Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti, kdy jste začali přikrmovat nedonošené miminko? Mám holčičku, právě 4,5měsíce (3 měsíce). Je na UM a v posledních dnech se mi zdá, že má pořád hlad. Zvýšila jsem dávku mlíčka, ale i po vyšší dávce se mi v noci budí hlady a ráno nemůže dospat. Prostě se mi zdá, že jí to mlíčko přestává stačit. Tak jsem si říkala, že bych mohla začít s příkrmy, třeba mrkvičku atd… jak jste na tom byli vy?
Já jsem kojila a příkrmy začala, když bylo malé šest měsíců, čtyři korigovaně. Ale docela dlouho to trvalo, než se „rozjedla“, v podstatě si počkala na korigovaného půlroku ![]()
A nemuze to byt rustove obdobi, spurtik?
Klidne mrkvicku zkus, ja osobne bych jeste pockala.
![]()
Růstový spurt? Vydržela bychaspoň týden, zda se to neupraví.
Máme v rodině dost nedonošené děti a vše se řídilo dle korigovaného věku (očkování, příkrmy atd.).
@Jajanik korigovaně 3 měsíce bych příkrm nedala. v tuhle dobu chodí růstový spurt. poraďte se pediatrem
Malá je o 5 tydnu dřív a začala jsem tak tyden před 5 mesicem(4 korigovane).
Odpovídá to spurtu ve 3.měsíci. Doktorka mi říkala, ať klidně zkusím příkrm, že se jí nezralá nezdá. Tak počkám, jak zareaguje na zvýšenou dávku mlíčka. Snad jí to bude stačit. Děkuju!
@Jajanik Zeptala bych se vaší dětské, ale my jsme měli začít už od 4 měsíců nekorigovaně (jsou o 8 týdnů dřív) kvůli alergiím, jak se teď doporučuje, ale to mi přišlo až moc brzy, takže jsem první lžičky začala dávat v 5 (korig. ve 3 m.) a s příkrmy normálně začala v 6 měsících (korig. ve 4)
Možná i proto mě u druhých dětí minulo takové to období, kdy se miminko budí co hodinu v noci na kojení, jak to bylo u prvního. V tu dobu už dlabali příkrmy pořádně
![]()
My dávali ve 4 měsících. Syn je narozený o 3 měs. dříve, takže velice brzo, vlastně v 1 měsíci korigovaně. ![]()
@smultul
No tak to my máme 3 měsíce, resp. 13.týdnů korigovaně, nekorigovaně 20.týdnů. Takže bych tu první lžičku mohla zkusit, že jo? Právě, že mi spinkala krásně třba až do 6h ráno, ale poslední dny se mi budí už ve 2h
… Tím se snad nic nezkazí.
@jannina1
Jů, tak to je fakt brzo! A jak to malý přijal takhle brzo?
@Jajanik Naše doktorka je zkoukla, řekla, že hezky prospívají a že to mám začít zkoušet. Ona je hodně brzy přestala brát korigovaně, sama má nedonošenou dceru a ta je taky doktorka. Tak si říkám, že se o to zajímá
Opravdu to bylo až hodně brzy, proto jsem ještě měsíc počkala, ale pravda je že po 3 hodinách jsem kojila ještě dlouho. I v noci. Já byla ráda že nejedu á hodina ![]()
Ahoj, i když dvojčátka jsou velcí kluci buci
teď v 6korig a 8bio 9kg/76cm tak jsem stejně s příkrmem začala až před jejich 5korig měsícem, zkoušela jsem to dřív, ale prostě je to nezajímalo, ještě na to nebyli připraveni psychicky a začala jsem rýžovou kaší do lahve a až po 14dnech zelenina a byl to boj
vůbec nechtěli polykat. Jinak dr. mi říkala ať přikrmuju už od 4korig, ale když nechtěli tak já se s nimi neprala ![]()
teď už jedeme masozeleninka a na sváču ovoce a večer kaše na lžičku ![]()
@Jajanik píše:
@jannina1
Jů, tak to je fakt brzo! A jak to malý přijal takhle brzo?
Dobře, neměli jsme na vybranou. Nechtěl mléko, kojila jsem a přikrmovala. Nechtěl ani jedno, takže jsme začli 1.lžičkou-mrkví a mělo to velký uspěch
Pak jsme přidali odpoledne jogurt, dopoledne přesnídávku, večer kaši.