Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zlatka666 píše: Více
Já jsem před deseti lety zhubla s Dukanovou dietou 15 kilo, to jsme tu s holkama vytvořily takovou podporující se partičku a zhubly jsme všechny, jedna holčina dokonce přes 20! ![]()
Mně těch mých 15 trvalo pohodový půlrok a pak jsem dlouho rozvolňovala a váhu si držela.
Přes covid jsem chvíli držela pytlíkovou ketodiet, ale jednak je to strašně drahý a mimo to mi chybí ta pestrost a možnost uplatnit vlastní invenci.
No a pak přechod, rozvod, nový vztah, kde se pořád něco láskyplně vaří a jí…
Takže váha vylezĺa a já se takhle necítím, chlapovi říkám, že takhle prostě nemám vypadat, kousla jsem se a od Nového roku jedu nízkosacharidovku líznutou LC - a dobrý. Cítím se fajn a kila jdou rozumnou rychlostí dolů.
Jsem zhruba v polovině a pak zas budu dloooouho stabilizovat - a „ulítávat“ jen v tom smyslu, že si tu a tam dám dvojku vína, meloun nebo zmrzlinu, ale na koblihy a řízky už se moc nechystám.
On se bez nich člověk popravdě docela dobře obejde.
@sirikit píše: Více
Právě, já se taky necítím, a to mám nahoře 7 kg. u mě to udělal přechod, cítím se nafouklá, zavodněná. Budu muset být důsledná. To sem tam něco, půl loupáku, pár brambůrek to asi fungovat nebude ![]()
@Zlatka666 píše: Více
To už bohužel ne.
Úplně chápu. Taky se běžně nepřejídám, ale to je tam čerstvý koláč, tam barevný koktejlík, smažáček s tatarkou a hranolkama… a ono se to nasčítá.
Čas od času to sklepnout chce, pokud člověk nehodlá komplet měnit šatník a cítit se jak panáček Michelin, a osekat sacharidy mi přijde ještě tak nejmenší zlo.
Něco vážit a počítat mě prostě neba, chci jíst dobře, dosyta a hubnout!
@Buba mara píše: Více
Hlavně tělo si po cca roce zdravého a vyváženého jídelníčku zvykne a je po problému.
Nejlepší je japonská dieta, hubnou jídlem a chůzí. Je to spíš o životním stylu.
Keto nesmysly také nechápu. Mám jednu hodně vzdálenou známou, která takto zhubla okolo dvaceti kil. Do roka měla všechno zpátky a k tomu jako bonus dalších deset kilo navíc. Uplynulo spoustu let a kila navíc má stále.
@krecik.dzungarsky píše: Více
Za jojo efekt si kazdej muze sam, ja drzela keto i minuly rok, postupne jsem se vracela a nepribrala jsem ani g, hlavne jsem nespadla do starych návyků, zkus si precist proc vznika jojo efekt..hlavne kvuli špatnému mikrobiomu, o nicem jinym to snad uz ani neni. Jinak znam jednoho doktora ktery vystudoval harvard a ruzne prestižní skoly a sam je keto uz asi 2 roky…
@Anonymní píše: Více
Pak samozrejme jsem si dsla nejsky velky jidlo v restauraci co ma plno sacharidu a ze dne na den jsem pribrala kilo a pul VODY, po 2-3 dnech se vaha zase vratila..
A pokud treba tvoje znama ani nesportuje, nebo ma treba sníženou funkci štítné žlázy, tak je to tezke to ano…
Mne by zajímalo, co tak přes den jíte, přečetla jsem si kdeco a moudrá z toho nejsem.
Keto nesmysly nechápeš, protože sis o nich nic nepřečetla.
Já jsem šťoura, takže jsem si načetla pro, proti a šla to probrat se svojí rozumnou, krásně štíhlou praktickou, která mi nízkosacharidovku už před těmi deseti lety plně schválila a řekla mi, že ji dlouhodobě jede taky.
V průběhu hubnutí jsem si před těmi 10 lety zašla nechat nabrat krev 2×, teď jsem teda komplet proklepnutá v rámci té předoperačky a nikdo neměl sebemenší námitky.
Jinak, mně je úplně jedno, jak kdo hubne, nebo si i jen váhu udržuje. Řeším čistě jenom sebe, takže zadání: jsem požitkář, ráda dobře jím a piju, nevadí mi investovat do kvalitních surovin (takže raději miska bílého řeckého jogurtu s čekankovým slazením a borůvkami, než čokoládový donnut, radši kuřecí stejk s miskou míchaného salátu, než holandský řízek se šťouchačkami), nejsem sportovní typ a hýbat se čistě jenom pro pohyb samotný mě smrtelně nebaví. Jít na procházku se psy jo. Plavat přes rybník pro radost jo. Štípat, vozit a rovnat dřevo na zimu jo. Jít si každý den hoďku zaběhat, nebo obden do posilovny, to ani za Boha.
Né, žádný endorfin se mi při tom nevyplaví, vyzkoušeno za vás.
A nechci si jídlo vážit a kamkoli zapisovat, nepotřebuju žádné apky a počítání gramů.
Chci normálně žít, jíst podle své chuti dosyta a mít postavu, se kterou se pohodlně vejdu do velikosti M vršek, L spodní díly. (klasická hruška).
A v rámci tohoto zadání mi na max vyhovuje nízkosacharidovka, v případě potřeby sklepnutí víc kilo striktnější keto.
Pokud někomu vyhovují jiné metody, a že jich je, vybere si prostě z ostatních.
@Velryba černá píše: Více
Snídaně: Dva tři plátky domácího keto chleba, máznuto nízkotučným gervais (když chci být striktní a vědět, co v tom mám, překapu si domácí čerstvý sýr), vysokoprocentní šunka, kousek nakrájené papriky.
Nebo kaše z ovesných otrub slazená čekankovým slazením, případně diachromem (sukralóza), troška skořice. Dobrota a zasytí na dlouho.
Nebo řez tvarožníku (nízkosachr recept, peču si sama), já k tomu miluju bílý řecký jogurt.
Nebo na ten keto chleba pomazanku - tuňákovou, paprikovou, vajíčkovou, s jarní cibulkou, žampionovou, z červené řepy, česnekovou… možností bambilion.
A hlavní jídla si vymyslíš, ne? Máš dispozici ryby, jakékoli chceš, maso kuřecí a hovězí, vepřové pokud možno vynech, je dost tučné. Zeleninu s míň sacharidy, v menším množství bobule (borůvky, maliny, jahody), bílý jogurt, mléko, kefír, tvaroh, vejce..
Jestli sis o tom něco načetla, nechápu, že nevíš, co tak jíst.
Jednou za čas „venku“ klidně zajdu na gyros a dám si jen maso se zeleninou a jogurtovou zálivku. Dobrota - a nevyjedu z režimu.
Klidně si udělám i ten „smažák“, akorát sýr se šunkou nechám povolit v troubě nebo mikrovlnce do té správné konzistence, k tomu zeleninový salát nebo ty celerové hranolky z trouby, domácí tatarku ze zakysanky a v bříšku jako v pokojíčku.
Kdo tvrdí, že při nízkosacharidovce tělo strádá, je jenom línej si o tom něco přečíst, zamyslet se a v rámci povoleného si chutně uvařit.
@sirikit nevím, protože mám potom vlastně pořád hlad.
Problém je samozřejmě také v tom, že jsou u mne dosti omezené mléčné výrobky.
Ty mléčné výrovky asi problém jsou, tvaroh je pro mě jedna z hlavních surovin.
Do buchet, chleba, těch pomazánek…
A hlad pří nízkosacharidovce (úmyslně nepíšu „keto“, teď nejsem tak striktní, netuším, jestli jsem v ketóze a je mi to dost jedno) nemívám vůbec, spíš si musím hlídat pravidelnost stravy. Měla bych sklon klidně půl dne nejíst, protože jak mám dost bílkovin, tělo se jimi zabaví a „nemám hlad, nemám chutě“ - a to zase nechci.
Vysloveně si na to myslím a vždycky po pár hodinách něco ďobnu.
Teď jsem po ortopedické operaci, nic velkého, ale bolí to, přesně, jak mě varovali, je to oteklé, hodně spím, piju a nemám hlad vůbec - a váha mi letí dolů sama.
Takže jsem si přisypala do jídelníčku hodně borůvek - na ty mám chuť, ten první den po operaci jsem spráskla dva banány, které normálně v rámci hubnutí vůbec nejím, a jídlo si vyloženě hlídám. Jako, abych dost a dobře jedla, ne, abych v rámci rekonvalescence pět kilo zhubla.
@sirikit u mě právě nejsou problém chutě, že bych někde v krámě plakala nad donutem, ale hlad prostě mívám. Tvaroh fakt nemůžu. Držíš se nějakého množství sacharidů na den, třeba od do?
Ne, vůbec.
Fakt nic nevážím, nepočítám, jím dosyta.
Jenomže jak mám v jídle mnohem víc bílkovin, než běžně, hlad opravdu nemám.
On to musí být logicky rozdíl i kaloricky, když vyřadíš cukr, mouku, rýži, těstoviny, teď v hubnoucí fázi i luštěniny (ty po dosažení cílovky samozřejmě zase zpátky zařadím), velkou část tuků - tak to tělo si rozdíl z něčeho dorovnat musí.
A já mu klidně poradím, kde brát. ![]()
Na začatku před těmi deseti lety jsem pečlivě studovala složení potrevin, než jsem je hodila do vozíku - samozřejmě chceš co nejmíň sacharidů, omezuju i tuky - ale ne ad absurdum, zdravé tuky v rozumné míře tělo potřebuje.
Teď už většinou vím, a jenom, když třeba volím mezi dvěma baleními mozarelly, přečtu složení a vyberu to s míň sachry a tuky.
Před těmi deseti lety jsem jela tvrdě podle tohoto, tak mrkni, je to docela dobře popsané a fakt to funguje.
@sirikit píše: Více
A co se zacit spis vic hybat? Pak se da jist taky dosyta a clovek se nemusi tolik omezovat ![]()