Kojení, dokrmování, blinkání

1629
23.12.13 16:54

kojení, dokrmování, blinkání

Ahoj, mám 14 denní holčičku. V porodnici jsem se vůbec nerozkojila, jestli ze mě malá vytáhla 20ml tak to byl největší zázrak, vůbec nic jsem nedokázala ani odstříkat a malá chudla. Po příchodu domů se mi mlíčka udělalo více, ale stejně stále odstříkám málo, jestli zase 20ml, víc ne. Tak nevím kolik může malá ode mě vytáhnout.
Dokrmujeme Bebou HA1. Takže celý krmící proces u nás probíhá tak, že přebalíme, pak jdeme kojit z jednoho prsu, z druhého (celkem cca 20minut), a pak děláme dokrm, jenže nevím kolik toho dokrmu, protože netuším, kolik toho malá vytahá ode mě. Takže dělám 60ml s tím, že buď něco vypije nebo ne. Dnes jsme přivezli váhu, tak snad něco odkoukáme, kolik nakojím. Někdy vycucne všechno z dokrmu, někdy jen pár kapiček a usne, dám jí tedy spát a během 10 minut je vzhůru a brečí a cucá si prsty - hledá jídlo. Jenže to už jí dokrmit přece nemůžu… :nevim: když je to po třech hodinách. Tak jí zase zkusím prs. Už jsem s toho na hlavu.

Celý tento proces trvá hodinu!!! Takže krmení po 3 hodinách je u nás vlastně po 2 a když do toho máte ještě spát, tak je to nereálné. Jsem vyčerpaná. Mám strach, že malá má málo. Do toho nám hrozně blinká. Málo kdy se podaří jí odkrknout, ale většinou se rovnou poblinká a né zrovna málo, takže i stále převlíkáme a nic nám není protože jsme prckové…

Hledám spřízněnou dušičku, která má stejný, nebo alespoň podobný problém a starosti. :kytka:

Podělte se se mnou o své zkuenosti, rady, pojďte si popovídat, potřebuju se svěřit někomu, kdo mi rozumí, už kolikrát sedím a brečím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11626
23.12.13 17:01

Taky jsem se v nemocnici nerozkojila a do konce 6 nedělí jsme krmili tak že jsme přebalily zvážily jedno druhé prso a pak znova vážení a podle to co jsem jí dala tak zbytek jsme dodali v UM a bylo to na palici každé krmení trvalo hodinu. A s tím blinkáním co zkusit jiné UM :think:

Příspěvek upraven 23.12.13 v 17:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1110
23.12.13 17:02

Prs jí můžeš dát kdy chceš…jen UM mléko po 3 hodinách.
možná nemá hlad, jen žízeň nebo chce prostě něco cucat. můžeš zkusit dudlík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1110
23.12.13 17:03

Mimochodem taky jsem se nerozkojila. takže vím o čem mluvíš…je to fakt na palici. ale neboj, zvládnete to :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
23.12.13 17:09

Neboj, ze začátku je to prostě zápřah, zkus co nejvíc zapojit partnera, dobře jíst a odpočívat kdykoliv to jde. Já ze začátku kojila skoro pořád, zalezli jsme s malým do postele a tam se přisál, jak chtěl, pak jsme pospávali a tak pořád dokola, nějaký režim jsme získali až časem. Že ze začátku neděláš nic jiného než krmíš a přebaluješ a uspáváš dítě je normální, časem se to bude zlepšovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
23.12.13 17:28

No to znám, a máš elektrickou odsávačku? Musíš ale vydržet, pokud o kojení stojíš. První tři měsíce jsem měla malou přicuclou k prsu skoro pořád a když nebyla přicuclá, tak jsem odsávala, furt dokola. Ale vyplatí se to, můžeš taky zkusit homeopatika na podporu kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
23.12.13 17:50

Jestli stojíš o kojení, vyprdni se na ten dokrm. Předpokládám, že jí to dáváš flaškou. Jestli ve 14 dnech stáhne najednou 60ml UM z lahve, kojení brzy do kytek půjde. Tím ti ubude starost a přikládej a přikládej a přikládej! Nehleď na žádné časové intervaly. Novorozenec má právo být u prsu prakticky nonstop. Intervaly po třech hodinách jsou blbost a k rozjezdu laktace rozhodně nepomůžou. Takže jak psal někdo nade mnou, s malou zalezte do postele a koj, koj, koj! Pokud budeš pořád dokrmovat, laktace se nikdy nerozjede, protože nebude důvod. To, že nic neodsaješ, neznamená, že tam není mléko pro dítě. Samozřejmě můžeš zkoušet všechno možné pro podporu laktace, ale nejúčinnější je zkrátka stimulace dítětem. Určitě by bylo vhodné, aby vás skoukla nějaká LP, jestli má malá správnou techniku. Vážit můžeš třeba jednou denně pro klid duše, že nehubne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
23.12.13 18:08

Když si vytáhne šedesátku po kojení, tak má hlad - a dokrm po kojení na laktaci vliv nemá. Zalézt s dítětem do postele samozřejmě funguje, ale považuju to za dost bolestnou variantu pro Tebe i dítě - navíc ne každé dítě je ochotné cucat prázdný prs, to že se na sebe matka s dítětem koukají a bulí není kojení :think: ale zkusit to samozřejmě můžeš… já bych po kojení, klidně o trochu častějším, nabídla dokrm, buď si vezme nebo ne, ale pak už mi přijde že se přecpává a zbytečně to jde ven… ráno by ho spíš chtít neměla, večer zase jo. Vážila bych jednou denně třeba před koupáním, jinak z toho budeš na chocholouška. A co po jídle zkusit dudlík? Jestli to pro Tebe není sprosté slovo teda :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1629
23.12.13 18:16

Elektro nemám, jen Avent ruční a pak ještě nějakou Madelu taky ruční. Tak zkouším obě dvě, přijde mi že ta Avent moc nesaje.
No holky, je to každopádně boj! Ale musím to zvládnout.

Jak myslíte, že to mám dělat s buzením. Jak píšou každé 3 hodiny… Když ale usne dýl po krmení a pak v čase dalšího kojení spinká tvrdě, má to cenu jí budit? Nebo jí nechat at se vzbudí sama? To samé v noci. Někdo říká, v noci jí před kojením nepřebalovat, že pak procitne… jenže když je pokakaná nebo počůraná tak jí přebalit přece musím, jinak se mi chudinka oprudí do rána :nevim:

Dudlík dáváme, někdy s ním po krmení usne, někdy ho nechce… nenutím jí ho za každou cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
23.12.13 18:43

Ten dudlík ale taky kojení neprospěje :-(, minimálně v šestinedělí by se dávat neměl kvůli naučení se správně přisát na prso…k té odsávačce - ruční mi přijde neefektivní, sama jsem měla elektrickou a bylo to rychlejší a přijde mi, že se z toho prsa víc vydojilo. Po odsátí jsem to ještě dodělávala ručně. K tomu buzení - asi bych zkusila jemně pošimrat, jestli se nevzbudí, pokud spí jak zabitá, tak bych to asi nehrotila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.12.13 19:06

Zahodit dudlík, flašku a kojit a kojit a kojit. Nevážit, neřešit jídlo po 3 hodinách, kojit napožádání, nemusí mít hlad jen chce sát a sát by měla prso, ne dudlík. Jo a taky ještě něco - kojit a kojit. Pokud už má dudlík a flašku, tak jestli to hned nezahodíš, rozluč se s kojením. Omlouvám se, že to píšu naplno, ale tak to prostě je, to je realita. A taky bych zavolala laktační poradkyni, ať pomůže, jestli máš správnou techniku kojení - přisátí. To je celé. Váhu zahoď…na kojení bych nebudila, malá má vlastní „hlavu“ kdy papat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
23.12.13 19:11

Já to vezmu od konce - blití je normální, toho si nějak nevšímej. Mě blili oba kluci a dokud jsem neměla druhého, tak jsem si myslela, že první byl blindil první třídy. Ovšem druhorozený měl reflux a blil neustále a pořád, kolikrát mu to chrstlo i nosem, několikrát mi to vyhodil i obloukem. Přibíral ukázkově, prospíval, takže z toho zkrátka musel vyrůst. Dneska (má 5 měsíců) už jen občas ublinkne, věkem se to zlepšovalo.

Jinak první kojený téměř nebyl, plně nikdy, pak to šlo velmi záhy do kytek úplně, ale druhorozený kojený byl a je a nikdy jsem nedodržovala nějaké intervaly (já je nedodržovala ani u prvního, co byl na UM, protože by mě jinak asi sežral hlady…). Kojila jsem zkrátka podle potřeby, což v jeho případě bylo neustále. Kojila jsem po deseti minutách, on mi u toho neustále spal, nebyl ke vzbuzení, dokázal sát třeba jen pár vteřin a byl v limbu… ale prospíval, dokonce nad tabulky, takže se zřejmě dokázal najíst za tak krátkou dobu. Jo, byl to občas očistec, hlavně proto, že doma jsem měla ještě 2-leté dítě, které si taky žádalo péči, nemohla jsem se věnovat jen miminu. Ty to máš o to jednodušší. Nemusíš řešit doma starší dítě, můžeš kojit, jak se malé zamane. Ty první dva měsíce měl kluk hodně velkou potřebu fyzického kontaktu, zkrátka jen potřeboval být u prsa, kolikrát si jen podudal, spal a byl spokojený, že je u mámy. Dudlík jsem nabízela, ale s tím jsme moc neuspěli a kojení to nepoznamenalo. Z odsávačky jsem nevytáhla pořádně nikdy nic (jen po celém dni ve škole, když nekojím, což je samozřejmost…).

No a co chci říct na závěr. Chvíli trvalo, než se ta laktace pořádně rozjela, ještě po dvou měsících jsem kojila po hodině… ale dneska má malý 5 měsíců a kojím už bez problémů. Začátky jsou někdy těžké, to člověk fakt jen kojí, kojí a kojí.

EDIT: Ještě teda dodám, že jsem nikdy nebudila, zkrátka jsem krmila podle potřeby dítěte. Jo, kdyby nějak neprospíval, tak bych asi budit musela, ale jak jsem už napsala, tak přibíral skoro kilo za měsíc, takže bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
23.12.13 19:53

@Tesička zahoď dokrm, jestli máš váhu, tak važ denní přírůstky, nejlíp obden, dudlík patří do koše, zbytečně ničí techniku, stejně jako flaška. Když usne, nebudila bych, až se vzbudí sama… Ale jinak - vlastní zkušenost - přinesla jsem si z porodnice své první dítě, byla jsem hotová z komplikovaného porodu, omdlívala kvůli těžké chudokrevnosti… Malá ječela celé dny, mám ploché bradavky, které nejdou vytáhnout, malá z nich neumí sát, v porodnici byla krmená mlékem z banky a glukozou… nakojeno max. 5 g… Doma nespí, usne max. na deset minut, pak zase procitá, padám na ústa, propadám depresi… Přijdeme k doktorovi, úbytek 300 g… Tehdy odsávačka byla úplně pasé, jen pístový šunt… Alternativní dokrm? Neznámá… Vzpoměla jsem si, jak se dokrmují nedonošenci z přednášky o kojení pana primáře, který nám podal použití dudlíku jako naprosto hyeozní věc, flašku nám zhnusil… dokrmovala jsem stříkačkou u prsu, nikdo neřekl koj a jak kojit, co dělám špatně, každý radil - kup sunar a na vše se vyprdni, brečela jsem, že jsem selhala, co jsem za matku, co ani nenakrmí své dítě… Trvalo to více než měsíc, než se to překlenulo, dokrmovala jsem stříkačkou a to co nejméně, dudlík byl pasé, snažila jsem se já dát dohromady… Pak malá konečně přibrala, na dalším kontrolním vážení po týdnu přibrala 2 kg - jsem nevěřila svým očím… Hlavně si věř, poléhávej s malou v náruči, koj co nejčastěji, když se vzbudí po 10 min. - ikdyž ublinkla, zkus dokojit. Ono mi taky kojení trvalo hodinu a půl a pak většinou jen půl hodiny pauza - ale kojila jsem vleže a četla, tolik knih co jsem přečetla díky kojení, dokonce jsem se tehdy i koukala na televizi… A jako prevenci, aby se takový počátek neopakoval jsem si udělala kurs laktační poradkyně, dneska už vím, co bylo špatně. Pak jsem bez problému zvládla kojení přijatého dítěte i dvou nedonošených synů. Bude líp, uvidíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ibi
4168
23.12.13 20:29

Já tento problém nemám, ale jdu přidat svůj názor. Taky bych zkusila kojit, kojit, kojit a vykašlat se na UM. To, že nic neodsaješ neznamená, že nemáš mléko. Nejlepší odsávačka je miminko. Hodně pij - vodu, kojící čaje. Já brala i homeopatika na podporu kojení. Koj co nejčastěji - ale měla bys dodržovat odstup 1 hodiny (začít nejdříve 1 hod po skončení předchozího). Ale co je nejdůležitější - zkus být v klidu!!!Já když řešila nějaké problémy, tak se to na kojení promítlo - malá byla nervní, špatně jedla a málo přibírala. Určitě zkus i laktační poradkyni. A hlavně se nestresuj s vážením po každém kojení!!! Dceři je 5 měsíců, plně kojím a kromě porodnice nemám představu, kolik vypije… čas od času ji nechám zvážit u doktora, prospívá, má dost počůraných plínek tak víc neřeším :palec:

Já přebaluju v noci před kojením - malá je vždycky vzhůru kompletně, tak si myslím, že jí to neruší. Já osobně na jídlo nebudím, ale pokud potřebuješ rozjet laktaci, tak bych ze začátku budila.

Věř že bude líp :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
23.12.13 21:25

Z davem nepujdu.
Vyprdni se na kojeni.Hod se do klidu davej UM a mas klid a hlavne si odpocin. Nejde nejde.Na kojeni svet nestoji. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová