Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, obracím se s dotazem. Mám za sebou 2 neúspěšné pokusy transferu, ještě máme 2 embryjka zamražené. Jak velký klidový režim jste po transferu měly? Žiji docela aktivně, takže jsem se hodně omezila, ale kladu si za vinu, že se to nepovedlo kvůli tomu, takže mám teď v plánu prostě několik dní ležet… jak jste to měly vy? Potřebuji nějaké rady od zkušených, jelikož v mém okolí nemám nikoho, kdo by si tím procházel.. Ráda bych udělala maximum pro to, aby už ten 3.pokus byl ten s tím šťastným koncem/začátkem.. moc děkuji a všem přeji hodně štěstí při pokusech ![]()
Myslím že klidu vy režim ve smyslu budu jen ležet na to úplně vliv nemá..spíš bych věřila ve vliv psychiky…
@Deni581 na trampolíně bych zrovna neskákala, ale ležet několik dní je nesmysl. Já si lehla jen ten den a pak normální režim.
@Vladusxx Psychika s tím nemá lautr nic společnýho a ani se s tím nemává nikomu před nosem. Pak jsou ženský zbytečně ve stresu, protože se nedokážou dostatečně zenově vyladit.
Jediný transfer, kdy jsem se nedopracovala ani k pozitivnímu testu, byl ten, kdy jsem byla doma na PN (z jiného důvodu) a měla jsem moře času na odpočinek. Jinak jsem normálně fungovala, teda žádné divoké sporty a tak, ale běžné chození do práce, procházky… Transfer, ze kterého mám nakonec dítě, jsem odpískala pomalu předem - po dvou dnech jsem ze všech vajíček měla jedno jediné embryo, které jsme teda zavedli, ale doktoři sami navzdory prvotnímu optimismu jen krčili rameny, že i zázraky se občas dějí… a já totálně nas. aná odkráčela rovnou z transferu do práce a pak se neomezovala absolutně nijak. Toliko k vlivu psychiky… ale zas chápu, že několikátý transfer už člověku na klidu nepřidá a rád by udělal to maximum, co vůbec lze… ale vyležet se to prostě nedá. Ba naopak, přiměřeně prokrvená děloha je taky třeba. Tak hlavu vzhůru a moc držím palce!
@ugluk kolegyně to zas měla právě obráceně…když chodila do práce (hodně psych. Náročná) tak se nepovedlo(celkem 3×) když pak zůstala doma tak se povedlo ( taky 3×) nakonec má ale jen jedno dítě..ty další 2 těhotenství jedno ukončili pro závaznou vývojovou vadou po 20tt a druhe skončilo samo nějak po 10tt..na další pak už nesla…vzhledem k tomu že to byl poslední mrazacek a do dalšího celého cyklu se jí nechtělo..navíc ji bylo už 39…
@Anonymní píše:
@ugluk kolegyně to zas měla právě obráceně…když chodila do práce (hodně psych. Náročná) tak se nepovedlo(celkem 3×) když pak zůstala doma tak se povedlo ( taky 3×) nakonec má ale jen jedno dítě..ty další 2 těhotenství jedno ukončili pro závaznou vývojovou vadou po 20tt a druhe skončilo samo nějak po 10tt..na další pak už nesla…vzhledem k tomu že to byl poslední mrazacek a do dalšího celého cyklu se jí nechtělo..navíc ji bylo už 39…
Mně z toho plyne, že je to daleko víc ve hvězdách než v našich rozhodnutích… když je dobré embryo a příznivé okolnosti, zvládne téměř cokoliv. A když embryo dobré není, může se člověk na hlavu stavět a stejně to nezachrání. To jen spíš tak uklidnění pro zakladatelku, že pokud zrovna po transferu neběhala maratóny zakončené dvěma hodinama v sauně, tak nebyla chyba v tom, že by dostatečně neodpočívala nebo nebyla správně pozitivní.
Ač si myslím, že vyležet se ten úspěch nedá, sama jsem zůstala po transferu na PN. Vůbec s tím v centru neměli problém. Byl to čerstvý transfer našeho jediného embrya. Takže jsem si řekla, že pro svůj klid zůstanu do testu doma. Pokud bude test negativní, budu už do konce života jen pracovat a v tom se 14 dní neschopenky ztratí. No a pokud bude pozitivni, uvidí se dle průběhu těhotenství. Ale že bych vyloženě ležela, to ne. Ale odpočinek tam byl, protože mě skolila hnusná viróza v té době. Takže jsem vůbec nevěřila, že by ty dvě čárky vykoukly a že bychom měli takové štěstí, že se ten jediný bojovník chytne a udrží. Udržel. Přeji hodně štěstí ![]()
U prvni ETu jsem cely vikend ‚prolezela‘. Byla zima, osklivo a ja vicemene stravila vikend v posteli se serialy. Uprimne hned o tom vikendu jsem vedela, ze to nevyslo. Proste jsem to citila.
Nasledujici KET vysel hrozne blbe tesne v patek pred vikendem s prateli. Nikde jsme nebyla hrozne dlouho, kamarad slavil kulatiny a ja moc chtela jet. Hodne jsem to promyslela, konzultovala s doktorem a ten mi rekl, at klidne jedu. Ze, stejne jako pise @ugluk, je to proste ve hvezdach a pokud se budu citit OK, tak tomu nic nebrani.. Jsem abstinent, takze nikomu nebylo divne, ze nepiju. Vikend jsem stravila pomerne aktivne a vysledek mi spinka (nebo spis nespinka
) v postylce.
Takze nemyslim, ze se to da ‚vylezet‘.
Kazdopadne preji hodne stesti a drzim palce ![]()
Ležela jsem 15min tam po transferu..pak jsem během 14 dnů vymalovala byt, udělala přístřešek pro slepice, zkrátila o metr tujky.. - vše Ok.
Kamarádka ležela, jen krátké “zdravotní prochazky”, hlídala si každé sousto..nedosla ani k pozitivnímu testu.
Tím nechci rict, ze je jedno Dobre a jedno špatně, ale to, ze když o to mas přijít, prijdes i když by ses na hlavu stavěla.. pokud to má dopadnout Dobre, tak i po skákání z letadla a nočních party. 🥴
Já jsem žádný klidový režim neměla. Odpočívala jsem v den transferu a druhý den jsem šla normálně do práce ![]()
Těhotenství nevyležíš ![]()
Ja take bezny rezim, vychazi mi ted az 3. transfer. Byla jsem po nocni, takze nevyspala, bolest v krku, ale bez teploty. Druhy den jsem sla do prace( do nemocnice)
V den transferu odpocivej, dej si neco dobreho, pak bezne cinnosti, bez narocnych sportů.
Mas geneticky testovane embryjko?
(Ja prvni 2 nemela-nevyslo to, ani se nechytla a 3. transfer po genetice a konecne se zadarilo)
Taky je fajn mit duveru v doktora, aby ti sednul a mohla jsi mu verit, jestli mas blizko treba stredni Moravu, tak doporucim ![]()
Hodne stestiii ![]()
@Embryjka není to náhodou mudr. ŠM
? Tento pomohl k miminku, po mnohá mnoha neúspěších, mně ![]()
Tak záleží, jestli tvůj aktivní životní styl znamená, že každý den uběhneš půlmaraton nebo že doma běháš kolem rodiny a chodíš na kafe a na nákupy. To jsou rozdílné aktivity. Nevím, proč by ženská týden po transferu nemohla od sportů upustit, na tom život nestojí, ale záleží na prioritách. Já po prvním transferu byla OK, po druhem jsem dva týdny neušla ani kilometr, jak mě bolelo břicho, jednak jsem měla dost velké vaječníky, navíc se embryo zavrtávalo. A byla jsem pak marná další měsíc, než se mi spodek vrátil k normálu. I kdybych ale byla v pohodě, což jsem poprvé byla, týden bych si odpustila fyzickou námahu. Nejde o natažený sval…
@mimart nene, vim koho myslis. V tom centru jsem primo byla, ale u jinych lekaru a bez efektu, zadna iniciativa neco zmeni, jen me hnali na operaci
.
Stejne mesto, ale Fertimed zatim vede ![]()
@Embryjka chápu, já to zase měla na nic jinde a tady mi pomohli
nakonec tu úplně poslední trefu do černého-uspesny ket, dal tedy kolega zmiňovaného lékaře
a děkuju dodnes
. Opatruj se i s miminkem ![]()