Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ananas123456 píše:
To jsou normalni prace, co muzes chtit po klukach. Asi bych je nenutila sit nebo zehlit, i kdyz zkusit si to samozrejme muzou.
Ale neni nad to, kdyz chlap vi, ze je potreba (a jak na to) uklidit koupelnu, utrit prach, vytrit a vyluxovat, neco lehciho uvarit, zapnout pracku tak, aby se pradlo neznicilo… To se mu v zivote bude hodit, jiste nebude cely zivot u maminky a pritelkyne to pak oceni
Ted me treba napadlo, ze by mohli pravidelne kontrolovat tu pracku a odpad, melo by se to cistit od kamene, menit filtr…
Tak já mám dojem, že by chlapečky nemuselo vlastnictví penisu omezovat v žádné domácí práci, ne?
Holky přece taky vlastnictví vagíny neomezuje v ničem. ![]()
@Lama Lama píše:
Chybějící mužského elementů považuji za problém. Ale ne ve smyslu mužských práci. Myslím, že se to v dnešní době stira… auto si už sám neopravis, dům si nepostaví (pokud nejsi sám remeslnik).spis bych to vnímala ve smyslu jiného pohledu na svet
Já jsem si toho vědoma a vnímám to jako prioritní problém. Jenže ho nedokážu vyřešit, otec syna absolutně odmítá, já tatínka ani dědečka už nemám a nemám ani sourozence, že by syn měl nějakého strejdu
U nás kluky provedu k veškerým domácím pracím. Přece jednou nebudu jejich služka…
Tak vedení domácnosti a její údržba je unisex záležitost. k tomu co tví kluci dělají bych určitě přidala taky účetnictví domácnosti. No a z těch nárazovek u nás třeba malování nebo tmelování oken zajišťuju já. Takže k tomu bych je taky pustila. U nás třeba syn rozvedené kolegyně chodil od 10 let do učení k jednomu řezbáři. bylo to pro kluka super, ale zas tohle já už považuju za specializaci, koníček.
Starší dcera už je dospělá a zatím kluci s kterýma měla vztah neuměli nic.. Smontovat skříň, vymalovat, vyměnit pichlou pneumatiku u auta, zatím vždycky musí prijít na pomoc manžel. Ze ti kluci umí vyndat nádobí z myčky nepovažuji za žádné umění, to umí i 3lete dítě.
Mám kluky 8 a 6 a domácí práce dělají, co zvládnou ( pradlo, vysávání, prach apod.) nechci, aby z nich vyrostl jejich otec, který nevedel, co je to vysavac, dokud jsem ho s ním důkladně neseznamila. Ted mam přítele, který byl veden od malicka a pořád me to dostává, když přijde po 12 hodinách z práce, vidí, ze je prádlo suché, tak ho složí, umyje nádobí, nebo vypne pračku a pověsi pradlo. Co se týče mužských prací, tak jsem teda zrucnejsi a dělám si vesměs všechno sama, takže koukaji, občas pomuzou, ale jinak jejich otec je na tohle vážně šikovný ( rekonstruovali jsme si komplet celý barák sami dva) takže je zapojuje, když to jde, ale beru, ze když budou potřebovat, tak se to prostě naučí, tak jako ja. A mají taky prarodiče, kteří mají menší statek, takže s dědou se starají o hospodářství, kopou se v traktoru, kombajnu, starají se o zvířata, tak doufám, ze budou na ten život dostatečně připraveni. Základ je pro me ta domácnost, musí se o sebe umět postarat a neshnít ve špíně.
@lucie.krajcarova chci po nich všechno.. však jednou budou mít svoji domácnost, tak ať se umí postarat
mužská práce je co? Hrabat se třeba v elektrice nebo přezout auto? To nechávám odborníkům ![]()
@mimart píše:
Já jsem si toho vědoma a vnímám to jako prioritní problém. Jenže ho nedokážu vyřešit, otec syna absolutně odmítá, já tatínka ani dědečka už nemám a nemám ani sourozence, že by syn měl nějakého strejdu
Nedávno jsem četla rady od psychologa, co mají dělat takové ženské. Najít klukům „klučičí“ kurzy, např. modelářský, kurz přežití v přírodě (nebo poznávání přírody)… které jsou vedené muži. Ty budou pro kluky mužskými vzory.
@BeaL píše:
Nedávno jsem četla rady od psychologa, co mají dělat takové ženské. Najít klukům „klučičí“ kurzy, např. modelářský, kurz přežití v přírodě (nebo poznávání přírody)… které jsou vedené muži. Ty budou pro kluky mužskými vzory.
Děkuju za tipy
! Já mám v plánu dát ho na fotbal, sport ho „baví“
A když by měl vztah k přírodě, což doufám, že bude mít, snažím se jej k tomu vést, tak bych chtěla skauta nebo přesně to, co píšeš ty
děkuju!!
Mám stejně staré kluky a tyto práce taky pomáhají.. Já bych to tak nebrala.. Zase když jednou třeba budou na intru a nebo mít svuj byt, tak tam nebudou mít jak v hnojníku ![]()
Příspěvek upraven 14.02.22 v 21:02
@BeaL teď se synovi v domě buduje komplet nový pokojicek, chlapi z firmy jsou z něj úplně paf, protože jim pořád něco mudruje a chtěl by jim pomáhat, ukazuje jim svou pilku a vrtačku, a chlapi mu jakože nějakou drobnou „práci“ zadají a malý je z toho v 7.nebi ![]()
@mimart píše:
@BeaL teď se synovi v domě buduje komplet nový pokojicek, chlapi z firmy jsou z něj úplně paf, protože jim pořád něco mudruje a chtěl by jim pomáhat, ukazuje jim svou pilku a vrtačku, a chlapi mu jakože nějakou drobnou „práci“ zadají a malý je z toho v 7.nebi
Zlaté… Tak vidíš, k mužským pracem ho to táhne ![]()
My s partnerkou tedy dítě ještě nemáme, ale kdybychom měly žít podle vzorce ženské vs. mužské práce, tak jsme logicky v háji
Obě umíme uvařit i uklidit, partnerka sestaví skříň, cokoli přivrtá či opraví, když řešíme dřevo, tak jedna seká, druhá skládá, nosíme ho obě. Takže pokud jde o rozdělení prací, nemyslím si, že by člověk měl větší či menší předpoklady k tomu vyskládat myčku, vyžehlit nebo navrtat polici podle toho, co má za písmenko v občance. Vaření bylo dlouho bráno jako ryze ženská práce, ale nejslavnější kuchaři jsou často právě muži. Asi je to spíš o tom, co nás baví, co máme možnost zrovna dělat, kdo si jako první všimne, že doprala pračka atd. A pak jsou samozřejmě činnosti, které podléhají fyzické síle, ale to taky nemusí být muž vs. žena. Jsou muži, kteří by neuzvedli ani mouchu, a ženy, které by mohly v rukou dříví lámat ![]()
Jak tu bylo psáno, zapojit děti do všeho, budoucí partner/ka bude rád/a ![]()
Pokud v te domacnosti ziji, tak by meli umet delat vsechno. Muzou v budoucnu bydlet na cas sami a pak se jim bude hodit, ze se o sebe umi postarat.