Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nenavidim kojeni, jen na to pomyslim a krouti se mi prsty na nohach. Nekojila jsem a vuuuubec me to nemrzi. Nestydim se za to. Delej to, co vyhovuje tobe a miminku. Na lidi kasli.
Tak jedna tahle davka UM nemusi nic znamenat. Treba je to nahoda. Uvidis…
Ja jsem pro kojeni…
Zkus vynechat kojici caje. Nekoho naopak nadymaji. Fenykl hlavne … ![]()
Pokud nemáš s kojením problém, nevidím důvod přestat a kojila bych dál. Prdíky může mít i po UM. Do tří měsíců to přejde a pak už bude fajn. U nás pomáhala rourka. A vstávat v noci a chystat UM…
Tvoje miminko má pravděpodobně ještě nezralé trávicí ústrojí. To dozrává obvykle právě kolem toho třetího měsíce. Na tvém místě bych tento dotaz položila laktační poradkyni. Stojí za to o kojení zabojovat.
Jinak kamarádce LP poradila bezplenkovou metodu. Miminku to na bříško opravdu pomohlo.
Taky přemýšlím nad tím, zda se na kojení nevykašlat. Nebo spíš jen neomezit. Ale mám k tomu jiné důvody. Mám pocit, že nedělám celý den a celou noc nic jiného než že kojim, kojim a kojim. Jsem nevyspala a docela dost i vyčerpaná. Často je se mi podlamujou z únavy nohy, klepe se mi tělo, motá se mi hlava, občas vidím dost rozmazane. Bojim se, abych to zdravotně neodnesla. Nebo abych třeba s mimcem nespadla. A několikrát jsem se musela preobjednavat k doktorce, protože jsem se bála ridit, přitom bych tam vážně potřebovala. No a sice neutratím peníze za UM, ale zase utratim mnohem víc peněz za jidlo. Myslím si, že s UM bych nebyla tak unavená a měla bych i lepší náladu a mateřství bych si víc užívala. Mám pocit, že kojení se na vztahu mezi mnou a mimcem projevuje spíše negativně.
@Hlaholice píše:
Taky přemýšlím nad tím, zda se na kojení nevykašlat. Nebo spíš jen neomezit. Ale mám k tomu jiné důvody. Mám pocit, že nedělám celý den a celou noc nic jiného než že kojim, kojim a kojim. Jsem nevyspala a docela dost i vyčerpaná. Často je se mi podlamujou z únavy nohy, klepe se mi tělo, motá se mi hlava, občas vidím dost rozmazane. Bojim se, abych to zdravotně neodnesla. Nebo abych třeba s mimcem nespadla. A několikrát jsem se musela preobjednavat k doktorce, protože jsem se bála ridit, přitom bych tam vážně potřebovala. No a sice neutratím peníze za UM, ale zase utratim mnohem víc peněz za jidlo. Myslím si, že s UM bych nebyla tak unavená a měla bych i lepší náladu a mateřství bych si víc užívala. Mám pocit, že kojení se na vztahu mezi mnou a mimcem projevuje spíše negativně.
Jak už jsem psala, mateřská láska se nepočítá na litry nakojeneho mlika, nemůže tě to takhle ničit o tom to není, to dítě potřebuje mámu v pohodě, která ho bude milovat a nebude totálně na dně, za todle to opravdu nestojí… On se vytratil dnes už selsky rozum, když něco nejde a nedejbože to zasahuje takhle moc do normálního života, tak je to špatně. Šťastná máma, šťastné dítě, s UM i bez UM. Já si tím prošla, vím o čem mluvím a všichni jen koj koj, laktační poradkyni, musíš v noci odstrikavat to se tvoří mliko, já už pak i omdlela a dodnes pamatuji manžela jak přišel přinesl Nutrilon a řekl takhle to dal nejde, kruci jak těch 6ti týdnu lituji, znovu bych si spíš užívala dítěte a rozhodně bych se tak nenechala trápit…
Já jsem taky pro UM. Pro mě je krmení MM utrpení, kojit nejde, tak odstříkávám a odsávám už několik týdnů a ten čas mi vážně chybí. Co nevidět s tím seknu a volný čas budu radši věnovat spánku a staršímu synovi ![]()
Takže, pokud to vidíš podobně, tak je volba jasná ![]()
@Hlaholice píše:
Tak se na to vykašli, nemůže Tě to takhle ničit, lidi se s tím kojením zbláznili, vždyť dnes, když je tolik dostupných značek um a ještě speciálně proti kolikám, zvracení atd., tak nechápu, že to někdo tak řeší, mm je zbytečně přeceňované.
@Tejule Popravdě, já vlastně ani nevím, proč se o to být jen na MM tak snažím.
@Lekninka91 píše:
Na to jsi přišla jak? Rozhodně to není pravidlo..
ok, tak detailne a presne
prdiky trvaji v prumeru u ditete zhruba 3 mesice, situace se zpravidla zlepsi, kdyz se dite zacne vic samo hybat a peristaltika se „nastartuje“.
vyjimkou jsou alergie a potravinove intolerance ![]()
@Hlaholice Ja mela s kojenim strasnyho trapeni. Malej byl mrne, mel 2.2kg, nepil dostatecne takze jsme byli pul na pul na MM a UM. Strasne sem si prala zvysit produkci mlika tak jsem prikladala, snazila se odstrikavat - hlavne v noci, kloboucky, tohle, tamhle to… kazdy krmeni hroznej stres, malej rval, ja zpocena, unavena. Zadny takovy to souzeneni pri kojeni se fakt nekonalo
Po 6ti tydnech jsem se na to vykaslala. Psychicky se mi fakt ulevilo, malej prospiva. Je plne na UM. Obcas si to vycitam ale tak co. A ze to musis v noci michat, tak vsechno ma svoje, stejne vstavam a prabaluju ho. Navic na me neni uplne 100%zavislej, v noci krmi i tatka tak se oba vyspime aspon trochu ![]()
Kamarádka měla mimčo na UM a na prdíky trpěla také. Moje mimi první 4 měsíce jen a jen řvala a nepomáhalo skoro nic. Uklidnila jsem ji jen když jsem ji nosila. A dávala na bříško zabalené do látkové pleny takové ty gelové ohřívače rukou, jak cvakneš plíšek. Doktorka mi také říkala at ji dám klidne UM, ale ja vydrzela kojit a jsem rada. A to jsem jednou ze zoufalstvi uz to UM koupila, mela jsem pocit ze ji MM snad jen ublizuju kdyz porad tak place a nebo ze ma hlad. Ale UM nechtela. Bylo to strasny ale ze dne na den kolem 4teho mesice byla jak vymenena
. Pokud mas materske mleko tak by byla skoda ji davat umele, urcite nebude snaset lepe UM nez MM ale je to samozrejme tvoje volba. Vydrzet…a bude to dobry
Meli jsme stejny problem, vlastne stale mame. Prezivam uz takhle treti mesic. Kapicky nezabiraji zadne, ani Baby Calm, nic. Musim rict, ze se o stupen zlepsilo na tom tretim mesici. Zacala sem brat Bachovy esence (nechala sem si je primo namichat pro sve potreby) Dozvedela sem se, mozna pro nas uz trochu pozde, ze delaji Bachovky i pro novorozence, bez alkoholu, prave na prdiky, koliky apod. Treba by Vam to pomohlo.
Ja sem zastance kojeni. Nejde jen o pouto, ktere tvoris mezi vami dvema, ale je spousty vyhod ktere to ma, co UM nedozenes jako zvysena imunita, vyssi IQ apod.
Vzdat to a prejit na UM je snadne a nevratne, ale kojit za kazdou cenu, jak tu rikaji jine maminky, to taky neni dobre.
Zkusila bych ty Bachovky, jsou to jen bylinky. Neublizi tobe ani miminku, ale kupuj na osvedcenych strankach - treba www.bachovyesence.cz. Precti si o tom a uvidis ![]()