Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mám dotaz ohledně UM. Bohužel jsem o začátku co se malý narodil měla hrozně málo mléka. I po dlouhém snažení, nervech, breku, že jsem matka k ničemu, musela přestat kojit už po 6ti nedělí. Jelikož malý ztrácel na váze. Takže jsme defakto od narození na UM, používáme Kendamil a krásné nám po roste, není tlustý je takový akorát. Ale teď k věci, jelikož na plechovce Kendamilu je od výrobce napsáno převařte čistou vodu, nechte vychladnout a přidejte odměrky mléka, tak jsem se nějak nepátrala po tom, jestli můžu převařovat kohoutkovou nebo to musí být jen kojenecká. Prostě jsem se řídila návodem a nějak to neřešila
. Teď po 5ti měsících co malému převařuji kohoutkovou vodu, jsem se dočetla, že je to špatně, že se má dávat jedině převařená kojenecká voda. Tak jsem z toho docela na nervy, jestli jsem malému nějak neublížila
. Prý jsou v kohoutkové nějaké dusičnany, kterých se prevařením nezbavím a může mu to uškodit. Máte s tím nějaká zkušenost? Nebo jak jste to dělaly vy? Jsem z toho teď fakt vyřízená 😭.
Jezis co blaznis bohate staci prevarena voda z kohoutku…od roku sem pak ani neprevarovala, mame dobrou vodu
A to je voda z řádu nebo ze studny? Jestli z řádu tak v klidu, tam jsou ty hodnoty minimální… Ze studny bych asi nedávala pokud teda nemáš nejaky aktuální rozbor…ale zas vem si že ta kojenecká voda ti zas stojí někde ve skladu kdoví kde kdovijak dlouho a je třeba v horku nebo na sluníčku a z těch lahví se do ní uvolňuji zase jiný látky..
nehrotila bych to. Dceři dávám kohoutkovou cca od půl roka, a od už nevím kdy nepřevažují jen ohřívám…možná tak od 10m? ![]()
Takhle jedu rok a nikdy mě nenapadlo, že se to nesmí. Druhou hlavu nemá, ocas nevidím, šupiny do zelená taky ne
řekla bych, že se nic neděje
@THMR píše:
Ahoj holky, mám dotaz ohledně UM. Bohužel jsem o začátku co se malý narodil měla hrozně málo mléka. I po dlouhém snažení, nervech, breku, že jsem matka k ničemu, musela přestat kojit už po 6ti nedělí. Jelikož malý ztrácel na váze. Takže jsme defakto od narození na UM, používáme Kendamil a krásné nám po roste, není tlustý je takový akorát. Ale teď k věci, jelikož na plechovce Kendamilu je od výrobce napsáno převařte čistou vodu, nechte vychladnout a přidejte odměrky mléka, tak jsem se nějak nepátrala po tom, jestli můžu převařovat kohoutkovou nebo to musí být jen kojenecká. Prostě jsem se řídila návodem a nějak to neřešila. Teď po 5ti měsících co malému převařuji kohoutkovou vodu, jsem se dočetla, že je to špatně, že se má dávat jedině převařená kojenecká voda. Tak jsem z toho docela na nervy, jestli jsem malému nějak neublížila
![]()
. Prý jsou v kohoutkové nějaké dusičnany, kterých se prevařením nezbavím a může mu to uškodit. Máte s tím nějaká zkušenost? Nebo jak jste to dělaly vy? Jsem z toho teď fakt vyřízená 😭.
tak kojenecká voda už je kojenecká a tudíž se nemusí převařovat, já jsem teda do roka kupovala kojeneckou
Kojeneckou zase skladují kdo ví kde v plastech. Jednou sem takto viděla za Tescem hromadu palet s vodami na přímým slunci. Bylo tak 30 stupňů.
Klid.
Nebezpečí kohoutkové vody může být v nadlimitním množství dusičnanů a dusitanů. Ale otrava u mimina by se projevila hned (dušnost, namodrale sliznice…), ne po měsících. Takže buď klidná, nijak jsi prtěti neublížila. Navíc to riziko je mnohem větší u vody ze studny, kohoutková bývá ok.
U prvního jsem převařovala i kojeneckou…bláznivá prvomatka
druhému jsem dávala normálně nepřevařenou z kohoutku ![]()
Převařovala sem normální kohoutkovou, pokud nemáš nějakou závadnou z vlastní studny, tak je to fuk.
Můj syn fasoval kohoutkovou a přežil to. Hlavu má pořád jednu, mozek to nepoškodilo, veškeré orgány má ok ![]()
U obou deti jsme pouzivali normalne vodu z kohoutku. Jsem v zahranici a zadna kojenecka se tu ani neprodava. I kdyby, tak bych nekupovala, na co zatezovat planetu tunou plastovych lahvi od vody, kdyz muzu mit vodu z kohoutku.
@Jahru píše:
Nebezpečí kohoutkové vody může být v nadlimitním množství dusičnanů a dusitanů. Ale otrava u mimina by se projevila hned (dušnost, namodrale sliznice…), ne po měsících. Takže buď klidná, nijak jsi prtěti neublížila. Navíc to riziko je mnohem větší u vody ze studny, kohoutková bývá ok.
Já ti garantuju, že tam nadlimitní nebudou. Pokud by byly. Tak by se voda nemohla používat jako pitná. A kontroluje se to nepřetržitě. Takže prosim nesirit nepodložené poplašné zprávy.
@THMR píše:
Ahoj holky, mám dotaz ohledně UM. Bohužel jsem o začátku co se malý narodil měla hrozně málo mléka. I po dlouhém snažení, nervech, breku, že jsem matka k ničemu, musela přestat kojit už po 6ti nedělí. Jelikož malý ztrácel na váze. Takže jsme defakto od narození na UM, používáme Kendamil a krásné nám po roste, není tlustý je takový akorát. Ale teď k věci, jelikož na plechovce Kendamilu je od výrobce napsáno převařte čistou vodu, nechte vychladnout a přidejte odměrky mléka, tak jsem se nějak nepátrala po tom, jestli můžu převařovat kohoutkovou nebo to musí být jen kojenecká. Prostě jsem se řídila návodem a nějak to neřešila. Teď po 5ti měsících co malému převařuji kohoutkovou vodu, jsem se dočetla, že je to špatně, že se má dávat jedině převařená kojenecká voda. Tak jsem z toho docela na nervy, jestli jsem malému nějak neublížila
![]()
Pokud nezijes u lesa a netahas vodu z tune, tak používej normálně z vodovodního radu. Kluk měl možná jednu flasku vody když jsme někde byli, ale jinak jen kohoutku
Tak u nás máme potvrzeno, že naše kohoutková voda má pro miminka naprosto nevyhovující složení - látky jsou hodně moc nad limitem (dusicnany a ještě něco). Kamarádka dělá u nás u vodáren. Takže dáváme převařenou kojeneckou vodu a ještě nějakou dobu budeme. Kvůli usetrenym pár korunam mi to za to nestojí. Doktorka si myslí to stejné.
@THMR píše:
![]()
Neplas. Limity pro dusičnany jsou stanoveny v pitné vodě tak, aby to nemohlo děti ohrozit.