Kojení + příkrm u dvoutýdenního mimča

5.8.15 10:51

kojení + příkrm u dvoutýdenního mimča

Maminky chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám 17 denní miminko (moje první), narodilo se císřským řezem a mě se zatím uplně nerozjelo mléko. Od porodnice dokrmuji, domů jsem si koupila Nutrilon 1 na doporučení. V porodnici malá vždy vypila neco ode mě cca od 5 do 50 a zhruba 25 ml až 50 ml nutrilonu (tu 50 ale vyjímečně, spíše vždy jen 25 jednu stříkačku). Jenže od té doby co jsme doma malá pije opravdu hodně a to mám přitom už mléka o něco více než na začátku. V pondělí ve druhém týdnu jsme byli na druhé kontrole u doktorky a malá přibrala 250g. Její nynější váha je 3550g. Krmím zhruba 6× denně. Maličkou nebudím, během dne se probouzí po 3-4,5 hodinách a v noci z pravidla po těch 3 hodinách. Vždy si vezme z prsu z každého po 10 minutách (kolik ale nevím, váhu nemáme) a poté se ještě dožahne Nutrilonem, jenže ona jí v etapách, vypije třeba 20 ml a za dalších 10 minut dalších 20 ml a nebo si klidně vezme i 60 ml a pak třeba 10ml a po dalších několika minutách dalších 20 ml. Je to hodně různé, ale některé krmení vypije klidně i 90 až 120 ml a některé třeba jen 40 ml nebo 60 ml. Já se hodně bojím, že se přejídá, jenže ona si opravdu po 10 minutách začne cucat ručičky a brečet a dokud nedostane příkrm prostě je k neutišení. Dudák nechce, navíc skoro vůbec neříhá a pořád škytá a během dne je schopná třeba i dvě hodiny po krmení koukat. Prosím je toto vše normální? A také jsem se chtěla zeptat kdy přebalujete jestli před krmením nebo po? V porodnici říkali před a pak nechat trávit, ale doktorka říkala až po, protože se při krmení vždy ještě i vyprázdní, jenže když ji přebalím po krmení tak se ji nechce spát už vůbec :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12330
5.8.15 11:01

Jestli chcete kojit tak bych zrušila příkrm a co nejčastěji přikládala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1828
5.8.15 11:04

Ja mam dite jen o 14 dni starsi :D takze se vyjádřím jen k tomu prebalovani - prebaluju pred krmenim, po by se mi poblil, kdybych s nim manipulovala. Dávám po krmeni akorat krknout a spat.
Zbytek neporadím, nekojim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
misa5504
5.8.15 11:12

Ahoj, mám 4měsíčního chlapečka a taky jsme s kojením bojovali, vlastně bojujeme dodnes. Dokrmovali už v porodnici, doma jsem cca 14 dní kojila pak také dokrmovala Nutrilonem. Mi hodně pomohlo půjčení el. odsávačky a mezi kojením odsávat co to jde, i v noci. Kojíme díky tomu dodnes, ale s dokrmem, podle mě lepší než nic :D Je fakt, že malý je obřík, má už skoron 8 kilo. A že je dlouho vzhůru, podle mě normální. Já si teda pořídila i váhu at mám přehled, pořád jsem byla vystreslá, že pije málo, to mě uklidnilo.
tak hodně sil, kojení je boj :mavam:

• Citovat
  • Upravit
33
5.8.15 11:16

Přebaluji jak se mi hodí, nyní máme 4,5 m, po příchodu z porodnice jsem přebalovala vždycky před, hlavně taky proto, že malá mi během kojení usla a pak bych ji tím budila. Je fakt, že opravdu po kojení se někdy vykakala, ale to byla taková nálož, že se stejně probudila, tak jsem ji přebalila znova. Ted už jak bývá přes den často vzhůru, tak přebaluji před či po krmení dle toho zda se vzbudila nebo má jít spát. Dělejte jak vy cítíte, že je pro mimčo nejlepší, časem to vychytáte. A k tomu krmení, zkuste se ted zaměřit na to kojení, aby se rozjela laktace. Je možné, že malá pláče protože chce jen maminku u sebe a chce dudat prso, nemusí mít hlad. Zalezte si s malou na 2-3 dny do postele, kojte nahá s maličkou jen v plínce, kůže na kůži:-), ted v těch vedrech je to ideál, důležité je to hlavně v noci, kdy se tvoří nejvíce mléko, maličké dávejte prso kdykoliv si řekne. Můžete pít kojící čaje, hodně pijte a pravidelně jezte. Opravdu ty 3 dny nic nedělejte, jen se věnujte malé, úklid neuteče a manžel snad pomůže s domácností. Zkuste místo toho příkrmu dávat jen prso, ono se to určitě během těch dnů upraví a laktace se rozjede, věřte si:-) Sama mám zkušenost, často mi klesala laktace a pak to nabýhalo zase na záněty, takže píšu co mi poradily laktační poradkyně k navýšení laktace. ;) Pokud máte FB, tak si najděte skupinku laktační poradkyně/poradci, zastánci a milovníci kojení. Jsou tam super ženské a laktační poradkyně, co Vám určitě kdykoliv poradí. Mě vždycky pomohly :palec: Taky jsem s kojením bojovala a stále bojuji, ale daří se zatím plně kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1768
5.8.15 12:10

Zdravím, máme 3,5 měsíce a plně kojím. Měla jsem s tím ale problémy, hlavně v porodnici, trvalo tak 3 dny než se mi trochu nastartovalo mlíčko a pak jsem neuměla přikládat, takže to byl boj. Většinou jsem kojila na sesterně, aby vůbec, pouštěli nás až 6. den a v noci před tím se mi prvně podařilo si ho sama přiložit. Místo nutrilonu jsem ale koupila radši odsávačku. Váhu jsem řešila s dětskou doktorkou, malej měl při propuštění 2350g (porodní 2500), takže to chtěla hlídat. První týden, co jsme přišli z porodnice mi ho zvážila dokonce i dvakrát, abych měla jistotu, že přibírá a uklidnila se. Když mi malý přibral mezi 2-3.týdnem 200g, doktorka byla max spokojená. Takže vy přírůstky ani neřešte a nebo se poraďte s dětskou doktorkou :think:
Příkrm bych se snažila omezit až zrušit a miminku raději znovu nabízela prso. Moje zkušenost byla taková a odpovídá to i radám laktačních poradkyň, že čím víc jsem po prsou chtěla mlíka, tím víc se ho tvořilo. Už v porodnici jsem si půjčovala manuální odsávačku, abych prsa stimulovala a pokračovala jsem v tom i doma. Kdykoli se mi zdálo, že mám prsa „lehčí“, mezi kojením jsem odsávala. A to malý taky baštil co 3 hodiny.
K tomu neklidu, dudlík odmítal dlouho, kupovala jsem mu úplně nejmenší, ortodontické a musela ho vždycky „ududat“, aby ho přijal. Ale dokud byl takhle malinký, fungoval mi malíček. Prostě jsem mu dala do pusinky malíček, jako když krmíte stříkačkou a sklidnil se. Miminka fakt potřebují hlavně kontakt s maminkou…pochovat, pohladit.
Ze začátku jsem taky přebalovala před kojením (návyk z porodnice), ale od chvíle kdy se mi při kojení pokadil tak, že to proteklo okrajem plenky a měla jsem to až na břiše, snažila jsem se spíš přebalovat mezi kojením nebo dle potřeby. To si vychytáte :mavam:
Jinak souhlas s @lenny-h. Na 2-3 dny se zkuste plně soustředit jen na miminko. Dodržovat pitný režim, pořádně jíst (to mi teda nejde) a hlavně si věřit a věřit, že pr miminko děláte to nejlepší :mavam:

PS: v mých očích je to fakt překrmování, ale každé mímo je jiné a hlavně já mám panickou hrůzu z velkých mimin, takže nesoudím :mrgreen: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
5.8.15 12:15

První tři měsíce jsem kojila v jednom kuse. Měla jsem zničená prsa, nervy v kýblu a mimčo, které v noci nespalo a bulelo. Nevydržela jsem a po třetím zánětu kdy bylo mléka nejméně jsem dokrmila Bebou. Prsa se mi malinko spravila po několika dnech, UM jsem zahodila a začala jsem s tím hrozným kolotočem na novo. Prostě jsem přikládala klidně i po 10-ti minutách. Obtížné to bylo i proto, že mám ještě starší dceru. Pila jsem kojo čaje, brala Riccinnus a bojovala sama se sebou. Nejhorší byly první dva měsíce, po třech měsících už vše šlo naprosto v pohodě. Nyní má malá půlroku a kojím naprosto bez problémů a nikdo by neřekl jakým jsem prošla peklem viz. můj deníček. VYDRŽ, přikládej, klidně pořád, hlavně noci. Hodně pij. Laktace se upravuje podle poptávky. Pokud budeš dokrmovat, postupně laktaci zastavíš. Já takhle u první dcery boj s kojením prohrála. Mrzí mně to dodnes. Vím že to je boj, držím Ti pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
5.8.15 12:19

Ještě pokud jsi na FB tak mi hodně pomohly holky ve skupině: laktační poradkyně/poradci, zastánci a milovníci kojení spojme se :-). Jsou tam i laktační poradkyně, které Ti poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
5.8.15 12:30

Ahoj, především bys měla zahodit příkrm. a také nenechávat miminko u prsu určený čas, ale jak samo bude chtít. já zpočátku mívala malou u prsu třeba pul hodiny. prsa střídej, KOJ I V NOCI. zavolej si domu laktační poradkyni, ale ne tu z porodnice, spíš jak tu radí holky-z fb. a nevzdávej to. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
brko
5.8.15 12:31
@Katerina000 píše:
Ještě pokud jsi na FB tak mi hodně pomohly holky ve skupině: laktační poradkyně/poradci, zastánci a milovníci kojení spojme se :-). Jsou tam i laktační poradkyně, které Ti poradí.
:palec:
  • Citovat
  • Upravit
33005
5.8.15 14:39

@kiki.kiki.piki Proč ji místo nutrilonu podavaneho na etapy nedás raději znovu prso? U dítěte, které pribere za tyden 250 g bych dokrm zrušila a jen kojila. Ono cukání rukou a pláč neznsmens automaticky hladové dítě. Muze ho jen bolet břicho, chtít cítit mamu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
5.8.15 19:46

@kiki.kiki.piki Teď jsem se dostala k počítači, tak můžu písnout něco víc.

K přebalování. Přebaluj si, jak ti to vyhovuje. Syna jsem přebalovala spíš po kojení, protože při něm a po něm kakal (takže nemělo smysl mu dát čistou plímu, abych ho za 10 minut znovu přebalovala). Dceru spíš před kojením, protože většinou kakala po vyspání a při manipulaci po kojení měla tendenci víc ublinkávat. Na to si musíš přijít sama, co bude u vás praktičtější.

Pokud nemá potřebu 2 hodiny po jídle spát, tak ji asi nemá. Nicméně víc jak 2 hodiny by takhle malé miminko vzhůru zůstávat nemělo.

Neříhání není úplně ok, a s tím může souviset ten pláč hned po jídle - spolykaný vzduch tlačí v břiše a dítě se jen uklidňuje dalším sáním jídla. I to škytání svědčí o spolykaném vzduchu.
Malá měla s brkáním potíž asi do 6 týdnů - než z ní něco vyšlo, to byl boj. Taky mi po jídle trpěla na bolebřichy a po prvním měsícii na koliky.
Zkus alternativní brkací polohy v klubíčku a na tygříka, nebo úplně přehozenou přes rameno jako pytel brambor (její hrudník až na tvých zádech/za ramenem).

Jinak absolutně nechápu, že Ti dali v porodnici dokrm pro mimino, které je schopné vytáhnout i 50 ml mlíka. Dcera je taky císařem, šla jsem domů 6. den a 50 mi vytáhla jen jednou. Jinak běžně si kojila 15-35 ml. Dokrm (měla ho, prozože nesměla hubnout) jsme vyzrušili hned, jak se udělalo mlíko a ona vytáhla svých prvních 5 ml.

Takže bych opravdu zahojila dokrm a jen kojila, jednou za týden na převážení, zda nabírá. Můžeš si taky zkusit pozvat laktační poradkyni, aby zkontrolovala, zda máte dobrou techniku kojení a jestli je malá schopná dobře sát.
A vyprdni se na nějaké časy - koj tak dlouho, jak je mimino schopné efektivně sát (tj. skutečně polykat mléko, nejen dudlat) a tak často, jak si řekne. Takže klidně i po hodině, než se pořádně rozjede a ustálí laktace a než se miminko naučí dobře kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová