Kdy začít učit dítě cizí jazyk?

Qwentin
13.12.14 22:32

Kdy začít učit dítě cizí jazyk?

Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodné začít učit dítě cizí jazyk.Se synem cestujeme a hodně hovořím anglicky nebo rusky. Učím syna aby aspoň uměl poděkovat, pozdravit, rozloučit se. Teď mi často zničehonic opakuje cizí slova, utkvěly mu paměti. Asi je to pravda, že malé děti se učí cizí jazyk lépe než dospělí. Je mu 3,5 let a ještě se učí mluvit, tak nevím, zdali je vhodné učit ho i cizí jazyk, aby si to potom nepletl. Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12550
13.12.14 22:37
@Andrejka81 píše:
Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodné začít učit dítě cizí jazyk.Se synem cestujeme a hodně hovořím anglicky nebo rusky. Učím syna aby aspoň uměl poděkovat, pozdravit, rozloučit se. Teď mi často zničehonic opakuje cizí slova, utkvěly mu paměti. Asi je to pravda, že malé děti se učí cizí jazyk lépe než dospělí. Je mu 3,5 let a ještě se učí mluvit, tak nevím, zdali je vhodné učit ho i cizí jazyk, aby si to potom nepletl. Děkuji za odpověď.

Ahojky :-) Já mám v plánu mluvit na své dítko japonsky už od malinka, už když se bude učit mluvit.
Líbila se mi totiž moc situace u známé, Japonky, která mě učila. Má synáčka, její manžel je Čech, ona na něj mluví japonsky a česky, on česky. Když jsem tam byla i já, zrovna mluvil s babičkou krásnou japonštinou, když se ho tatínek ptal, o čem mluvili, nádherně mu to přeložil do češtiny :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
13.12.14 22:42

@majki.r Pokud to neni tvoje mateřština nedělej v tom dítěti gulaš. Dítě potřebuje mít fixaci, že ta osoba na něho mluví tak. Neni problém když otec mluví česky a matka jenom japonsky( pokud je to její mateřština). Vidim to i u kamarádky, kde otec mluví německy a ona, aby synovi pomohla se snaží střídat češtinu z němčinou a to dítěmá v hlavě zmatek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
13.12.14 22:45

@majki.r
Tak to zní dobře, já se jen bojím, abych synovi neudělala nějaké zmatky v hlavě, protože něco jiného jsou dvojjazyční rodiče a pak učení třeba podle knížek nebo někde v zahraničí…,navíc se teď rozmluvil, dlouho nechtěl mluvit, ale teď jeho mluvu nemůžu zastavit a ty cizí slova také pořád opakuje…,jinak jsi šikovná učit dítě japonsky, to asi není jednoduché

• Citovat
  • Upravit
12550
13.12.14 22:45
@annaei píše:
@majki.r Pokud to neni tvoje mateřština nedělej v tom dítěti gulaš. Dítě potřebuje mít fixaci, že ta osoba na něho mluví tak. Neni problém když otec mluví česky a matka jenom japonsky( pokud je to její mateřština). Vidim to i u kamarádky, kde otec mluví německy a ona, aby synovi pomohla se snaží střídat češtinu z němčinou a to dítěmá v hlavě zmatek

Tak já bych na něj nemluvila jen japonsky. Mluvila bych česky, ale učila bych ho i japonsky. Na tom podle mě nemůže být nic zlého.
My vyrůstali jako děti v Africe a naši nás učili arabsky a francouzsky. A mluvili jsme pěkně, všude jsme se domluvili, přitom naše mateřština byla čeština.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
13.12.14 22:47
@Andrejka81 píše:
@majki.r
Tak to zní dobře, já se jen bojím, abych synovi neudělala nějaké zmatky v hlavě, protože něco jiného jsou dvojjazyční rodiče a pak učení třeba podle knížek nebo někde v zahraničí…,navíc se teď rozmluvil, dlouho nechtěl mluvit, ale teď jeho mluvu nemůžu zastavit a ty cizí slova také pořád opakuje…,jinak jsi šikovná učit dítě japonsky, to asi není jednoduché

Však jsou to jen moje plány, maličká se narodí až v květnu :-) Ale přítel do mě ryje už teď, ať se dívám na japonské filmy, prý abysme jí to dali do vínku :-)
Já sama miluju psaní čínských a japonských znaků, beru to jako relax a krásný koníček, tak to vyzkouším i s dětmi, může to být príma zábava :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
13.12.14 22:48

Moje dite je dvojjazycne, manzel je cizinec, tudiz moje breberka nema moc na vyber. Je ji 2.5 roku a zatim to dost plete. Kamaradka ma ale holcicku, ktera uz ve dvou plynne mluvila jazykem matky i otce a ted ve ctyrech zvlada zakladni vety v anglictine, na kterou ji rodice davaji. Idealni vek k osvojeni si vyslovnosti a zakladum ciziho jazyka je pry kolem 4 let. Ovsem mel by to byt rodily mluvci. Ja sve dite take mam v planu jednou ucit anglicky, ale chtela bych i hodiny od rodileho mluvciho, at ji take nepredam svuj priserny prizvuk :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
13.12.14 22:53

@majki.r
no tak to jsi šikovná, Tvé děti budou mít velké předpoklady učit se cizí jazyky :)

• Citovat
  • Upravit
7346
13.12.14 22:54

@majki.r Dělej to jak chceš ty…však uvidíš jak bude dítě reagovat…přestat se dá vždycky, že jo? Ale litovat, že jsem to nezkusila, budeš zbytek života… Co bych za to dala, mít mámu co umí X jazyků. Máma teda mluví velmi dobře Francouzky, ale bohužel to na mě v dětství nezkoušela… :mrgreen: škoda, no…Dej svému dítěti všechno co můžeš, dokud to bude přijímat…s puberťákem už moc nepořídíš… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
13.12.14 22:54

@majki.r Většinou se to nedoporučuje, protože fakt mateřštinu umíš nejlíp. Anglicky umim velmi kvalitně na syna bych si mluvit netroufla. Radši at jí neumí než, že já mu udělám v hlavě guláš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
13.12.14 22:56

@majki.r Teeda,ty umis zajimavy jazyky :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
13.12.14 22:58
@Evelina31 píše:
Moje dite je dvojjazycne, manzel je cizinec, tudiz moje breberka nema moc na vyber. Je ji 2.5 roku a zatim to dost plete. Kamaradka ma ale holcicku, ktera uz ve dvou plynne mluvila jazykem matky i otce a ted ve ctyrech zvlada zakladni vety v anglictine, na kterou ji rodice davaji. Idealni vek k osvojeni si vyslovnosti a zakladum ciziho jazyka je pry kolem 4 let. Ovsem mel by to byt rodily mluvci. Ja sve dite take mam v planu jednou ucit anglicky, ale chtela bych i hodiny od rodileho mluvciho, at ji take nepredam svuj priserny prizvuk :mrgreen:

Tak to je až neuvěřitelné, že dvouletá holčička mluví dvojjazyčně, já si to tedy neumím moc představit, jelikož syn se rozmluvil až ve třech letech, ve dvou se mu ještě mluvit nechtělo. Ano máš pravdu s tím rodilým mluvčím, to je asi nejlepší. Jak už tady byla zmínka. Ale časem, až si dítě udělá slovní zásobu a bude starší, snad ho budu taky moci učit i já. Zažila jsem situaci, kdy děti, které jsem kdysi hlídala, žili v Nizozemí, chodili do anglické školky a rodiče byli Češi. Obdivovala jsem ty kluky, protože na ně ve školce mluvili jen v angličtině a z domu znali jen češtinu…

• Citovat
  • Upravit
12550
13.12.14 22:58
@SIMONA1234 píše:
@majki.r Dělej to jak chceš ty…však uvidíš jak bude dítě reagovat…přestat se dá vždycky, že jo? Ale litovat, že jsem to nezkusila, budeš zbytek života… Co bych za to dala, mít mámu co umí X jazyků. Máma teda mluví velmi dobře Francouzky, ale bohužel to na mě v dětství nezkoušela… :mrgreen: škoda, no…Dej svému dítěti všechno co můžeš, dokud to bude přijímat…s puberťákem už moc nepořídíš… :mrgreen:

Moc děkuju :-)Já si o tom ještě počtu a samozřejmě se budu řídit podle dítěte, zatím mám jen plány, ale realita může být jiná. :kytka: Každopádně v tom problém nevidím, kolem mě je cizích jazyků plno, koukáme na filmy, po stěnách mám znaky, co se učím (kolikrát i na záchodě), jazyky jsou mým největším koníčkem…no jsem na to zvědavá.
Jak jsem psala, my se krásně naučili základy francouzštiny a arabštiny, jak jsme vyrůstali v Africe. Ale po návratu do Čech jsem dostala hodně těžký zánět mozku ( v 5ti letech) a komplet mi to smazalo paměť, do té doby si nic nepamatuju :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
13.12.14 23:00
@Levandulina píše:
@majki.r Teeda,ty umis zajimavy jazyky :potlesk:

Děkuji, je to můj koníček :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
13.12.14 23:04

Znám rodiče, kteří jsou oba Češi, žijí v ČR, ale rozhodli se, že maminka umí dobře anglicky a tak bude na dítě mluvit od mala anglicky. Praktikovali to tak až do věku 5 let té starší, která pak měla logopedické potíže a logopedka doporučila posílit tu češtinu, aby se malá naučila dobře vyslovovat. Teď už se s nimi nevídám, tak nevím, jak pokračují, každopádně za 5 let života se musela naučit anglicky slušně, myslím, že se po dotrénování logopedie dá krásně navázat. Měla jsem podobné touhy, ale po škole jsem jazyk přestala používat a znalosti šly rychle dolů, teď už bych neměla dětem co předat:-( Jinak bych z guláše v hlavě dítěte až takový strach neměla, pokud rodiče umí jazyk dobře, budou své „učení“ doplňovat např. pohádkami v originále, neviděla bych v tom problém. Já se jazyky učím těžko a mrzí mě to. Závidím tomu, kdo žije v bilngvním prostředí a má to „zadarmo“, ostatní to musí vydřít. Může trvat déle, než si v tom prcek udělá jasno, co je čeština, co cizí jazyk, kdy co použít, ale čemu to vadí? Ostatně myslím, že sama maminka pozná, jestli jim to takhle vyhovuje nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí