Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, pres den mala se napapa a spi pak cca 3 hodky. Vecer je peklo. Je ji tyden.
V 5 se vzbudila, kojeni pred tim cca hidku, sama se odstavila.
No v 5 zacala kricet, rak jsem ji nakrmila cca 20 min z obou prsou. Ke konci uz nepila, spala. Po pul hodce plac, itevirani pusinky, snazila se prisat. Opet kojeni dokud sama neodoadla.
V pul 7 to same znova a tak je to doted. Ted jsem opet hodku kojila a je to 10 min a mala uz se krouti a knuci a itevira pusinku. Rikam si, ze hlad mit nemuze ne? Nebo mam mali mlika ci si zvykla byt u prsa? Ale vzdy saje a je videt ze s chuti polyka..uz nevim co s ni. Koheni mam dost. Chci aby chvili spala a ja tez. Takovyhle maraton s kojenim. Hkavne nevim, delam neco zle? Muzu ji prekrmivat? Nam v porodnici rikali at kijime dle mimi..
Nedelas zle nic, to byva normalni. Prso je pro mimino kamoska, jistota, jidlo. Vydrz, bude lip.
Příspěvek upraven 11.01.16 v 20:49
Může ji bolet bříško, je jí týden, tak co bys po ní chtěla? Aby jen jedla a spala? Takové mimi prořve večerů…
@ahhotep děláš to dobře, koj podle potřeb miminka, žádnými intervaly se neřiď. Má týden, je maličké. Potřebuje cítit mámu, cítit bezpečí, jsi pro něj celý svět. Zpracovává celý den, zážitky, vzpamatovává se z porodu. Může bolet bříško, i tomu pomáhá to kojení. Jen dbej na dobrou techniku, ať si neodděláš bradavky, můžeš si kdyžtak pozvat LP, doporučuju dobrou LP z Mamily, ty se fakt vyznají.
A drž se, přejde to, zalez do postele, mimi k prsu, čti si u toho knížku nebo koukni na film a až usne a ono to mimi usne, tak spěte spolu, Drž se, je to náročné, taky jsem to zažila ![]()
Špatně neděláš nic. Miminka taková jsou. Pořád hledají, pořád sají. Blinká? Kaká často? Překrmovat jí můžeš a může z toho mít břichabol.
Co pevné zavinutí, bílý šum, šátek… něco, co by ji uklidnilo a spala déle.
Jestli „překrmuješ“ poznáš podle váhy, jak přibírá. Já taky kojila druhou pořád, nedokázala usnout a jen u prsa byla klidná. Ale pak to šlo ven. Doktorka říkala, že by to chtělo aspoň dvouhodinové intervaly, ať to stíhá trávit a nebolí ji břicho. Já musela nosit v šátku, byla extrémně dráždivá (= neklidná).
@ahhotep Asi jí něco trápí a prso ji uklidňuje. S velkou pravděpodobností nebude plakat primárně hlady. Může mít prdy, může jí pálit žáha, může mít počínající koliku… Na zklidnění a uspání bych zkusila Karpa (zavinout, houpat/nosit, bílý šum).
Jo, mít děti je náročné. Vítej v realitě mateřství. Ale neboj, ono si to sedne… ![]()
Podle mě jí bolí bříško, u nás to u druhorozené bylo na denním (nočním) pořádku. Přes den zlaté miminko co pěkně papkalo a spinkalo a padla sedmá večer a řev do půlnoci. Chce to promasírovat bříško, procvičit nožičkama a probiotika jsou taky super a v nejhorším se dá použít rektální rourka. Diskusí na bolení bříška je tu spousta tak pročti.
Mne vsechny detske sestry i LP rikaly, ze materskym prekrmit nelze, ze to prinejhirsim vyblije
A tyhle podvecerni spurty pry byvaji bezne…anglicky se tomu rika cluster feeding, nevim, jaky/jestli je cesky vyraz…ze mimina mivaji v prubehu dne nekolik hodin, kdy se chteji krmit casteji. Bud rada, ze je to takhle vecer, muj prcek to mival mezi druhou a sestou rano
Takze souhlasim s @kittylittle ![]()
@ahhotep Jestli máš možnost, tak si pujč váhu a mimčo važ před/po jídle ať víš, kolik vypije. Můžeš mít pocit, že pije dost a často, ale realita může být jiná. Taky jsem kojila co hodinu/dvě a malej pořád řval a pak jsem zjistila, že vypil třeba jenom 15ml.
@eviku-miluna Vážení je akorát stres pro maminku. Kojené děti vypijí na každé pití jiné množství, také přibírají skokově.
@beruska9 MM překrmit nejde, to je pravda.
Miminko se u prsa cítí bezpečně. Většinou to je ze začátku opravdu vyčerpávající, ale vydržte! Kojení je nejcenější, co miminku maminky můžou dát, časem se to ustálí a bude to jiné. Je miminko odříhnuté? Netrápí ho prdíky? Důvod může být i jinde, ale většinou to tak z počátku je.
Držím palce!
@ahhotep jdete si oehnout do postele spolu vedle sebe, treba se tak obe trosku vyspite
asi Te chce mit u sebe a citit Te. Dudlika asi nedavas.