Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, předem se omlouvám za anonim, ale jsem čerstvě těhotná a nechci zatím aby to kdokoli (známí sem chodí) věděl.
Ale k problému…
Dnes přišla dcerka za mnou, že něco po ní leze… a našla jsem klíště. Trochu jsem zpanikařila, vzala klíště a místo abych ho vyhodila (nevím co mě to napadlo) rozmačkala jsem ho v prstech a vyhodila. Myslíte, že může mě infikovat přes pokožku (mám suchou pokožku na rukou) i když nebylo zapichnuté a jenom jsem ho rozmačkala? Pak jsem si hned šla umýt ruce, ale obyčejným mýdlem. Mohlo mi něco ještě zůstat na rukou? Jsem čerstvě těhotná a teď mám docela strach, abych nebyla nakažená a tím ublížila miminku. A jaké příznaky mohu mít, když klíště nebylo přísáte a tak místo přissátí nemohu pozorovat? Děkuji za rady..
Neplas, kliste by muselo byt prisate nejakou dobu, pustit infikovane stavy do krve a hlavne byt infekcni.
Klid.
Já si myslím, že riziko je minimální. Za jedno by muselo být infikované a za druhé by jsi asi musela mít ranku na ruce.
Ono to stejně neovlivníš, do konce těhotenství můžeš mít ještě 10 klíšťat. Chce to učinný repelent a obezřetnost.
A jen tak mimochodem, naše holka měla boreliozu od takových těch mušek, co lítají u rybníka a štípou, takže…
Děkuji za odpovědi.
Já jsem právě četla, že se klíště nesmí rozmačkávat, musí se mít rukovaci při vytakování, protože infikované šťávy se mohou dostat do těla. Mám právě popraskanou pokožku na rukou, ale ne do krve. Tím, že jsem ho rozmáčkla, tak určitě ty šťávy pustil, ale na moje prsty. Jsem fakt „blbá“, vůbec mi to nedošlo. Kdybych nebyla těhotná, tak to neřeším.
Já měla v druhém těhotenství ve 3 měsíci 2 přisátá klíšťata. Syn je v pořádku a já snad ( klíšťovku mám očkovanou, boreliózu nevím, příznaky snad žádné nemám ) nic nechytla.
Prosim o radu a hlavne uklidneni, at zbytecne neplasim. Jsem ve 3 trimestru, v nedeli jsem bohuzel chytla hned 3 klistata, vytahli jsme je jeste nenapite, cca po 4 hodinach co jsem je mohla chytit. Dnes me od casneho rana boli hlava a za krkem, paralen zabral jen na chvilku. Cely den jsem takova malatna. Pred tehu jsem mivala migreny, ted v tehu ale vymizely, tak jsem proto nervni zda to nemuze byt po klisteti, i kdyz jsem cetla ze prvni priznajy se objevuji po 7mi dnech. Prosim muzete mi nekdo napsat svuj nazor? Mela bych plasit nebo neni duvod?
Klistata jsi asi neschovala, ze? Ja mela kliste take v tehotenstvi a poslala jsem je na rozbor… bylo to nastesti ok. Jinak asi neporadim😒
Já měla v tehu podezření na boreliozu, byla jsem na konci tehu a bylo mi řečeno, ze to mimi neohrozí. Dali mi antibiotika…Borelioza se ale naštěstí nepotvrdila.
v 6 tém měsíci jsem jich měla…ANO opravdu 98 za jeden den
ze zehrady..a jsem happy…i syn
klid…
@Strecha bohuzel, pritel je hned zlikvidoval, v tu chvili nas to nenapadlo
@fly.zuzka a to ti nasadili antibiotika jen tak provizorne? A normalne jsi byla u obvodniho? Ja mam strach, mam cca mesic pred porodem ![]()
@Liška2014 no tak to je mazec. Jako nebyt te bolesti hlavy ani by me nenapadlo to nrjak resit, muze to byt jen obyc migrena ale to se fakt asi nedozvim, takze vubec nevim co a jak, jestli zajit za obvodnim, stejne bez tak nebude vedet co s tim. No antibiotika zbytecne se mi taky brat nechce. A nemam ani tak strach z boreliozy jako z encefalitidy, v mym okoli na ni nekolik lidi zemrelo…
@Anonymní píše:
@fly.zuzka a to ti nasadili antibiotika jen tak provizorne? A normalne jsi byla u obvodniho? Ja mam strach, mam cca mesic pred porodem
@Liška2014 no tak to je mazec. Jako nebyt te bolesti hlavy ani by me nenapadlo to nrjak resit, muze to byt jen obyc migrena ale to se fakt asi nedozvim, takze vubec nevim co a jak, jestli zajit za obvodnim, stejne bez tak nebude vedet co s tim. No antibiotika zbytecne se mi taky brat nechce. A nemam ani tak strach z boreliozy jako z encefalitidy, v mym okoli na ni nekolik lidi zemrelo…
V r.2009 jsem měla klíště..jedno. A dopadlo to meninhoencefalitidou. 4 měsíce po nemocnicích. Věř..tu bolest bys od migreny rozeznala..je to nesnesitelné. Ani z auta jsem nevylezla do nemocnice, aniž bych neležela na zemi a doslova nevybrovala bolestí. Ono se s tím stejně nic nedělá..jen doufáš v minimální následky. Naštěstí trpín JEN nespavostí ![]()
@Anonymní píše:
@fly.zuzka a to ti nasadili antibiotika jen tak provizorne? A normalne jsi byla u obvodniho? Ja mam strach, mam cca mesic pred porodem
Ještě dodám..začalo to až po pár týdnech, nenàpadně. Únava, lehká teplota, a lehce zle od žaludku..a pak se to rozjelo snad ze dne na den.. na krev jít můžeš, ale pozitivita by se prokázala až opravdu později. Já měla v práci takové bolesti, že mě kolega odvezl k Dr, tam už jswm sebou normálně třepala, tak do nemocnice na lumbálku. Nález byl, ale ne moc silný. Poslali mě domů, v buse křeče..kroutili se mi prsty na rukách, stavila jsem se v Bile a tam už peklo…neviděla jsem, lapala po vzduchu, prsty v křeči, spadla jsem a pak už vím jen o rychlé…i tak mě poslali dom a vzali krev. Za dca dny telefon ať okamžitě na příjem..druhé testy už byly těžce pozitivní
Šla jsem s tím tehdy na kožní, protože jsem měla flek.Mela jsem tehdy cca 2 týdny do porodu. Napsala mi Zinnat. Dalsi den mi praskla voda, dlouho trvalo než se rozjel samotný porod, tak mi na hekarnu zavolali dr z infekcniho, který říkal, ze to na flek z boreliozy nevypadá, každopádně už jsem musela antibiotika dobrat. Prvni odběr na borelie byl negativní a na druhý jsem už ani nešla. každopádně mi bylo řečeno, ze tehu a mimi to neohrozí, když už je na konci.