Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kniha o očkování, Jak se správně rozhodnout ve prospěch svého dítěte.
Nemáte náhodou někdo tuto knihu doma? Já na ní narazila v knihkupectví, a protože jsem měla relativně hodně času, skoro celou jsem si já tam přečetla, ale nekoupila, jen jsem si pro mě zajímavé věci snad zapamatovala…
Jde mi o to, že našemu synkovi posunuji očkování až od půl roku a chci tedy zvolit tzv. „alternativní“ očkovací kalendář, nejenom proto, že posunuji, ale i kvůli tomu, že nechci nechat očkovat Hexou, ale Pediacelem, který obsahuje mnohem méně hliníku-
V této knize zmíněný autor (pediatr)pro ty, kterým nevyhovuje obvyklý očkovací kalendář navrhuje alternativy a pro české vydání autor knihu upravil a zohlednil situaci v České republice.
Ráda bych naší pediatričce vytiskla jím navržený očkovací kalendář pro očkování od půl roku, který on v té knize má. Vyfotila jsem si to na mobil, takže ano, mohla bych to přepsat do wordu a vytisknout, ale pokud by se tu našla dobrá duše, která tuto knihu vlastní a byla by tak hodná a mohla mi tento „Očkovací kalendář, ve kterém se očkování zahajuje ve věku šesti měsíců“ naskenovat, budu velmi ráda.
@crazyidea
U doktora bych se touhle knihou neohanela, dalsi alternativni antivax hlouposti.
Doktorovi rekni, ze chces ockovat tak a tak, obhajovat svoje rozhodnuti nemusis
Argumentovani Struneckou, Elekovou a spol. bude kontraproduktivni.
@Baba
tak Elekovou a Struneckou rohodně argumentovat nehodlám, tento pediatr je na rozdíl od těchto dvou paní proočkovací, jen prostě rozumně vysvětluje co jaká vakcína obsahuje a podává informace i k jednotlivým nemocím, na které se povinně očkování vztahuje.
např.
Záškrt, tetanus a dávivý kašel. Záškrt a tetanus nepředstavují pro americké kojence a malé děti prakticky žádné riziko. Dávivý kašel (černý kašel) však určitě ano – je běžný a během prvních šesti měsíců života může být smrtelný. Byl bych velmi rád, kdyby byla k dispozici vakcína pouze proti dávivému kašli, nikdo ji však nevyrábí.
Rotavirová onemocnění. Rotavirová onemocnění (způsobující zvracení, průjem a dehydrataci) jsou určitě běžná. U kojenců může mít rotavirové onemocnění těžký průběh a pro žádné dítě, které ho chytí, není příjemné. K úmrtím dochází vzácně.
Pneumokoková onemocnění. Pneumokok je velmi běžná bakterie, ale onemocnění, které způsobuje, má ve většině případů dosti lehký průběh. Těžké případy pneumokokového onemocnění (meningitida, zápal plic, sepse) jsou výjimečné, u kojenců, batolat a starších lidí k nim však někdy dochází.
HIB. Pokud onemocnění HIB propukne u kojenců nebo malých dětí, jedná se o těžkou nemoc (meningitida, sepse). Naštěstí se však v dnešní době vyskytuje velmi vzácně.
Dětská obrna. V USA se již dětská obrna nevyskytuje (byla vymýcena před více než dvaceti pěti lety) a na západní polokouli už mnoho let nebyl hlášen žádný případ. V 99 % případů je průběh této nemoci lehký a není nijak nebezpečný, v necelém 1 % případů však nemoc způsobí neurologické poškození.
Chřipka. Ačkoli je chřipka velmi běžné onemocnění a u starších lidí vede v mnoha případech k hospitalizaci i úmrtím, většinu případů u kojenců a dětí lze zvládnout a k úmrtím v této věkové kategorii dochází vzácně.
Spalničky, příušnice, zarděnky. Spalničky a zarděnky jsou velmi vzácné, i když v poslední době spalničky propukají častěji. Nedávno byly zaznamenány větší epidemie příušnic mezi staršími dětmi. Pokud se nevyskytnou komplikace, ke kterým však dochází jen vzácně, jsou tyto nemoci ve většině případů sice nepříjemné, ale nikoli nebezpečné.