Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
V prvním těhotenství jsem měla cukrovku na mírné dietě, ani jsem se moc omezovat nemusela, a to jsem měla sedavé zaměstnání, pracovala jsem až do mateřské. Ketony byly taky v pohodě, nebo aspoň nikdo nic neříkal.
Teď si od rána do večera ani nesednu, malá je docela náročné dítko a čas řešit jídlo tak nějak nemám. No zkusím to. Kdyby to byla zas cukrovka, tak to bych přežila. Spíš mě zajímalo, co by to mohlo být jiného, že mě kvůli tomu doktorka tak straší. Jinak je moje gynekoložka hodně v pohodě. Pobyt v nemocnici by byl průšvih, protože nemám komu svěřit dítě, moje mamka je momentálně marod na neschopence.
Ahoj holky, obnovuji diskuzi.. třeba mi někdo poradí.
Po zátěžovém testu mi zjistili gestační cukrovku (jsem 30tt a čekám dvojčátka), v dia poradně jsem dostala glukometr a měřím 7× denně, samozřejmostí je i dieta a ranní měření ketonů z močí.
Co se týká glukózy, tak ta je při dietě v normě (spíš nižší), co mi ale dělá starosti, jsou ty ketony (aceton v moči), které se mi po ránu stále ukazují (+ až ++). Ukazují se přesto, že si večer před spaním dám druhou večeři (zkoušela jsem banán - ráno ketony +, včera mlíko a půl krajíčku slunečnic. chleba a dnes ráno ketony ++). Jsem z toho vystresovaná, protože dia sestra tvrdí, že mi budou muset nasadit inzulín.
Ale já to nechápu..? Co se stane, když si budu píchat inzulín, přesto, že mám glukózu při měření spíš nižší?
Co mi dia sestra vysvětlila, tak ketony značí v těhu hladovění přes noc - tj. málo sacharidů. Jestli se nepletu, tak inzulín cukr ještě snižuje, ne?
Tak si nevím rady, měla jste to některá taky tak?
@ka2ka Taky mě to napadlo. ![]()
Právě, že jsem zkusila ten banán - to jsou rychlé cukry a měla jsem jen jeden + a při dia sestrou doporučeném mléku + pečivu rovnou dva ++.
Tak si mám dát ještě víc těch sacharidů jo? Aby mi pak zas nesoupla glukóza v krvi ráno na lačno. Je to na prd.. přijde mi to jako zbytečné stresování ![]()
@marcifer já tomu tedy nerozumím, ale přijde mi to logický, a co třeba se poradit s výživovým poradce? ![]()
@ka2ka zkusím, jak říkáš naložit si víc a uvidím.. Děkuji za podporu ![]()
@marcifer nebo zkus pohledat v kalorických tabulkách a držím palce, klidně napiš sz jak jsi dopadla ![]()
Ahoj!
Doporučuji si dát na noc dlouhé cukry…chleba, máslo a třeba libový salám…sýr..mléko je rychlý cukr, banán taky…a máš hlad přes den nebo ne? podle mě bych si klidně navýšila cukry…já řekla v těhotenství doktorce, že mám hlad po tom co viděla ketony v moči…a tak mi dietu zvedla…myslím, že jsem měla 250 g sacharidů na den a později i 260. a pokud ani to nezabere, ta pak jedině ten inzulín…
A dietu mas nejak odborne vedenou? Mas dost kalorii? Problemem je i to, ze to, co se donedavna povazovalo za spravnou dietu pri cukrovce, se dnes uz i vyvraci novyma znalostma. Co tuky? Ty asi musis taky snizovat ve strave, ne? Tam ja bych dohanela ty kalorie, protoze logicky po tech by nemeli lezt cukry. Nevim, co to mas za prouzky na mereni ketonu, ja znam ty takove, co ukazuji ruzne barevne stupne, ale mereni z moci je pouze orientacni, ne tak presne jako z krve.
Logicky ketony se zvysi pokud telo hladovi a nebo pokud pracuje misto na cukry na tuky, tam se to da pak monitorovat podle pomeru cukru a tuku ve strave a podle kalorickeho prisunu. Jak ale tohe vsechno ovlivnuje tehu a cukrovka, to tedy zkusenost vubec nemam. Vysvetlili ti nejak, proc ti budou muset pichat inzulin, kdyz je cukr v norme?
Co jsem nasla na angl. strankach, ze pokud je cukr a /NEBO ketony vysoke jedna se o diabetickou ketoacidozu, coz je nebezbecny stav, ktery vyzaduje prijeti do nemocnice, doplneni tekutin, inzulinu a mineralu do zily.
V te diaporadne by urcite meli vedet o cem mluvi
@Kim naprosto souhlasim. Mleko a banan mi prijde silena kombinace, navic pri cukrovce. Kazde jidlo by melo byt vyvazene. Urcite celozrne pecivo, troska masla a kousek masa je mnohem lepsi ![]()
Banán jako jídlo na noc je nic moc a navíc je možné, že tam ty ketony nemáš kvůli cukrovce, ale protože má tělo prostě hlad. Jakou ti předepsali dietu? V řadě poraden pořád těhotným předepisují nízkokalorické diety.
Pokud máš cukr v krvi v normě a problém dělají ty ketony, tak bych fakt přidala nějaké pomalé sacharidy, jak tady holky navrhují. Třeba jíš prostě málo…Já jsem měla myslím 275 g sacharidů na den, potom mi začal stoupat cukr a objevily se ketony, takže jsem skončila na inzulinu, ale pokud nemáš s cukrem v krvi zatím problém, zkusila bych se prostě víc najíst.
Já mám taky zvýšené ketony, na +, ale jen ráno a cukr mám v pořádku. Můj dr. to zatím neřeší…Netrpíš nespavostí? Já v noci špatně spím, nebo spíš nespím
a to se ten cukr taky spotřebovává. Tak jestli se třeba v noci budíš, zkusila bych něco sníst. Mě tedy na ketony pomáhají rychlé sacharidy, s vlákninou, většinou si dám ovoce, ten banán je pro mě ok…