Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nám první dcera usínala mezi jednou a třetí ráno a byli jsme úplně hotoví… no v pět si to nedovedu představit. To musí být šílené! Také jsme ji přenášeli po kojení do postýlky, musela jsem tak 20 min. čekat než usnula opravdu tvrdě, takže člověk skoro vůbec nespal. Po zkušenostech s ní jsem se rozhodla, že druhé dítko prostě ukojím pěkně vleže k spánku, jestli nutno, tak budu kojit třeba nonstop celou noc a že jediným měřítkem bude spokojenost a odpočatost nás všech doma - nikoliv názory cizích, protože ti si v tu dobu pěkně někde spí! Dnes si myslím, že měla jednak asi hlad - snažila jsem se kojit podle rad až po určitém čase a říkala si, že přece ještě hlad nemůže mít - a také asi chtěla být se mnou, manžel byl ochotný s ní skákat na baloně a chodit po domě, tak jsem to využívala, ale možná jen chtěla být více se mnou. Zpětně mi to připadá, že se prsa nechtěla ani pustit, aby byla se mnou. Druhá dcera má tři měsíce, spí s námi v posteli celou noc, je to takové velmi spokojené miminko, přesto třeba jen s velkým pláčem snáší, když je večer unavená a musí ji chvilku pohlídat manžel. Takže vím, že večer nikomu nedávat, jinak pláče tak, že se i pozvrací! Asi bych se snažila dělat přes den hodně hluk - rádio, televize…, i když spí, aby vnímala rozdíl mezi nocí a dnem, večer hodně ztlumila světlo - prý pomáhá dvě hodiny před spaním, že to mozek vnímá jako signál k spánku - a omezila hluk. A pokud večer usne, tak bych udělala vše, aby se neprobudila a ostatní mohli taky spát.
Takže za mne klidně spát spolu v posteli a pořád kojit. Kojení by mohlo pomáhat i na bolení bříška, rozpohybuje totiž střeva a tak se prdíky mohou pohnout. Držím palce, ať se to zlepší! ![]()