Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Giovanna1 píše:
Ještě pro upřesnění. Pokud by měla dcera boreliózu z toho klíštěte, co ho mela minulý rok…tak bude mít v krvi protilátky, v testu označené jako Igg. To značí, že boreliózu má staršího data (už chronickou). Pokud by měla hodnoty v Igm, značí to, že aktuálně infekci prodělává. Může mít ale hodnoty klidně jak v Igm, tak v Igg. Pokud by měla hodnoty jen v Igg, doktoři rádi tvrdí, že v tomto případě se to řešit nemusí, že už ji prodělala dávno atd. Musí!!! Vždy se musí borelióza alespoň přeléčit antibiotiky!!! A platí pravidlo - čím déle ta ATB berete a čím jsou ta ATB silnější, tím je to lepší!!! Protože borelióza je mr.cha odolná…
Po 8 měsících je krajně nepravděpodobné, že by měla IgM pozitivitu.
Popište mi rozdíl mezi silným a slabým ATB.
@Giovanna1 píše:
Ještě pro upřesnění. Pokud by měla dcera boreliózu z toho klíštěte, co ho mela minulý rok…tak bude mít v krvi protilátky, v testu označené jako Igg. To značí, že boreliózu má staršího data (už chronickou). Pokud by měla hodnoty v Igm, značí to, že aktuálně infekci prodělává. Může mít ale hodnoty klidně jak v Igm, tak v Igg. Pokud by měla hodnoty jen v Igg, doktoři rádi tvrdí, že v tomto případě se to řešit nemusí, že už ji prodělala dávno atd. Musí!!! Vždy se musí borelióza alespoň přeléčit antibiotiky!!! A platí pravidlo - čím déle ta ATB berete a čím jsou ta ATB silnější, tím je to lepší!!! Protože borelióza je mr.cha odolná…
Ano. Já jsem brala ATB dokonce měsíc, možná i pět týdnů, už přesně nevím, bylo to více balení a byly silný. No nechtělo se mi do toho, protože mi nic nebylo. Dr.mi je nasadila okamžitě, co uviděla flek, jenže já jsem chtěla počkat na výsledky krve a až pak začít. V laborce to nějak zblbli a udělali mi jenom základní testy, který jsem měla na jedné žádance kvůli přechodu k nové obvoďačce a na tu druhou zapomněli/ nevšimli si /ztratili, nevím, prostě test neudělali. Takže jsem šla znova na testy a borelióza potvrzená. Dodnes nevím, jestli to bylo blbě, že ho neudělali, že jsem se mohla začít léčit dřív a nebo to bylo dobře, že se mi díky pozdějšímu odběru v testu objevila. Ale příště už nebudu chytrá a prášky začnu užívat hned, co mi je Dr. dá. Ten flek je zřejmě příznak boreliózy vždy ![]()
Blbý je, že ho každý nemá a že borelióza není jenom od klíšťat, to se pak těžko zjistí zavčasu.
Jinak to klíště jsem měla asi v březnu/dubnu a léčit jsem se začala v květnu
@Doctus píše:
Po 8 měsících je krajně nepravděpodobné, že by měla IgM pozitivitu.Popište mi rozdíl mezi silným a slabým ATB.
Tak ta šance, že bude mít IgM pozitivitu, není moc velká…ale není to úplně vyloučené. Jsou případy, kdy se to některým lidem, už chronikům (s chronickou boreliózou) ty hodnoty z IgM nepřeklopí zcela do IgG. Pořádně se ani neví, proč. Já sama nemám v testech u IgM úplnou nulu, a to jsem se léčila ATB skrz boreliózu.
Ohledně síly ATB se tady s vámi nebudu přetahovat, nejsem odborník. Ale příklad silnych ATB, které umí dobře zatočit s boreliózou, je Minocyklin. Ale ten pro děti vhodný pochopitelně není. U nás ho doktoři nepředepisují. Slabší ATB na to je třeba Sumamed. Chronická borelióza se dobře léčí kombinací dvou ATB, ale naši doktoři to neaplikují (až na jednoho…). Pokud jste obeznámen s praktikováním léčby boreliózy tady v ČR, tak budete i vědět, kterého doktora mám na mysli…
Ohledně terminologie se vyjadřuji zřejmě blbě, nejsem doktor, tak mě tady prosím vás nepopotahujte za každé slovo. Ale s léčbou boreliózy mám praktické zkušenosti, tak můžu poradit takto…vy s ní zkušenosti máte?
Příspěvek upraven 07.05.22 v 11:10
@Zeoli píše:
Ano. Já jsem brala ATB dokonce měsíc, možná i pět týdnů, už přesně nevím, bylo to více balení a byly silný. No nechtělo se mi do toho, protože mi nic nebylo. Dr.mi je nasadila okamžitě, co uviděla flek, jenže já jsem chtěla počkat na výsledky krve a až pak začít. V laborce to nějak zblbli a udělali mi jenom základní testy, který jsem měla na jedné žádance kvůli přechodu k nové obvoďačce a na tu druhou zapomněli/ nevšimli si /ztratili, nevím, prostě test neudělali. Takže jsem šla znova na testy a borelióza potvrzená. Dodnes nevím, jestli to bylo blbě, že ho neudělali, že jsem se mohla začít léčit dřív a nebo to bylo dobře, že se mi díky pozdějšímu odběru v testu objevila. Ale příště už nebudu chytrá a prášky začnu užívat hned, co mi je Dr. dá. Ten flek je zřejmě příznak boreliózy vždy
Blbý je, že ho každý nemá a že borelióza není jenom od klíšťat, to se pak těžko zjistí zavčasu.
Vaše doktorka postupovala velmi dobře, škoda, že jste ji neposlechla
ne každý Dr bohužel takto postupuje…a pak bývají z boreliózy následky ![]()
@Doctus píše:
Pokud už někdy měla boreliózu, nové vyšetření protilátek s tak velkým odstupem nemá smysl. Podle titru IgG protilátek nelze nic hodnotit, dokonce se liší svou hodnotou výsledky mezi jednotlivými laboratořemi.
Aha, takže pokud má dcera zakladatelky opravdu boreliózu, tak z ní uděláme chronika tím, že se na léčbu vykasleme? Protože když nebude udělaný řádný test, tak se nic nezjistí a tím pádem nebude ani cílená léčba na boreliózu, že??? Opravdu „super“… ![]()
Radite špatně. Pokud test ukáže dceři hodnoty v IgG, zakladatelka bude aspoň vědět, že dcera dřív boreliózu prodělala.. a i hodnoty v IgG vyžadují léčbu… I když ji spousta doktorů tady v ČR neposkytne, ale to je na jinou a delší diskusi…
@Giovanna1 píše:
Aha, takže pokud má dcera zakladatelky opravdu boreliózu, tak z ní uděláme chronika tím, že se na léčbu vykasleme? Protože když nebude udělaný řádný test, tak se nic nezjistí a tím pádem nebude ani cílená léčba na boreliózu, že??? Opravdu „super“…
Ale na zaklade čeho ten lekar ma indikovat test? Mela kdysi nejake mikro kliste (tedy zrejme naprosto čerstve, jestli vubec, prisate), o kterém ani neví, zda klíštětem vubec bylo. Nemela skvrnu, o mesic pozdeji ji bolelo v krku a mela zvetsene uzliny - to mohlo byt naprosto cokoliv, navic v sezone viroz.
Kde vidis jakoukoliv indikaci jit o x mesicu pozdeji jit delat drahe testy na borelku? Vzdyt je to nesmysl. S takovou by se mohl jit testovat kdokoliv, kolem. nehoz proletne komar…
@Villanelle píše:
Ale na zaklade čeho ten lekar ma indikovat test? Mela kdysi nejake mikro kliste (tedy zrejme naprosto čerstve, jestli vubec, prisate), o kterém ani neví, zda klíštětem vubec bylo. Nemela skvrnu, o mesic pozdeji ji bolelo v krku a mela zvetsene uzliny - to mohlo byt naprosto cokoliv, navic v sezone viroz.
Kde vidis jakoukoliv indikaci jit o x mesicu pozdeji jit delat drahe testy na borelku? Vzdyt je to nesmysl. S takovou by se mohl jit testovat kdokoliv, kolem. nehoz proletne komar…
Tak já jsem se zakladatelkou řešila testy na boreliózu, co a jak. Je fakt, že Dr.jim za takové situace test na borelku zřejmě neudělá. Z důvodů, které píšeš. Máš pravdu. Zakladatelka si je může udělat jako samoplatce a pak zkonzultovat s Dr. Já jenom vím, že když má člověk dlouhodobější zdravotní problémy a vyloučí se běžné virózy atd. a Dr.chce být důkladný, a příznaky trochu taky napovídají, tak pro sicher udělá i test na boreliózu v rámci hledání příčiny…že to vezme poctivě z gruntu. Ale to zřejmě není případ dcery zakladatelky.
@Giovanna1 píše:
Aha, takže pokud má dcera zakladatelky opravdu boreliózu, tak z ní uděláme chronika tím, že se na léčbu vykasleme? Protože když nebude udělaný řádný test, tak se nic nezjistí a tím pádem nebude ani cílená léčba na boreliózu, že??? Opravdu „super“…Radite špatně. Pokud test ukáže dceři hodnoty v IgG, zakladatelka bude aspoň vědět, že dcera dřív boreliózu prodělala.. a i hodnoty v IgG vyžadují léčbu… I když ji spousta doktorů tady v ČR neposkytne, ale to je na jinou a delší diskusi…
Děkuji taky by mě zajímal postup tady pana Doktora jestli by to nechal být. Nicméně se s mojí lékařkou poradím a zeptám se na názor. Jinak ji po tom klíštěti cca měsíc dostala teploty, kašel, bolest v krku. Dostala Sumamed asi na pět dnů, ale ten ji na kašel nezabral, tak tak dostala jiná. To si opravdu nepamatuji. Nicméně ji ani starší dceři lékař nikdy nebral krev ani ji nikdy nedělal výtěr z krku. My zdravotní pojišťovnu nezatěžuje
@Villanelle píše:
Zakladatelka přece se může zeptat doktora, zda test na borelku dceři udělá. Za zeptani nic nedá. Zřejmě nevyhoví. Tak může jako samoplatce, no.
@Mefag-r píše:
Děkuji taky by mě zajímal postup tady pana Doktora jestli by to nechal být. Nicméně se s mojí lékařkou poradím a zeptám se na názor. Jinak ji po tom klíštěti cca měsíc dostala teploty, kašel, bolest v krku. Dostala Sumamed asi na pět dnů, ale ten ji na kašel nezabral, tak tak dostala jiná. To si opravdu nepamatuji. Nicméně ji ani starší dceři lékař nikdy nebral krev ani ji nikdy nedělal výtěr z krku. My zdravotní pojišťovnu nezatěžuje
Chápu. Však uvidíte, co vám řekne. Mají tady pravdu, zřejmě vám ty testy neudělá ani ta nová Dr. Ale za zeptani nic nedáte ![]()
@Zeoli píše:
Ano. Já jsem brala ATB dokonce měsíc, možná i pět týdnů, už přesně nevím, bylo to více balení a byly silný. No nechtělo se mi do toho, protože mi nic nebylo. Dr.mi je nasadila okamžitě, co uviděla flek, jenže já jsem chtěla počkat na výsledky krve a až pak začít.V laborce to nějak zblbli a udělali mi jenom základní testy, který jsem měla na jedné žádance kvůli přechodu k nové obvoďačce a na tu druhou zapomněli/ nevšimli si /ztratili, nevím, prostě test neudělali. Takže jsem šla znova na testy a borelióza potvrzená. Dodnes nevím, jestli to bylo blbě, že ho neudělali, že jsem se mohla začít léčit dřív a nebo to bylo dobře, že se mi díky pozdějšímu odběru v testu objevila. Ale příště už nebudu chytrá a prášky začnu užívat hned, co mi je Dr. dá. Ten flek je zřejmě příznak boreliózy vždy
Dr.mi je nasadila okamžitě, co uviděla flek, jenže já jsem chtěla počkat na výsledky krve a až pak začít.
Zcela správně, při erythema migrans se léčba zahujuje ihned, laboratorní vyšetření nejsou indikována. ATB volby je doxycyklin na 2 týdny, možno až na týdny 3.
@Giovanna1 píše:
Tak ta šance, že bude mít IgM pozitivitu, není moc velká…ale není to úplně vyloučené. Jsou případy, kdy se to některým lidem, už chronikům (s chronickou boreliózou) ty hodnoty z IgM nepřeklopí zcela do IgG. Pořádně se ani neví, proč. Já sama nemám v testech u IgM úplnou nulu, a to jsem se léčila ATB skrz boreliózu.
Ohledně síly ATB se tady s vámi nebudu přetahovat, nejsem odborník. Ale příklad silnych ATB, které umí dobře zatočit s boreliózou, je Minocyklin. Ale ten pro děti vhodný pochopitelně není. U nás ho doktoři nepředepisují. Slabší ATB na to je třeba Sumamed.
Chronická borelióza se dobře léčí kombinací dvou ATB, ale naši doktoři to neaplikují (až na jednoho…). Pokud jste obeznámen s praktikováním léčby boreliózy tady v ČR, tak budete i vědět, kterého doktora mám na mysli…
Ohledně terminologie se vyjadřuji zřejmě blbě, nejsem doktor, tak mě tady prosím vás nepopotahujte za každé slovo. Ale s léčbou boreliózy mám praktické zkušenosti, tak můžu poradit takto…vy s ní zkušenosti máte?Příspěvek upraven 07.05.22 v 11:10
Minocyklin není lepší než doxycyklin, který je lékem volby u větších dětí a dospělých, u menších dětí je lékem volby amoxicilin. Doxycyklin je možné použít i u neuroborelióz a dosahuje stejného účinku jako např. cetriaxon i. v. Ve výsledku není rozdíl, zda se v adekvátní dávce léčí amoxicilinem, druhogeneračními cefalosporiny, doxycyklinem.
Sumamed by měl být v léčbě boreliózy ultra-rezervním ATB.
Pokud je erythema migrans léčeno 2 až 3 týdny adekvátními dávkami vhodného ATB, nehovoříme o chronické borelióze, i kdyby byly detekovány IgG protilátky po léčbě ATB. Dokonce absence poklesu titru protilátek není ekvivalentem neúspěchu léčby.
@Mefag-r píše:
Teploty, kašel a bolesti v krku měsíc po přisátí klíštěte nemají žádnou souvislost s ev. boreliózou. Sumamed dostala, dokonce na 5 dnů, takže by to mělo případnou boreliózu pokrýt. Pokud pak dostala ještě nějaká ATB, tak by léčba boreliózy byla dublovaná.
Pokud by po přisátí klíštěte přetrávaly bolesti hlavy a byly by obavy z neuroboreliózy, tak zlatým standardem diagnostiky neuroboreliózy je lumbální punkce, nikoliv vyšetření z krve,
@Doctus píše:
Teploty, kašel a bolesti v krku měsíc po přisátí klíštěte nemají žádnou souvislost s ev. boreliózou. Sumamed dostala, dokonce na 5 dnů, takže by to mělo případnou boreliózu pokrýt. Pokud pak dostala ještě nějaká ATB, tak by léčba boreliózy byla dublovaná.Pokud by po přisátí klíštěte přetrávaly bolesti hlavy a byly by obavy z neuroboreliózy, tak zlatým standardem diagnostiky neuroboreliózy je lumbální punkce, nikoliv vyšetření z krve,
A víte, že lumbalka má malý záchyt ohledně boreliózy? A navíc je to pro pacienta dost zátěž? Vlastní zkušenosti dikybohu nemám, jen jsem slyšela a četla zkušenosti mnoha pacientů, které doktoři posílají na lumbalni punkci…
@Doctus píše:
Minocyklin není lepší než doxycyklin, který je lékem volby u větších dětí a dospělých, u menších dětí je lékem volby amoxicilin. Doxycyklin je možné použít i u neuroborelióz a dosahuje stejného účinku jako např. cetriaxon i. v. Ve výsledku není rozdíl, zda se v adekvátní dávce léčí amoxicilinem, druhogeneračními cefalosporiny, doxycyklinem.Sumamed by měl být v léčbě boreliózy ultra-rezervním ATB.
Pokud je erythema migrans léčeno 2 až 3 týdny adekvátními dávkami vhodného ATB, nehovoříme o chronické borelióze, i kdyby byly detekovány IgG protilátky po léčbě ATB. Dokonce absence poklesu titru protilátek není ekvivalentem neúspěchu léčby.
A co pak ti pacienti, kteří mají pořád zdravotní problémy i po těch třech týdnech ATB? Vy zpochybňujete, že existuje něco jako chronická borelióza, že? Správně by se měla borelióza léčit antibiotiky tak dlouho, dokud nevymizí problémy s ní spojené (a není to jen ta pověstná skvrna, ta zmizí rychle). Těmi zdravotními problémy se myslí únava, bolesti hlavy, závratě atd. Takže léčba by měla být správně pacientovi na míru a ne že se hodi pro každého léčba tři týdny a fertig, každý musí být po třech týdnech uzdravený jako rybička. Tak borelióza nefunguje…