Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Hele, snad si nebudeš dělat hlavu z jedné brécy…To já musela svoji dcerku jednou nakojit v parku na výstavě Flora Olomouc. Park prošpikovanej lidma (prázdný kout byl scifi), na každé lavičce znuděný pan důchodce, který tam byl odložen nadšeně nakupující manželkou. Dítě (tak 3/4 roku mělo) mělo žízeň, řvalo splavené, no co se dalo. Sedla jsem si mezi ty pány… Tos neviděla, jak ožili. A tos neviděla, jak ty jejich ženy zuřily
.
Me nevadi, kdyz si predemne zena sedne a vystrci prso, pokud ji zase nevadi, ze na ni budu cucet ![]()
Ale chapu, ze nekdo se muze citit trapne, kdyz si to nekdo pred nim rozlozi a proto jsem si behem sveho kratkeho kojeni sedala do ustrani nebo alespon zady k davu.
A ze jsou maminky precitlivele, to preci vime
Hormony, nevyspani… Bohuzel nikdo nevi, co se te ktere zrovna dotkne, takze asi nezbyva, nez se chovat normalne.
Dodávám, že běžně jsem kojení na veřejnosti nevyhledávala. Ale někdy prostě není zbytí, moje dítě UM ani jiné tekutiny pomalu do roka nevzalo do pusy. Um už nepřijalo vůbec.
Samo jsem se snažila provést to co nejnenápadněji.
Když jste se ptali, komu to vadí, tak opravdu hodně lidem - hlavně těm, co nemají děti. Mě to přijde hodně intimní záležitost, ale já ještě dítě nemám tak to nemůžu hodnotit.
No tak na takovou babu bych se vyprdla, když chce mimi kojit v autobuse tak bude prostě pít v autobuse, nejdůležitější jsou potřeby miminka
nedělej si těžkou hlavu, musíme být hrdé na to že kojíme a víme že pro naše miminečka je to to nejlepší ať si nějaká ženská trhne a jde si sednout dozadu
na tvém chování si cením odvahy, a krasné ženskosti
a udělala bych to samé. Prcka jsem kojila všude prostě když chce tak není zbytí. Po roce už jsme to nechávali jen na doma, naše intimčo naše soukromí, protože by se mi nikde nenapil (moc podnětů z okolí)
@Lonette píše:
Když jste se ptali, komu to vadí, tak opravdu hodně lidem - hlavně těm, co nemají děti. Mě to přijde hodně intimní záležitost, ale já ještě dítě nemám tak to nemůžu hodnotit.
Já bych řekla, že u úplného miminka, to nevadí vůbec nikomu, u chodícího zubatce, kterej by klidně slupnul rohlík, už kdekomu. ![]()
@boball kdybys slyšela komentáře mých známých a kamarádů.:)) To byste mě tady ukamenovali:)
@Lonette až budou kamarádi muset jít něco zařídit s plně kojeným miminkem na druhý konec města tak, že nebude možné se vrátit domů na kojení a ono jim začne někde v terénu neutišitelně brečet hlady, tak potom bude mít jejich názor pro mě nějakou hodnotu
Jen škoda, že většina jsou asi chlapi, tak nebudou mít možnost stát před tou volbou - nechat hodinu brečet nebo nakojit ![]()
@Angua jako sorry, ale ty si u toho nebyla tak asi nevis jak to bylo receno. A pokud z jakehokoliv duvodu nechtela prisednout, nemusela to komentovat velmi opovrzlivym tonem
@rerere píše:Á, mateřský Taliban. Kojit v buse mi taky připadne nechutný.
Souhlas, tohle většinou dělají ženský, který jsou zakomplexovaný z to, že nekojili a svoje nekojení dávají za vinu všem úspěšně kojícím maminkám. Vykašli se na ní
@zrzana2 píše:
@Angua jako sorry, ale ty si u toho nebyla tak asi nevis jak to bylo receno. A pokud z jakehokoliv duvodu nechtela prisednout, nemusela to komentovat velmi opovrzlivym tonem
Tak ty to komentuješ zase tady, to je ještě horší. Jsi jí měla něco říct rovnou, když tě to tak žere
Nic ti neudělala, nijak tě neomezila, nic po tobě nechtěla (třeba aby sis přesedla nebo vystoupila, i taková by se našli), ale snad každý má právo říct, co se mu nelíbí, ne?
A nikdo není povinen, aby se mu líbil pohled na kojící se dítě. Že má pitomý názor, to je druhá věc, ale lidi mají pitomých názorů… Kdybych se měla každým zabývat, tak už mi hráblo ![]()
@Angua právě. Ale je pravda, že mému muži vadilo třeba když před ním kojila švagrová, s tím, že její prsa fakt vidět nemusí.
Já bych si šla taky sednout jinam, ale určitě bych to nekomentovala. Nebylo by mi příjemný sedět vedle kojící ženy a taky bych ji chtěla umožnit aspon nejake soukromí.
„musime byt hrde na to, ze kojime“?:-)) to zni desne militantne..kojeni je prirozena vec, v parku na lavicce na vas nikdo koukat nemusi, proste projde, ale kojit v buse…treba kdyby vedle me zacala kojit cizi zena, i ja bych se citila nesva..ze sedim uplne u ni..
ted jsem byla na prednasce, nejaka holka prisla pozde a dverma tam uz v prubehu prednasky rvala kocar s miminem, spicim. Za 5 minut mimino zacalo knourat, tka ho vzala a zacala kojit.
Podle me uplne nevhodne a prednasejcii - anglican - byl tak v soku, ze ztracel nit a vytgrestene se snazil nekoukat…odesla, az kdyz miminko nechtelo prso a zacalo fakt brecet.
no a za me: jsou mista, kam kojeni nepatri. matky at jsou hrde, ze koji, to je ok, ale nejaky spolecensky bonton dodrzujeme snad vsichni, ne. ![]()