Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Anonymní píše:
Zdravim, uz nějakou dobu dodržuji jidelnicek, protože chci zhubnout a na svou vahu mam doporučený az 5 litru piti a moje nutricni terapeutka me rika ze se nemam bat presvihnout i tech 5 litru proto me zajima jestli to neni pro telo skodlive nebo velka zatez? Jako byla jsem zvykla pit 3-4 litry takze to neni ze dne na den ze byvh zacala pit 5 litru.
To už je dost..
Viz https://www.nzip.cz/…-lidske-telo
Kolik máme denně vypít?
Potřeba vody se člověk od člověka liší a závisí na různých faktorech (např. na energetickém metabolismu, okolní teplotě a složení potravy, obsahu soli v potravě a fyzické aktivitě). V závislosti na věku by dospívající a dospělí měli denně přijmout 30 až 40 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti.
Energetický metabolismus je proces výroby energie z živin, přičemž „jednotkou“ energie jsou molekuly ATP. Metabolismus zahrnuje řadu…
Dozvědět se více
Pro zdravé dospělé osoby obecně platí, že by měly vypít přibližně 1 ml vody na 1 kcal energetické hodnoty přijaté potravy a den. Při 2 500 kcal přijaté energie u dospělého muže to znamená 2,5 litru vody denně.
@Anonymní píše:
Zdravim, uz nějakou dobu dodržuji jidelnicek, protože chci zhubnout a na svou vahu mam doporučený az 5 litru piti a moje nutricni terapeutka me rika ze se nemam bat presvihnout i tech 5 litru proto me zajima jestli to neni pro telo skodlive nebo velka zatez? Jako byla jsem zvykla pit 3-4 litry takze to neni ze dne na den ze byvh zacala pit 5 litru.
5 litrů bych teda nedala. Já mám co dělat aj abych běžné vypila 2l, přes zimu to dám málo kdy. V létě asi ano, nad 3l určitě ne ![]()
Si myslím, že se dočteš spoustu rad, názorů a vzorečku pro výpočet.
Hlavní ukazatel je přirozenost. Já zdědila po otci a mé děti po mě, že jsme jak průtokáč. Pijeme furt a pokud nedám hned po probuzení půl litr, tak jsem uplně nepoužitelná a je mi zle. Nebojím se říct, že denně dám s klidem 5l a děti i 3l.
Ale jsou lidé co takový příjem nevyžadují. Myslím, že stačí - se řídit svými pocity - nemít žlutou moč - netrpět zácpou - a občas pítím zahnat chutě na přejídání. Jak tohle funguje, není důvod tělo více zatěžovat.
@Anonymní píše:
Přebytek vody udělá s tělem solidní zlo. A o hubnutí to není vůbec.
Matička příroda vymyslela takovou chytrou apku, které se říká žízeň. Když mám žízeň napiju se, jak prosté.
@Anonymní píše:
Zdravim, uz nějakou dobu dodržuji jidelnicek, protože chci zhubnout a na svou vahu mam doporučený az 5 litru piti a moje nutricni terapeutka me rika ze se nemam bat presvihnout i tech 5 litruproto me zajima jestli to neni pro telo skodlive nebo velka zatez? Jako byla jsem zvykla pit 3-4 litry takze to neni ze dne na den ze byvh zacala pit 5 litru.
To ti chce odrovnat ledviny?
Nejsi kůň proboha.
Mno, prijdes o hodne mineralu (bolesti hlavy, krece do svalu,…) ![]()
5 litrů za normálních okolností (tzn. není vysoká fyzická zátěž, extra horko, horečka, prujem/zvracení…) je zbytečná zátěž pro ledviny.
@ida007 píše:
Matička příroda vymyslela takovou chytrou apku, které se říká žízeň. Když mám žízeň napiju se, jak prosté.
Jenomze kdyz mas zizen, tak ti ta tvoje apka dava vedet, ze uz zacinas byt dehydratovana, cemuz je lepsi predchazet. Takze to evidentne zas tak proste neni.
@Silverine247 píše:
Jenomze kdyz mas zizen, tak ti ta tvoje apka dava vedet, ze uz zacinas byt dehydratovana, cemuz je lepsi predchazet. Takze to evidentne zas tak proste neni.
Aneb jak pravila Pamela - Pocit žízně není vůbec rozhodující ![]()
@Anonymní píše:
5 litru uz je zbytecna zatez na ledviny a poradit mi tohle nejaky „profesional“, tak ho koukam velmi rychle vymenit. Zalezi i na tom, kolik vypijes kavy a caje (nemyslim bylinkovy, ale cerny nebo zeleny). Ja piju cca 2.5-3 litru vody denne plus minimalne stejne mnozstvi jako kavy (caj nepiju) navrch k tomu. Dobry ukazatel je barva moci. ![]()
@Dahlia0409 píše:
Aneb jak pravila Pamela - Pocit žízně není vůbec rozhodující
Nevim sice, kdo je Pamela, ale ma recht! ![]()
Edit: Jo uz vim ktera Pamela, jsem dneska nejaka opozdena. Asi bych se mela napit. ![]()
Příspěvek upraven 03.01.24 v 11:21
@Silverine247 píše:
Kolik jsi v životě potkala zajíců a divočáků, kteří tahají petku, aby se napili ještě před tím, než budou (podle tebe) dehydrovaní. Tohle je naprostá blbost. Občas by si lidi měli připomenout, že jsou živí tvorové a fungují u nich biochemické procesy úplně stejně, jako u ostatních živočichů.