Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám 11 týdenní holčičku plně kojenou, chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s kojením na veřejnosti a reakcemi okolí? Já jsem zatím malou vždy raději nakojila v autě a jednou v obchodním centru v přebalovací místnosti.
Ahoj Lucindo,
mám půlročního chlapečka,taky plně kojeného, bydlíme na malém městě a i když jsem zpočátku měla z kojení na veřejnosti smíšené pocity, mám zatím jen dobré zkušenosti. Kojím často v cukrárně, na lavičce v parku,párkrát i v restauraci a nesetkala jsem se dosud s žádnými odsuzujícími pohledy či reakcemi. Pavlík jí každé 2 hodiny, tak by to ani jinak nešlo.
Hana a Pavlík 6m
Ahojky,
mám 11 měsíční holčičku a od začátku kojím kudy chodím až do teď. Sama s tím nemám problém, není při tom přece nic vidět. Z kraje jsem si ještě pomáhala plínkou, kterou jsem přes nás trochu přehodila. Okolí si toho buď vůbec nevšímá nebo a to hlavně maminy, se mile usmívají. Prodavačka v cukrárně nám dokonce s úsměvem říkala, ať si v klidu nakojíme, že tam přes zimu chodí všechny maminy kojit.
Nejsem zrovna exibicionistka, ale kojeni na veřejnosti mi přišlo přirozený a v pohodě. Když je někde velká společnost, tak si poodsednu nebo se od nich trochu odvrátím, abych někoho neuváděla do rozpaků.
Hodně štěstíčka
Lenka
Také jsem kojila své dcery na veřejnosti a budu tak činit i u svého třetího dítěte. Samozřejmě záleží kde a na situaci, člověk nechce být kamenem úrazu pro druhé, i když nám samotným to trapné nepřipadá. Ale vůbec není na překážku přes sebe hodit plenku či kus nějakého svršku, a tak alespoň můžeme chránit od studu ty, kterým to přijde nevhodné.
Veselé kojení přeje Sophie
Ahojky,
mam 9 měsični dcerku, stále kojim do 6 mesicu plne, na verejnosti jsem se z počatku styděla, ale časem jsem překonala, přesto se snažím najít si ke kojení klidnější místečko než uprostřed hypermarketu.
Jinak proti kojení na veřejnosti nic nemám záleží jak se maminka při tom cítí.
Quatro od špuntíků
S kojením jsem si nikdy nedalala starosti, nakojila jsem, když bylo třeba. Při nevlídném počasí mi vyšli vstříct ve fotosběrně a v prodejně s nábytkem, kde jsem samozřejmě nic nekoupila…
Nesetkala jsem se s žádnými nepřiměřenými reakcemi, spíš reagovaly maminky s dětmi, které mě chválily, že kojím kdekoliv…
)
Od patnácti do 21 měsíců jsem kojila výlučně doma, protože se kojení ustálilo na dvě denně - po obědě a večer před spaním.
Alice
Hplky moc děkuju za vaše zkušenosti, doufám, že to budeme zvládat též ke spokojenosti naší i okolí.
Dnes je uz k dostani koupit ruzne svetry nebo kojenecke topy, ktere umozni snadny pristup hladne pusince miminka. Take je moznost zakoupit si neco jako zastery - mama si ji prehodi kolem krku, supne ditko pod ni a pritom si muzou navzajem hledet do oci. Vrch zastery je vystuzenej ohybnym hrubsim kovovym dratkem, takze maminka ho nemusi pridrzovat rukou. Maminka i mimi maji i takhle pri kojeni na verejnosti sve soukromi. Top i zasteru mam k nahlidnuti v albu s nazvem Veci pro moje miminko ![]()
Myslím, že to jde udělat tak,že není nic vidět.A pokud se to někomu nelíbí tak ať se nedívá ne? ![]()
Taky kojím kde se dá,nemám s tím problém a okolí zatim v pohodě ![]()
Já asi do 4 měsíců venku kojila jen v nouzi. Ne kvuli studu, ale z respektu k okolí. Pak jsem se na všechny vyprdla a kojila, kde to na kluka přišlo. Přes jeho mega hlavu moje mikroprso stejně nikdo neviděl. Po roce jsem kojení přes den zrušila, protože mi právě přijde nevhodné kojit větší děti na veřejnosti. A kluk nechtěl moc pochopit, že doma jo, venku ne. Takže teď už jen jako rituál ráno a večer doma v posteli.
kojila jsem malého do 14 měsíců,po roce už jen v noci ale jinak jsem mu dala kdy bylo potřeba,hlad je hlad a vem čert co si kdo myslí.Dnes už je to asi normální,kojit veřejně,osobně na tom nevidím nic pohoršujícího,A komu se to nelíbí at kouká jinam.Takže kojení zdar! ![]()
pegalle píše:
Dnes je uz k dostani koupit ruzne svetry nebo kojenecke topy, ktere umozni snadny pristup hladne pusince miminka. Take je moznost zakoupit si neco jako zastery - mama si ji prehodi kolem krku, supne ditko pod ni a pritom si muzou navzajem hledet do oci. Vrch zastery je vystuzenej ohybnym hrubsim kovovym dratkem, takze maminka ho nemusi pridrzovat rukou. Maminka i mimi maji i takhle pri kojeni na verejnosti sve soukromi. Top i zasteru mam k nahlidnuti v albu s nazvem Veci pro moje miminko
Tak ta zastera mi prijde jeste napadnejsi nez se natocit nekde bokem a kojit ![]()
Ja to nejak neresim, beru svoje prsa proste jako zdroj potravy ![]()
Zairo, tak to ja ji zase vyuziju. Nevadi mi, ze je napadna
Ja bych se citila nesva bez ni. Jsem trosicku stydliva ![]()