Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky už asi 4-5dní trpím rýmou občas zakašlu mám 2měsíční miminko nic mu nejní díky bohu chci se zeptat rýma už mě skoro přešla je ještě ryziko že to chytne? já vím asi blbá otázka ale jsem hrozně vyděšená
děkuji za odpovědi vytíram kapky libenar pro jistou.
@Eliasek25 Ahoj, no možnost tu je, ale nemusí ji dostat. Klid
Kup ještě nějaký kapičky co budeš dávat ráno a večer - třeba Nasivin. Libenar je jen fyziologický roztok, kapat ho můžeš jak často bude třeba přes den - před každým kojením třeba.
Věřím, že to prcek nedostane ![]()
Chytit to může a když ne od tebe, tak od někoho jinýho, teď je toho všude plno. A i kdyby, rýma není nic tak hroznýho, dřív či později ji stejně mít bude.
Mimochodem, taky mám zrovna rýmu, tak jen čekám, kdy to chytne malej. Ale na druhou stranu, minule byl nemocnej chlap a malej nechytil nic.
Za sebe doporučuji spíš nosní sprej Sterimar. Četla jsem, že pokud kojíš, mimčo si vytváří protilátky, takže by nemělo nic chytit. Nehledě na to, že inkubační doba rýmy jsou 1-3 dny, takže to už by se nejspíš projevilo.
@Eliasek25 já myslim, že už by to miminko chytlo. A kdyby chytlo tak se svět taky nezboří to neni nic závažnýho a imunitu si musí nějak vybudovat. My jsme s malou měly loni souvislou rýmu několik týdnů byl to děs, ale přežily jsme ![]()
@jayjayka nasivin je pěkný svinstvo a když píše, že už jí rýma skoro přešla tak si myslim, že je to i zbytečný do sebe ládovat ![]()
PS: s tím Nasivinem opatrně. Nosní sliznice takového prcka je dost citlivá a zbytečně by ji tyto kapky „naleptávaly“. Úplně stačí mořská voda ve spreji. Rýmu jsme za 14m měli asi 2× a pokaždé to bohatě stačilo.
Děkuji
hrozně se bojím mám doma i nasivin pro novorozence a kojence pro jistotu vůbec si nedokažu představit co bych dělala je tak malinkej a to že neumí dýchat pusinkou jen nosíkem by se chudák dusil a já v noci nespala mě bohatě stačí jeho reflux který má od narození ![]()
Řekla bych, že od tebe to už nechytne a klid, můj mladší chytil pěknou rýmu od staršího syna, ve 2 týdnech
přežil
kdyžtak jsem stříkala mořskou vodu, odsávala a pak vytírala nosík tím nasivinem, říkali, že je moc maličkej, tak nekapat, ale jen vytírat. Ale ve 2m už kapu.
Děkuji za rady jsem jen vystrašená první syn byl nemocný až v 9měsících tak si to nák neumím představit jinak malrj kýchá občas ale to dělá už od porodnice ![]()
Loni touhle dobou od mne malá také dvouměsíční chytla rýmu. No děs. Táhlo se to nekonečně
Ale přežila - no je to přeci jen rýma, i když fakt nepříjemná.
Letos už mám podruhé virozu. Malá se nakazí vždy také, ale zdá se mi, že jen lehce, kratší průběh, nos není úplně zacpaný a narozdíl ode mne posléze nekašle.
Tak uvidíš. Každopádně já jsem loni vysávala hleny vysavačem, to jediné jí ulevilo.
@Eliasek25 Když byl malinkej tak jsem mu Nasivinem nosík jen vytírala, do tří dnů měl po rýmě. Syn měl rýmu zároveň se mnou hned 14 dní po porodu
. Jemu ale rýma netrvala nikdy dlouho, za jeho skoro 16 měsíců života měl rýmu jenom 3×.
Mám klasickou odsávačku s hadičkama ale uvažuji pro jistotu na vysavač akorád mi to příjde drasták s vysavačem ale hlavně že to pomuže
@Eliasek25 Tak ten reflux nezávidím, to je peklo. Drž se
My s ním bojovaly 8 měsíců. Vracelo se nám mlíčko, ale hlavně do krku. Malá brečela od rána do večera. Ležet nemohla vůbec a nošení taky moc nepomáhalo. Nosítka byly zakázaný kvůli zádům a krku - cvičily sme vojtovku. No peklo to bylo ![]()