Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@veria Tak to gratuluju, jen málo dětí dokáže zvládnout dvě rozdílné techniky sání, máte šikovnou holčičku. Dřív nebo později jde jedno z toho do háje a většinou je to kojení. Neříkám, že oboje dohromady nejde, ale dudlík je povětšinou takovej pomalej zabiják kojení a zakladatelka mi připadá, jako že by kojila ráda, tak na to pouze upozorňuju. ![]()
@Kubido píše:
@veria Tak to gratuluju, jen málo dětí dokáže zvládnout dvě rozdílné techniky sání, máte šikovnou holčičku. Dřív nebo později jde jedno z toho do háje a většinou je to kojení. Neříkám, že oboje dohromady nejde, ale dudlík je povětšinou takovej pomalej zabiják kojení a zakladatelka mi připadá, jako že by kojila ráda, tak na to pouze upozorňuju.
To je preci nesmysl. Vetsina deti mych kamaradek dudlik ma a nektere z kamaradek koji jeste skoro-triletaky. Kazdopadne vetsina kojila dele, nez do roka. Konkretne u nas ja do 15m starsiho.
@Judithkaj píše:
@sladke-mameni moje dítě na to bylo zvyklé od narození. Co bych jako dělala se staršími dětmi když bych novorozeně pořad kojila? Rozum do hrsti ženo. Na světě není jen ten novorozenec.
No tak tvoje dítě bylo buď od narození pohodové nebo jsi ho násilím přeučila, jiná možnost není. A podle toho co píšeš bylo pohodové a proto si nemyslím že bys měla udělovat rady těm, co tak pohodové děti nemají.
Já nevidím na světě jen novorozence, fakt ne, ale zas se u malého mimina musí trochu respektovat jeho přirozený rytmus a potřeby, to je můj názor, ne chovat se k miminu doma jako kdyby bylo v kojeňáku - jednou za 3 hodiny najíst a nazdar.
Ty jo tak musím ještě napsat že ode dnes máme klimosku. A od rána spal dvě hodiny v satku bez prsou a teď po kojení už skoro 45 minut v kočárku co mám v obýváku. Asi mu bylo velký horko. Tak snad se to bude lepší.
já se totiž taky chci věnovat i manželovi atd. Ale půl roku bychom vydrželi kojit co hodku klidně všichni ale nonstop nee
to by me jeblo.
Ahoj děvčata. Mám stejný problém, syn 7 týdnu, je na prsu snad pořád, spát vydrží jen v noci ty 3 hoďky, vstává na kojení 1-2× a nebo v šátku. Kočár absolutně a ani postel či postýlka, pridělana k naší posteli nepřipadá v úvahu. Kojím, malej se sám odpojí, nikdy jej nedávám pryč já, prostě nechám ho jak potřebuje, takže on se odpojí, dám brknout, protože když nedám, tak se pak kroutí a chce brknout. Položím třeba vedle sebe na sedačku, lahatko, no prostě kamkoliv a oči jak radary a zase hledá. Řekla bych že technika sáni je v pohodě, přibira hezky, počet počuranych plen taky v pohodě ale přijde mi že je pořád hladový, když prso nedám, řve ale jako řve že má opravdu hlad ne že by se mu nelíbilo být sám
Je to moje druhé dítě, ale první kojene, tak nevím kde je chyba. Taky se stává, že u kojení kolikrát hlta, a mléko teče všude a asi po 10 minutách se začne vztekat a hodně plakal, že asi mléko neteče tak moc jak by si představoval a musí se namáhat. Já fskt nevím, kojit jsem strašně chtěla ale když přijdou takové situace mám chuť dát flašku s umělym mlékem ale pak vím, že bych si to vyčitala. Holky že je to jen období a přejde to? ![]()
Jo a dudlik jsem teda zkoušela a nechce žádný, mám asi 3 druhy, z dvou se doslova poblil a ten třetí vyplivuje. Mimo to, když je fskt třeba i 40 minut na prsu, tak si brkne a poblije se a pak škita a prostě mi to přijde jako začarovaný kruh ![]()
@PM94 za mě klasický 4 trimestr, prostě té potřebuje cítit, asi 40 minut pokud pak zvrací bych ho nenechala, prostě bych třeba po 30 min prso sebrala. A kojíš i když je v šátku? A když odložíš tak se vzbudí? U nás zabíralo uspat v šátku odložit na kojící polštář a „zabalit“ do toho šátku, že cítil pořád teplo..
@Kristyna.Vechtova pokud nekojim v leže, tak se pokaždé vzbudí, jak na rukou, tak v šátku, odložit není možné, jo pokud zase navážu, tak spí i ty 3 hodiny ale tím že je co hodinu na prsu, někdy i rychleji se mi strašně nalivaji prsa, dneska jsem se ráno vzbudila se strašnou bolesti, jelikož běžné vstává kolem té 8 ráno a začíná ten koloběh co popisuji, no dneska si to prodloužil do 10 a já myslela že mi prso upadne
Jakmile ho od prsu odednadam já, je tak do 20 minut maximálně vzhůru, prostě se probere a má oči jak žárovky a pláče, jelikož se asi lekne. Když se odděla sám, tak není problém. Zkouším i různě střídat polohy, jestli to není i polohou kojení a nekojim pokaždé stejně, v leže kojím jen před spaním, přes den vetisnou na rukou ale to mi přijde že se pouští jelikož mám velké prsa a pokud to prso nedržím z vrchu musí se oddelat aby se nadechl, přitom přisaty je opravdu pěkně, to mi zkoukla kamarádka dula i sáni má podle ní pěkné a kolikrát se odděla od prsa a mléko mu teče úplně všude, takže tam podle mě problém není. Já si myslela jestli to nemůže být ten 4.trimestr, po porodu jsme spolu byli až po 12 hodinách, tak asi si to odloučení potřebuje vynahradit. Takhle, mi to nijak nevadí, ale kolikrát si říkám, jestli mu to mléko stačí? Doma stíhám, když jej mám v šátku, ale kolikrát chce starší syn pomazlit bez bráchy, ale jakmile dám prcka z rukou jakože nachvili jinam, okamžitě pláče, a to nechci. Tak snad to je jen ten tzv. 4 trimestr a po čase to přejde.
@PM94 chápu, tak asi hodně nosit, mazlit s kojit podle něj no. Mě to čeká v lednu a k tomu 26m prcek tak uvidíme, držím palce. Většinou se to prý po 3-4m srovná ![]()
Ahoj, můžu poprosit o radu? Jsme v šestinedělí konkrétně budeme 5. Týden, od začátku jsem měla problém s kojením, ale vybojovala jsem si ho a hodně odsavam. Teď mi ale poslední dva dny přijde, že miminko pije nějak více, skoro nonstop. Každé dvě hodiny vyžaduje nakrmit, plus potřebuje prso nonstop dudlat/pít. Ale po odsátí/vážení zjistuji, že odsaji jen 20ml :/. I když to jsou ty dvě hodiny. V levém prsu jsem měla kolem 70 ml a v pravém bohužel 30 ml. Je možné, že přicházím o mleko? Večer ho dokrmují Um, protože ho nechci trápit hladem :/ dá se ještě zachránit mléko v prsu, abych kojila? A proč se netvoří více mléka, i když odsavame a kojime 2× za noc :/
@Anonymní píše: Více
Podle mě máš mléka dost. Kojení každé dvě hodiny je úplně normální. Dítě nechce jen pít, ale prostě dudlat a mít ten kontakt. Proto někdy vypije méně a někdy více. My taky nemáme pokaždý stejně velký hlad. Mně třeba taky nikdy nešlo odsát nějak víc ml, ale malej vypil kolik potřeboval. Prsa na odsávačku nemusí reagovat tak dobře jako na sání dítěte. Laktace se ještě neustálila, takže bych pokračovala v kojení podle potřeb miminka, na požádání. Že se v jednom prsu bude dělat méně mléka je možné. Dítě si jedno prso může oblíbit více a tam je pak lepší tvorba mléka. Řešila bych to třeba častějším přikládáním na to „horší“ prso. Já osobně jsem tohle podcenila a malej se mi v roce a půl kojí jen z jednoho a druhé odmítá. A ta asymetrie je děsná 😅 tak hodně štěstí
@Zepel91 děkuju moc za odpověď
no asymetrii mám taky skvělou 🤣 dokážu si to představit. A je taky pravda, že teda raději pije jen z jednoho prsa. Budu zkoušet častěji přikládat a nechat dudlat to druhé prso.