Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@kattkka a víš, proč jsou od půl roku? Protože na UM 1. je zakázali, právě kvůli tomu, že ohrožují zdraví populace, taky už na umělině nesmí být zobrazeno dítě - protože to neodpovídá skutečnosti a je to klamavá reklama - o tom jsi ještě neslyšela? Jako rozlišovat dobrou a špatnou mámu na kojící a nekojící??? To bych byla nulová máma, protože polovinu svých dětí jsem nejenže nekojila, ale ani neporodila, ani se o ně nestarala od narození, protože jsme si je osvojili ve věku 14 - 27 měsíců, přes to se za mámu považuji - a to nejlepší jakou můžu a umím být. Takové soudy nechápu. Jsou snad špatné matky našich dětí, které v těhotenství všechny fetovaly? V mých očích nejsou, mohly jít klidně na potrat, mohly je klidně zabít po porodu, i ony jsou svým způsobem dobré mámy, ikdyž spousta lidí je naprosto jasně odsoudí.
@Lili5 píše:
@kattkka děláš je běžně? Jediný kdo by byl schopný udělat kompletní rozbor MM je Motol Praha… A hnus, nehnus, děti mi na něm rostou, prospívají, jsou jako řípy, proč jim dávat mléko krav krmených atb, masokostní moučkou, týraných v malém prostoru apod… Nemám důvod.
@Lili5 píše:
@kattkka a víš, proč jsou od půl roku? Protože na UM 1. je zakázali, právě kvůli tomu, že ohrožují zdraví populace, taky už na umělině nesmí být zobrazeno dítě - protože to neodpovídá skutečnosti a je to klamavá reklama - o tom jsi ještě neslyšela? Jako rozlišovat dobrou a špatnou mámu na kojící a nekojící??? To bych byla nulová máma, protože polovinu svých dětí jsem nejenže nekojila, ale ani neporodila, ani se o ně nestarala od narození, protože jsme si je osvojili ve věku 14 - 27 měsíců, přes to se za mámu považuji - a to nejlepší jakou můžu a umím být. Takové soudy nechápu. Jsou snad špatné matky našich dětí, které v těhotenství všechny fetovaly? V mých očích nejsou, mohly jít klidně na potrat, mohly je klidně zabít po porodu, i ony jsou svým způsobem dobré mámy, ikdyž spousta lidí je naprosto jasně odsoudí.
Nic mene sama jsi napsala hnus nehnus takze sama vis ze to neni optimalni.
Preju klidne vanoce.
A vsem kteri porad nevim. Drzet se heslem spokojena mama spokojene dite.At si to kazdy dela jak uzna za vhodne… ![]()
@kattkka ale ono kojení chápeš špatně, ono není o alegii a ekzému, to bychom zase zabředli do hodin psychologie, logopedie… Rozbor MM na škodliviny mi nikdo neudělá, stejně jako um - máš nějakou relevantní studii k dispozici? Není ani na medicíně na fakultě…
@Lili5 píše:
@kattkka ale ono kojení chápeš špatně, ono není o alegii a ekzému, to bychom zase zabředli do hodin psychologie, logopedie… Rozbor MM na škodliviny mi nikdo neudělá, stejně jako um - máš nějakou relevantní studii k dispozici? Není ani na medicíně na fakultě…
A ty snad mas krome clanku na Idnes?
![]()
Jaktoze neni i o tom to je.
Proste uznej ze nikdo nevi jak to vlastne je stim um a mm…Vic koncim. ![]()
@kattkka Kolik mas deti a jak muzes mit tolik informaci, ze UM je lepsi nez kojeni, kdyz ocividne nemas o kojeni ani paru… mela bys mlcet a ne se dohadovat s nekym, kdo o kojeni neco proste vi… sklop hlavu a bez s umelou vyzivou do jine diskuse, protoze tady se resi maly miminko a problemy s kojenim, ktere jsou na zacatku vzdy, kazda nezkusena maminka muze mit problemy a je potreba pomoct a podporit. Vzit UM a dat miminku je hrich, kdyz ma mama mlicko a moznost kojit.
@janajelinkova9 píše:
@kattkka Kolik mas deti a jak muzes mit tolik informaci, ze UM je lepsi nez kojeni, kdyz ocividne nemas o kojeni ani paru… mela bys mlcet a ne se dohadovat s nekym, kdo o kojeni neco proste vi… sklop hlavu a bez s umelou vyzivou do jine diskuse, protoze tady se resi maly miminko a problemy s kojenim, ktere jsou na zacatku vzdy, kazda nezkusena maminka muze mit problemy a je potreba pomoct a podporit. Vzit UM a dat miminku je hrich, kdyz ma mama mlicko a moznost kojit.
@kattkka píše:
Z davem nepujdu.
Vyprdni se na kojeni.Hod se do klidu davej UM a mas klid a hlavne si odpocin. Nejde nejde.Na kojeni svet nestoji.
@Lili5 prý zakazáli kvůli ohrožení populace jo? haha to jen nějaká debilní EU do toho kecá stejně jako do pomazánkového másla, rumu atd. a zakázala reklamu na ně aby podpořili kojení, ne prodej!!!je trapné už to že akce v obchodě nemůžou být na jedničkové mlíka, pak že není diskriminace!!! o tom jak řeší že na nutrilonu je hezký medvídek prý to matky láká nekojit, bože to musel vymyslet buď chlap nebo baba s vykojeným mozkem, neznám nikoho kdo by nekojil kvůli hezké krabici:-)) včera jsem se pobavila u filmu básnici přichází o iluze nebo nevím prostě ten poslední díl, v jedné scéně křičí doktor na druhého „podporuj kojení“ bože bez toho by ten film být nemohl
kdo nezažil kojící šikanu neuvěří že něco takového existuje. statistiky existují na MM i na Umělko, jsou i také které dokazují že dlouhodobé kojení naopak zvyšuje riziko alergií, ovšem já se statistikama od nějakých vědců neřídím, stačí mi moje statistika u dcery, nekojené dítě nekojených rodičů nemá alergie, astma, kožní problémy a doteď ač už chodí 2 roky do školky měla jen asi 5×-6× rýmu za celý život. zato kojené děti kolem nás no radši nerozepisovat jak často jsou ty děcka nemocné nebo stálými pacienty na alergologii. tak či tak rozhodnutí kojit či nekojit by mělo být jen na matce, já mám jít rodit za pár týdnů a kojit nechci!! a máte vidět co řeším za primitiva, jak mě gyndařka předem upozorňuje na to že mě budou šikanovat, budou nutit do nekojení jak si mám vzít nadstandart a vytáhnout svůj sunar a prostě trvat na svém protože oni jedou podle tabulek a je předem tak nějak určeno že mi udělají zase v porodnici peklíčko, nebo že se manžela zeptá kolega v práci zda se nebojíme že nás kvůli nekojení někdo nenahlásí na sociálku atd. bože co to je? lidem už fakt hrabe!!!
kojit či ne, dobrou matku nedělá nalitý cecík. hlavní jsou spokojené mamči, děcka a zdravost nedělá mlíko, chcete mi snad namluvit že děcko z Ostravska které tam čichá ty smrady denně v ovzduší bude zdravější než moje nekojené děcko ze zhruba čisté oblasti kousek od hor?? haha tak tomu fakt věřím.
kojení či nekojení je v den vánoc navíc fuk, dneska přijde ježíšek tak holky klííííd:)) pokud chce se zakladatelka ještě pár týdnů trápit tak je to jen na ní, já znám několik holek co se trápili přesně takto, nešlo to, únava, uřvané mimi atd. a pak daly sunar a dodnes litují že to neudělaly dřív. ale vše je na zakladatelce jak se rozhodne, bojovat či ne, já se rozhodla na to vyprdnout a dodnes jsem ani jednou nezalitovala ![]()
@Lili5 píše:
@kattkka nevím, já mám šest dětí, takže vím, o čem píšu. A odsávačku jsem používala, protože jsem odsávala mléko synovi kamarádky a teď protože od půlroku pracuji v nemocnici… A manžel? Ten je spokojený jako želva, je to pyšný táta- táta na mateřské dovolené… Nepoužívá ani flašku, je kojící nadšenec. Ano, podložené to je - prof Švejcar - nestor české pediatrie - třeba tady článek Umělá výživa je geniální vynález, bohužel krutě zneužívaný, proto místo aby dobře sloužila, tam kde je jí potřeba, je zneužívaná, nemotivuje matky ke kojení, protože propagace um nás už tak zpracovala, že věříme, že je lepší než mateřina.
no vidíš a u nás jsem doma já a manžel v práci, moje dítě potřebuje matku víc než taťku, ale tím tě nesoudím, udělala sis to takto že utíkáš do práce(znám i i takové co chtějí nejde vždy jen o finance)a děcka necháváš doma. tvoje věc, já to nechápu dle mě matka u děcka je důležitější než koza s mlíkem ale tak to mám já, to je můj názor ale mě pak může urvat když někdo kdo chodí do práce mi chce namluvit že nejdůležitější je kojení, já si to nemyslím. a nemyslím tím ani tebe doslova, jen že jsem tyto situace zažila, známá hvězda kojila ale pak se sebrala, hodila děcko na měsíc k babce ajela do thajska a zrovna přes vánoce, děcku v té době byl asi rok. pardon já sice dceru posílám na hlídání běžně ale měsíc a přes vánoce bych jí nenechala a ona zrovna ona mi vykládala měsíce žvásty o tom jak mlíčenko je to nejdůležitější ve vztahu matka dítě
no tak já jsem sice nedopřála své dceři cecík ale na vánoce jsem s ní ![]()
@martulkasloník to, že někdo kojí přece neznamená, že má nervy v kýblu a manželskou krizi
.
Nechci se ale dohadovat, jestli je lepší kojení nebo UM, vzhledem k tomu, že se UM vyrábí po vzoru MM a originál je prostě lepší než kopie
. Některé výhody MM navíc žádné UM neumí - např. „vyrobit“ protilátky přímo na míru proti infekcím, které zrovna kolem miminka lítají.
a co se týká škodlivin v MM - ani ty krávy nežijí ve vzduchoprázdnu, takže těžko bude kravské mléko, ze kterého se UM vyrábí, v tomto ohledu lepší než MM…
Každopádně kvalitní UM je výborná alternativa, když se kojit nedá, to ale není případ zakladatelky ![]()
Teď k věci - u všech svých dětí byly kojící začátky složité (syn nechtěl sát, u prostřední dcery jsem bojovala ze začátku se záněty prsu a retencemi a nejmladší dcera se narodila o měsíc dříve a byla spavá). Nejmladší dceru jsem první měsíc kromě kojení i dokrmovala, byla slabá a spavá, takže dostávala ještě navíc odstříkané MM nebo UM (ne vždycky byla energie odstříkat, vzhledem ke 2 starším dětem, nebo se někdy nepodařilo odsát nic, i když mléko bylo). Dokrm dostávala suplementorem (viz poslední odstavec tady: http://www.kojeni.net/…pomucky.html), takže jsem zároveň stimulovala prsa k další tvorbě mléka a nekazili jsme si techniku sání. Nedokrmovala jsem pokaždé, vážila jsem, a jenom když bylo množství vypitého mléka hodně malé, znovu jsem nakojila a když pořád vytáhla málo, přišel na řadu dokrm. Při podávání dokrmu suplementorem navíc vytáhla z prsu další mléko. Jak postupně sílila a v pohodě přibírala, dokrm šel pryč
. Důležité je zachovat klid, já vím, že se to lehce řekne, ale tohle náročné období nebude trvat věčně ![]()
Srovnávání zdraví kojených a nekojených dětí ze svého okolí není důkaz ničeho - těch vlivů je taková spousta, kojení je jenom jeden z mnoha. Aby to mělo smysl, museli bychom jedno dítě naklonovat, jednu „verzi“ kojit, druhé dávat UM a za pár let srovnat, jak jsou na tom s nemocností a alergiemi ![]()
No já jsem na tom docela podobně. Máme čtrnáctidenního mrňouska. Ještě se narodil měsíc před termínem. S kojením taky bojuju, přesně jak píšeš max 20 když je dobře. Váhu mám….jinak taky po kojení dokrmuju, ale ze stříkačky, nechci ho prznit lahvičkou a dudlíkem zatím. Baštím homeopatika, piju meltu, snažím se hodně pít, ale mlíko nějak nikde…..včera jsem se radila s doktorkou tak mi říkala že mám zkusit tři kojení vždycky bez příkrmu a pak mu dát. A večer ho zvážit. Nesmí zhubnout. Denně by miminko mělo přibrat tak 15gr teda aspon ten můj králíček. Tak jsem zvědavá dnes když ho zvážím jestli něco nebo nic. Taky bych ráda kojila. Je to hezký
@kattkka jj, mám životopis pana profesora, ono se to učí i na vysoké škole (aktuálně studuji pedagogickou fakultu, i tam jsme to v pediatrii měli), to byl jen článek, co jsem chytla první ve vyhledávači…
@martulkasloník no vidíš, já své děti neposílám na hlídání nikam, nemám potřebu… Já vím, že spousta lidí se na to dívá pohrdavě, že chodím do práce, u nás je to dané tím, že vydělám skoro 3× více než můj manžel, proto jsme se tak rozhodli. Ostatně s prvními pěti dětmi jsem doma byla, u nejmladšího bylo výhodnější, aby byl doma manžel, já si odskočím do práce na svých 70 hod. měsíčně - tzn. jdu do práce 6× za měsíc, donesu tolik, co manžel za 200 hodin a jsme spokojení všichni. U prvních pěti jsem si chodit do práce neuměla představit, vůbec jsem to nechápala, že to někdo dovede, taky jsem se celou dobu bála, co to se mnou udělá, co se synem - dneska už vím, že zbytečně, je to krásné, mám práci, kterou miluji, kam chodím, manžel za mnou občas jezdí na kojení, občas dává malému z hrníčku odsáté mléko… A ad ostravsko apod. - místo, kde bydlíš neovlivíš, ovlivnit můžeš jen stravu a životní styl… My si dovezli z hor děti sesypané, z dětského domova na antibioticích a kortikoidech s potvrzeným imunodeficitem, jsou zdravé jako rybičky, žijeme zdravě, sportujeme, ale jak říkám, tohle není jen o kojení, o celkovém stylu života. A k tomu prodeji mléka 1 v akcích - ono to by mohli zrovna v sámošce prodávat antibiotika, antidepresiva nebo očkovací vakcíny, ne? Ten důvod proč tomu tak není je totiž stejný…