrmům moc nedá.

Tak se drž! Ostatně radit můžou, ale krmíš ho ty, tak mu dávej to, co uznáš za vhodné a hotovo.

Ulrika a Andrýsek (7 měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.3.05 17:47

Ahoj, tuto otázku jsem řešila před měsícem, kdy jsme byli na 4 měsíční kontrole a paní dr. nám řekla, že můžeme začít přikrmovat. Ale protože také plně kojím a malá nijak nestrádá rozhodně ¨přikrmovat nebudu, je to zbytečný!!!!Tak tedy radím nepřikrmuj, kašiček a polévek se jěště navaříš dost a dost, ale hlavně je to nejlepší pro naše mimnka.Ahoj

• Citovat
  • Upravit
246
2.3.05 18:34

Taky se rozhodně přikláním k názorům holek rozhodně ještě nepřikrmovat. Mimču tím nijak neprospěješ, a rodina ať si říká, co chce. Já plně kojila do konce 7.měs, a až teď jsem pomalu začala přikrmovat. Žádný čaj ani šťávu taky ještě neměla, a nechybí ji to. Dej na svůj rozum a ne na 30let staré názory našich rodičů..
Otec mého přítele mi zrovna teď o víkendu řekl, ať malé (7,5měs) místo mrkve umixuju vepřový řízek :lol: No snad to myslel v žertu :lol: :lol: :lol:
Ahoj, Radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
2.3.05 20:13

Díky za vaši podporu :lol: . Už si nebudu připadat jako krkavčí a líná matka, které se ještě nechce začít s příkrmem.
Klarisa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.12 10:56

Ahoj holky,
malému jsou čtyři měsíce (od porodu přibral 2500 g a vyrostl o 16 cm) a já se dostala mezi dva rozdílné názory na téma, kdy začít přikrmovat. Bohužel máme v rodině pediatričku a ta si stojí za názorem, že všechny děti, ať kojené nebo nekojené mají dostat první příkrm v den kdy ukončí 4. měsíc a přes to nejede vlak. Když mu nedám, tak to je týrání dítěte, že na to má už věk, pak bude mít problémy s jídlem, alergie…
Pak mám svojí pediatričku, té když jsem to říkala, tak mi řekla, že to je na mně, ale ona by dávala jen v případě, že by nestačilo mléko. Malý je na MM a po jedné návštěvě mé příbuzné dáváme na noc UM, protože byl chudáček tak hladový. Pediatrička to neví. Prcek přibírá 150 g týdně.
Bohužel obě babičky jsou na straně příbuzné, takže denně ze tří stran slyším, jak mu chutnala mrkev. Původně jsem chtěla ve 4. měsíci začít, ale je mi to líto. Na druhou stranu nevím, jestli ty váhové přírůstky nemá malé (moje doktorka je dost laxní, kamarádky dcera dostala doporučené UM, kdy přibývali „jen“ 170 g týdně). Kdy jste s příkrmy začaly vy? Rozhodně si to udělám podle sebe, ale chci znát ještě další názory.

• Citovat
  • Upravit
5254
22.3.12 11:02

Já začala chvilku po půl roce zelinou kolem poledne.
Někde jsem četla, že přikrmovat ano, pokud vypije víc než litr mléka denně, ale to jako kojící stejně nezjistíš, teda pokud nemáš doma váhu.
150g za týden jsou pěkné přírustky.
Na příbuzné se vyprdni, zkus se podívat třeba na kojení.net, je tam databáze otázek a odpovědí, tam najdeš opravdu všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenkaamimi
22.3.12 11:33

přesně tak. nebo kojeni.cz.

nevím nevím, jestli si to uděláš podle sebe, když jsi takhle podlehla :-))

normálně koj do 6 měsíců plně a od šestého měsíce začni postupně přidávat příkrmy a ubírat mléko. takhle pokračuj do roka. po roce lze pokračovat v kojení, ale to už bude spíš takové na chuť. :-)

• Citovat
  • Upravit
zichisek
22.3.12 11:34

Vykašli se na příbuzné, je to tvé dítě a ty jsi matka.Navíc přírůstky má krásné.
Já chtěla kojit plně do 6-ti měsíců.Ale v 5-ti měsících se mi malá začala budit na kojení v noci po hodině a půl, takže jsem po týdnu začala dávat na noc kaši a zase spala celou noc.
A asi po třech dnech jsme v poledne začali zeleninkou.Hodně záleží i na dítěti.Naše malá byla v tomhle hodně zvídavá a sápala se po našich lžičkách.
Od první mrkvičky sní vždy celou porci, je to jedlík :) Řiď se sama sebou, jak to cítíš a jestli malý projevuje zájem o jídlo nebo ne.Myslím, že není třeba v příkrmech nic uspěchat pokud mu stačí mléko.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.3.12 11:44

Po jídle se sápe dost. Když jsem tuhle vedle něj jedla jogurt, tak otevíral pusinku pravidelně jak viděl lžičku :mrgreen: Dřív jsem mohla jíst/pít u kojení, což je teď naprosto nereálné, protože se pouští prsa, chytá mi ruku a sápe se po tom dost nehorázně.
Lenkaamimi, na rodinu celkem kašlu, ale mě právě zarazila ta kamarádka, co jim doporučili UM, a to její prcek přibývá lépe jak náš… U nás právě za posledních 14 dní přibral jen 130 g. Přikrmovat jsem chtěla i kvůli zvracení, ale to se v posledních dnech o dost zlepšilo…

• Citovat
  • Upravit
31278
22.3.12 11:48

na příbuzný se vyprdni, dělej si to podle sebe. Já chtěla přikrmovat až v půlroce, nakonec asi týden po 4. měsíci začal dostávat obědový příkrm (jen tak 50g a dorazit prsem), protože začal pít čím dál častěji a zdál se nedojezený, sápal se po jídle a když jsem mu zkusila dát prvně příkrm, tak z toho byl tak hotovej, že už sem ho o to nemohla obrat…
ale já osobně bych skoro radši šla cestou příkrmů než UM, pokud máš pocit, že nemá dost…
náš malý přibral mezi 3.a 4. měsícem „jen“ 300g (asi za 3 týdny) a mudra z toho vědu nedělala.
dokud nehubne a nedělá „sprasky“, tak pokud chceš, tak bych se na UM i na příkrm ještě vyprdla, však hlady nepojde…
co jsem si načetla, tak norma na přibírání je 120-250 g týdně. Navíc s přibývajícím věkem se nabírání na váze hodně snižuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
22.3.12 18:59

Ahoj, u nás je to naopak, doktorka je pro příkrmy až v půl roce, ale já zkouším už teď - v pěti měsících… Malá přibývá krásně, ale prostě už je nepříčetná, když jíme my a chce prostě ochutnávat, tak dostává zeleninku a pak dokojím…
Já myslím, že každá máma tak nějak pozná, kdy už je čas… Nenech si do toho kecat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
22.3.12 19:01

Jinak malá už má 8,5 kg (jen z kojení) už se otáčí a všímá si našeho jídla, prý když dítě tyto tři body splňuje, tak je na příkrmy připravené… Ale dej na svůj pocit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí