Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A kolik přibere za týden? To by mělo být směrodatné, ne kolik navážíš po jednotlivých kojeních. Pokud přibere aspoň 100g týdně, tak bych vzala milou váhu a na týden ji hezky zavřela někam mimo dohled, tímto se akorát vystresíš, že má málo a stres má na kojení celkem zásadní vliv…
Ahoj, nestresuj se vážením. Moje miminko je narozené 36plus 4 dny, měla stejnou porodní váhu.Tvorbu mléka zvyšuje časté přikládání k prsu, hlaně v noci, kdy nejvíc působí kojicí hormony. Ještě jsem si vařila odvar na podporu tvorby mléka … do litru vody po dvou lžicích fenyklu, kmínu a anýzu, povařit a popíjet po celý den.Je to babský recept, ale zabírá.
Tak asi tak jak píše Gladys. Schovat váhu a kojit, jak si malej říká. Kolik má počůranejch plen za den je důležitý, tuším to má být 6 v tomto věku. Jak je spokojený. Zvýšit si tvorbu mléka můžeš tím, že ho během kojení několikrát prostřídáš a obou prsů, odsávačka nevím nevím. Je to zřejmě individuální, já jsem si v životě neodsála víc než dvacet a trvalo to věčnost, tak jsem se na to vykašlala a používala jsem zásadně jen malého. Užívej si kojení a malinkýho, rachle to utíká a nestresuj se s váhou. ![]()
Můj prcek má 4,5m a 5,74 g porodní váha 3kila. přibíráme ke každé kontrole u lékařky 300g a to po 14 dní.za měsíc půl kila.vím co to je mám 3 kluky každý jiný jedlík.1 jsem kojila 11m a prostřední když se narodil tak po měsíci s dokrmem.pokud máš celkově kojení na 12 za 24h tak jsi dobrá.někdy má žízen vypije mín a nebo víc to má hlad.nech to na něm on si sám vezme co potřebuje
Tak já myslím, že u takhle malého mimi by ta pauza v jídle neměla být delší než 3 hodiny a je to důležité i proto, abys neztrácela mléko.
Jinak přibírat 100g týdne je taková spodní hranice, mělo by to být ideálně kolem 150g.
A ještě zkus zvážit dokrmení odstříkaným mlékem, přijde mi, že vypije málo, protože jestliže vypije průměrně 50 ml 8× denně, tak to je 400 ml za den, na 3200g váhy by měl vypít zhruba jednu šestinu, takže něco přes 500 ml za den.
Jinak doporučuji čaj pro kojící od Lerosu.
Být tebou, tak váhu schovám. Pokud je malý spokojený a neřve ti, tak pije dostatečně a přikládala bych ho k prsu jak si řekne, ale nedělala bych intervaly mezi kojeními delší než 4 hodiny. Měsíšně by měl přibrat kolem 600g, důležitou roli taky hraje počet počůraných plen- 6-8 za den. A podle váhy co píšeš, si myslím, že přibíra tak akorát. mě malá za první měsíc přibrala 1 kg, ale pak se to rapidně snížilo a přibírá od 3. měsíce 400g a doktorka říkala, že to stačí.
![]()
Ahojky,
rodila jsem v 36 týdnu, malej měl 2900g a byl 10 dní v inkubátoru, kde do něj ke konci cpali 80ml bud umělé výživy nebo mého odstříkaného mléka z flašky.
Ted už jsme doma a snažím se pouze kojit. Malej ma ted 3200g, je nam 20dní.
Před každým kojením ho vážím, abych měla přehled kolik vypije. Někdy po 3 hodinách vypije 30ml a nekdy 60-70ml víc nevypije. Vydrží většinou 3-4hodiny.
Tak asi nebude mít málo co myslíte? Asi by se budil častěji ne??
A ještě jeden dotaz - je něco zaručeného na podporu tvorby mléka?? Přijde mi žeho mam malo, když se snažím odsávat odsavačkou vytahnu nejvíc 20ml