Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
začínám být zoufalá. Mám čerstvě narozenou holčičku (5 dní). Při narození vážila 3660 gramů ale zhubla nám o 9 % na 3300 tak ji v porodnici dávali dokrm. Trošku jsme pribraly tak nás pustily domů. Nicméně jsem se rozkojila přes klobouček a to tak, že po prsu začne ublikavat, neplace hlady a s dokrmu si dá tak 2 ml ani si často neříká spíš ji trápí prdíky. Nicméně dneska byla prohlídka u pediatra a zhubla nám na 3250 g teda od porodnice zhubla 100 g. Teď třeba už 4 hodin nejedla ale pořád spinka. Je to první miminko takže mám velké obavy. ![]()
Děkuji moc za jakoukoliv radu
Mléko v prsou máš???
Pokud hubne, tak bych volila budit a mléko odsávat a dávat přes stříkačku, nebo medelu pro kojící děti, aby si věděla, že pije.
V průběhu můžeš i přikládat.
Určitě bych ještě volila i na vše se vykašlat, lehnout si s ní do postele a nechat ji na prsu, klidně i spát. Ty si zapni film a užívej si to.
Hlavně nepanikařit, pokud nepláče hlady, je to pořád ok.
Ale napadá mě, že nemusí plakat, protože nemá energii. Nicméně váhu má pěknou, spíše nepláčou nedonošené děti.
U 5denního miminka bych to na prdíky ještě neviděla. Tráveni se teprve rozjíždí. Klasické prdíky přichází až kolem 2 týdnů věku.
Příspěvek upraven 04.02.26 v 14:12
Pokud nepřibírá/hubne tak určitě budit nejpozději po 3 hodinách na jídlo a uvidíš zda pribere
A co doporučil pediatr?
Já bych si lehla do postele, zajistila si dostatek tekutin a jídla a v kůži na kůži kojila a kojila. Přikládala co nejčastěji, nenechala 4 hodiny spát. A kojila hodně i v noci - to zvyšuje laktaci.
Jo a poznáš, že saje opravdu a ne jen dudá? To je asi taky hodně důležité.
@Markéta188 píše: Více
Jj mám dokonce jsme i jednou navazili v porodnici že si že mě 12 ml vzala. Jako v noci se mi vzbudí začne hrozně protahovat nožičky a pak začne prdět a jak se vyprdi tak je to lepší a to jí prso vyloženě irituje. Energii asi má protože pláče a hned jak se pochová tak je spokojená. Ale jak ji zase uložíme zase začne plakat a chce se chovat. Prso nehledá. Když jí ho dám tak si nasaje aby se neřeklo, udělá blink takže si myslím že je pořád najedena :/ moc děkuji za radu ![]()
Příspěvek upraven 04.02.26 v 14:24
@Snopy123 píše: Více
Pediatr že minimálně dvakrát za noc kojit a hlídat jestli čůrá 6-8krat denně. Jj poznám že saje jak mám i ten klobouček tak v něm pak zůstává mléko a jak jsem se to učila v porodnici tak poznám ten pocit, že saje. Zkusím děkuji za radu ![]()
@Sunnie píše: Více
Tak to je důležitý, pokud je mléko, tak to nebude takový problém.
Nech si ji fakt co nejvíce na sobě, aby se mohla kdykoliv přisát. Možná ani neublinkává, jen pustí z pusinky to mléko, co ji tam zůstalo, protože dobře nepolkla.
Zatím bych se nestresovala, jen koj a koj a uvidíš co na další kontrole.
Držím palce, někdy je to s těma miminama boj ![]()
Já mám teď 4m holčičku a na začátku jsme také bojovali s kojením. V porodnici spadla z 3120g na 2800g. Naučili mě dokrmovat přes stříkačku, tak něco přibrala. Ale doma než jsme pořídili správnou odsávačku tak zase ubrala a mě začalo mizet mléko… Byla taky extra spavá, myslím si že fakt neměla energii. A možná ani sílu tahat. Pozvala jsem si laktační. Ta mi potvrdila mou domněnku, že to nejde kvůli podjazykove uzdičce. Nicméně mě naučila dokrm přes cévku, aby to bylo co nejpodobnější kojení. Hodně jsme mazlili v posteli kůže na kůži. A na pár dní jsme zařadili i UM než se mi zase dotvořilo mléko. Nicméně se naplno rozkojila až po přestřihnutí té uzdičky. Od té doby je doslova nenažraná
.
Na začátku jsem sledovala každý ml. Ale jak jsme začali dokrmovat, tak jsem viděla, že před tím jedla fakt málo. Na dokrm tam najednou dala aspoň těch 30ml na začátku. A já byla v porodnici ráda za 5ml
. Když jedla dostatečně přes den, kdy jsem jí dávala i dřív než po 3h, tak jsem ji nechala v noci spát, jak potřebovala. Od začátku mi v noci spí krásně a to ji drží do teď. Ale věděla jsem, že přes den snědla dost. Pokud vidíš, že přes den sní málo, tak bych v noci budila. Já si teda i pořídila váhu. Někoho to může stresovat. My vážili každé ráno a uklidnilo mě, když jsem viděla, že váha pomalu stoupá.
Nemá žloutenku? jinak fakt budit a nakojit nenechat spát ani v noci
Nenechat spat 4 hodiny, vzbudit na krmeni kazde 3hodiny (pocitano od zacatku predchoziho kojeni) a nabizet dokrmovani.
Porid si vahu a hlidej ji. Musi pribirat.
Tim bych zacala.
Jeste dodam:budit i v noci a krmit po 3hodinach. Je to dulezite na zacatku i pro tebe kvuli tvorbe mleka. Ja jsem tedy jeste po nakojeni odsavala (i v noci), aby se mi zvysovala tvorba mleka a tim jsem ji pri dalsim kojeji dokrmovala.
Nase holcicka se narodila s 2450g, z porodnice jsme odchazely s 2370g a nekojila jsem. Az s pomoci duly, jsme se to obe naucily.
Když nepřibírá tak určitě budit nejpozději po třech hodinách i v noci.
Poznas to podle toho, zda polyka. Mela bys to videt popr. i slyset.
Ja jsem klidne nechavala i cumlat, hlavne, ze byla spokojena. Po skonceni kojeni jsem ji nabidka jeste lahvicku (bud odstrikane mleko nebo um). Na zacatku si brala, po nekolika dnech uz nechtela a ja prestala nabizet a prestala jsem i odsavat.
Kdyzbys potrebovala, klidne napis.
Male jsou 3mesice, a mela jsem dulu, chodila k nam na zacatku kazdy den, tak mam jeste cerstve informace. ![]()
Ahoj, taky jsem ze startu bojovaly s kojenim. Trvalo cca 2 tydny, nez jsme z dokrmu presly na 100% MM.
Pridavam se do klubu - nenechat 4h spat, ale opravdu budit max po 2h. Kojit, kojit, kojit, at se to rozjede. My si kvuli tomu i pujcili kojeneckou vahu - 400,– na 2 tydny, zkus, jestli nekde nemuzes taky pujcit a vazit, kolik toho mimi vypije.
Taky bych doporucila LP, poku je moznost.
Chapu, ze se to zda nekonecne a je to stresujici, ale neboj, rozkojis se, casem odbouras i kloboucky a bude to dobry! Je potreba byt hlavne trpeliva. Moc moc drzim pesti, at co nejdriv plne a v pohode kojis.☺️