Kdy založit živnost

426
21.10.13 12:23

Kdy založit živnost

Maminky podnikatelky, mám dilema : Udělala jsem si kurz a při RD chci založit živnostenský list. Nevím ale zda to mám udělat už teď-od listopadu 2013 nebo počkat až na leden 2014? Jaký bude mezi tím rozdíl krom toho, že když teď v listopadu tak budu muset v dubnu podat přiznání.?Nebo nevíte zda s to nedá vyplnit a zaplatit na Žú a napsat datum až od ledna? Poradíte prosím, děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
21.10.13 12:25

Krom daní žádnej rozdíl teda envidím. Max to, že když začneš před Váncoema a jedná se o službu nebo výrobek, kterej se dá k Vánocům darovat, tak budeš mít víc kšeftů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
426
21.10.13 12:37
@Seizdra píše:
Krom daní žádnej rozdíl teda nevidím. Max to, že když začneš před Váncoema a jedná se o službu nebo výrobek, kterej se dá k Vánocům darovat, tak budeš mít víc kšeftů.

Jo díky, takže je to jedno jo, no právě je to služba, ale nepočítám že se mi to hned ujme, tak ani nevím jak udělat přiznání s nulovým ziskem???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
21.10.13 12:43

Já bych počkala do ledna, protože tam je úleva, že první rok podnikání nemusíš platit odvody. Tudíž letos to bude pouze listopad, prosinec.
Já to měla tak vloni, KDyby jsem se to dozvěděla dřív, tak bych počkala :lol:

Pokud nemáš mínusové daňové přiznání, tak ho podávat nemusíš. To mi vloni řekla paní na Fú.

Ale než začneš, je nejlepší si ty úřady obvolat a oni ti vše řeknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
21.10.13 12:43
@Amy88 píše:
Jo díky, takže je to jedno jo, no právě je to služba, ale nepočítám že se mi to hned ujme, tak ani nevím jak udělat přiznání s nulovým ziskem???

Normálně - na nulu :D Budeš to dělat sama nebo si najdeš účetní?? Jestli účetní, tak musí vědět, jak na to. Předpokládám, že budeš daně dělat paušálem, to podle toho co to je za činnost si od zisku odečteš paušálně třeba 60 procent (je to daný dle živnosti) a z toho pak odvedeš co máš. Je v tom i nájem prostor, různý potřeby aj. Všechno prostě. Pokud podle skutečných výdajů, tak sbíráš lístky a účtenky, ale pokud ses nepřihlásila k silniční dani, tak benzin uplatnit třeba nemůžeš. Je lepší (podle mě) ten paušál…

Každopádně přeju, ať se dílo daří :pankac:

A o jakou službu jde je zatím tajný??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
21.10.13 12:46
@Lussye píše:
Já bych počkala do ledna, protože tam je úleva, že první rok podnikání nemusíš platit odvody. Tudíž letos to bude pouze listopad, prosinec.
Já to měla tak vloni, KDyby jsem se to dozvěděla dřív, tak bych počkala :lol:

Pokud nemáš mínusové daňové přiznání, tak ho podávat nemusíš. To mi vloni řekla paní na Fú.

Ale než začneš, je nejlepší si ty úřady obvolat a oni ti vše řeknou.

Druhej a další rok se odvody platí podle skutečnýho zisku, ne? Takže pokud by měla nulu, tak neplatí zálohy na ničem, nebo se pletu a už je to zas jinak? Já mám obnovenou žinost teprv měsíc a loni jsem měla nulu a ještě jsem si všechno oblítávala a zjišťovala a všude mi řekli (OSSZ, FÚ i poj.), že až kdyby mi vyšly odvody do plusu a překrčoila limity (např. na OSSZ 5 tis. a nějaká korun/měs.), tak bych paltila od dalšího roku. Letos nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
21.10.13 12:46

Já být tebou udělám si to už teď, právě proto že budou Vánoce a to co si vyděláš letos tak ti zůstaně, předpokládám, že se vlezeš do těch čísel, kdy nemusíš platiti zálohy a daně atak podobně, a příští rok začneš s čistím štítek, jediná nevýhoda je, že bys i za letošek musela dělat přiznání, ale to je otázka 10minut jestli ho umíš nebo ti někdo poradí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
21.10.13 12:52
@Seizdra píše:
Druhej a další rok se odvody platí podle skutečnýho zisku, ne? Takže pokud by měla nulu, tak neplatí zálohy na ničem, nebo se pletu a už je to zas jinak? Já mám obnovenou žinost teprv měsíc a loni jsem měla nulu a ještě jsem si všechno oblítávala a zjišťovala a všude mi řekli (OSSZ, FÚ i poj.), že až kdyby mi vyšly odvody do plusu a překrčoila limity (např. na OSSZ 5 tis. a nějaká korun/měs.), tak bych paltila od dalšího roku. Letos nic :nevim:

Mě bylo řečeno(vloni) Sociální pojištění se platí až od nějakých 60000Kč(to se mění každý rok)
VZP dle skutečných zisků, Fú se platí daň s příjmu.

Tudíž vloni jsem moc výdělek neměla(začala jsem v říjnu) Letos jedu celý rok a výdělek už, mám slušný. Takže kdyžbych začala až od ledna, tak si letos ušetřím platby. Pač je větší šance výdělku za celý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
426
21.10.13 12:55

Je to volná živnost-úprava srsti pejsků:-), právě jsem si už udělala ten kurz a teď nevím kdy začít, nejdříve budu dělat jen po rodině a kdo mi z nich co dohodí, ale nechci to na černo v žádném případě. Chtěla bych využít ten paušál 60%. účetní bych možná sehnala, protože sama bych si poprvé asi netroufla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
21.10.13 12:57
@Lussye píše:
Mě bylo řečeno(vloni) Sociální pojištění se platí až od nějakých 60000Kč(to se mění každý rok)
VZP dle skutečných zisků, Fú se platí daň s příjmu.Tudíž vloni jsem moc výdělek neměla(začala jsem v říjnu) Letos jedu celý rok a výdělek už, mám slušný. Takže kdyžbych začala až od ledna, tak si letos ušetřím platby. Pač je větší šance výdělku za celý rok.

Ale ty platíš platby z toho LOŇSKÝHO roku, tzn. letos z té nuly, cos měla vloni a až PŘÍŠTÍ rok z toho, cos vydělala letos… Takže je to vlastně přece úplně jedno, ne? Nebo mi něco nedochází?? :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
21.10.13 12:59
@Lussye píše:
VZP dle skutečných zisků, Fú se platí daň s příjmu.Tudíž vloni jsem moc výdělek neměla(začala jsem v říjnu) Letos jedu celý rok a výdělek už, mám slušný. Takže kdyžbych začala až od ledna, tak si letos ušetřím platby. Pač je větší šance výdělku za celý rok.

Neušetříš, protože i když se první rok neplatí zálohy, tak to stejně pak musíš podle skutečného zisku doplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
21.10.13 12:59
@Amy88 píše:
Je to volná živnost-úprava srsti pejsků:-), právě jsem si už udělala ten kurz a teď nevím kdy začít, nejdříve budu dělat jen po rodině a kdo mi z nich co dohodí, ale nechci to na černo v žádném případě. Chtěla bych využít ten paušál 60%. účetní bych možná sehnala, protože sama bych si poprvé asi netroufla :)

Je to lepší, a úplně nejlepší je přímo dań. poradce, páč když udělá krpu účetní, tak „jdou“ po tobě, kdežto daň, poradce je za tebe zodpovědnej sám… Ale to je už je zas z jiné mísy :D Každopádně klidně do toho jdi hned, stejně - příští rok tak jak tak nebudeš paltit nic (za předpokladu, že bys nevydělala za tyhle zbývající měsíce víc než co můžeš)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
426
21.10.13 13:04

@Seizdra No to nepředpokládám, ve městě to dělala na černo jedna maminka, ale naprášila jí sousedka že jí do domu chodí nějak moc psů a bylo to-vzali jí dávky+zaplatila tučnou pokutu a zůstalo jí 4000 na ní a dvě děti, takže to se straně bojím. Oki tak radíte jít do toho ještě letos a stačí vyplnit ten jednotný formulář?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
21.10.13 13:04
@Seizdra píše:
Ale ty platíš platby z toho LOŇSKÝHO roku, tzn. letos z té nuly, cos měla vloni a až PŘÍŠTÍ rok z toho, cos vydělala letos… Takže je to vlastně přece úplně jedno, ne? Nebo mi něco nedochází?? :think: :nevim:

Letošní přiznání(2013) už bude s výdělku. Loňské bylo s nuli(ale pouze za 2 měsíce, což bylo první rok podnikání)

Já to beru s mého pohledu, proto mi příjde lepší začít od ledne…protože, když se to bude 2-3měsíce rozjíždět a zbytek roku vydělávat, tak patřím do toho osvobozeného roku.

Ale v podstatě je to jedno. :mrgreen: at si každý začne kdy chce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
21.10.13 13:06

Dalsi otazkou zustava, jestli na zimu bude nekdo psy davat strihat… vetsinou je smikaj na jare, ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat