Kolik dětí ve třídě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
30.8.21 16:29

U nás má kluk ve třídě i s ním 15 dětí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
30.8.21 16:34
@Russet píše:
Pamatuju si i 33 dětí ve třídě a učitelka se nám věnovala.

Já měla od první třídy až do maturity třídu s 32-34 dětmi. Ale je pravda, že v době mého zápisu do školy šupajdilo několik dětí rovnou do zvláštní školy, a učitelka nechávala spadnout špendlík, aby si ověřila ticho. Dneska synovec chodí do třídy, kde jich je 31 a 5 dětí tam má nějakou diagnózu, mají 1 asistentku, ale některé ty problémové děti vykřikují v hodinách o sto šest, učitelka na prášky, rodiče se ohaneji diagnózou a na těžkou poruchu pozornosti svedou vsechno. Viděla jsem na jaře dvě jeho online hodiny, a byla zděšena, nechápu, že se tam můžou děti něco naučit. Můj syn šel taky do první třídy, je jich tam 21-23 (nevím přesně), jen jedno problematictejsi dítě s asistentkou, online výuka výborná. Brácha se svagrovou tomu dávají ještě toto pololetí a už sonduji případný přestup na jinou školu. Takže 31 dětí za sociku bych s nynějšími 31 dětmi s inkluzí a asertivními rodiči úplně nesrovnavala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
30.8.21 16:54
@zrcadlo píše:
Já měla od první třídy až do maturity třídu s 32-34 dětmi. Ale je pravda, že v době mého zápisu do školy šupajdilo několik dětí rovnou do zvláštní školy, a učitelka nechávala spadnout špendlík, aby si ověřila ticho. Dneska synovec chodí do třídy, kde jich je 31 a 5 dětí tam má nějakou diagnózu, mají 1 asistentku, ale některé ty problémové děti vykřikují v hodinách o sto šest, učitelka na prášky, rodiče se ohaneji diagnózou a na těžkou poruchu pozornosti svedou vsechno. Viděla jsem na jaře dvě jeho online hodiny, a byla zděšena, nechápu, že se tam můžou děti něco naučit. Můj syn šel taky do první třídy, je jich tam 21-23 (nevím přesně), jen jedno problematictejsi dítě s asistentkou, online výuka výborná. Brácha se svagrovou tomu dávají ještě toto pololetí a už sonduji případný přestup na jinou školu. Takže 31 dětí za sociku bych s nynějšími 31 dětmi s inkluzí a asertivními rodiči úplně nesrovnavala.

Já jsem pro inkluzi dětí s tělesným hendikepem. Ale ty s poruchami učení bych dala do samostatné třídy.
Za socíku zas byla vrcholem asi promítačka na základce a na střední meotar. Dnes mají zas mnohem víc možností, jak děti upoutat a učit je zábavnější formou. Samozřejmě je ideální úplně jiný počet. Ale pokud jsou silnější ročníky a škola nemá personál a ani prostor, jinak to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.21 17:07

Učila jsem třídu s nejvyšším možným počtem dětí - 34. Je to náročné a myslím, že sebelepší učitel se v tomto počtu nezvládne věnovat každému tak, jak by chtěl. Na druhou stranu třeba tato třída pracovala dobře, mohla jsem si s nimi dovolit spoustu aktivit, her, skupinových prací, chodili jsme ven.
A učila jsem také třídu, kde bylo dětí pod 20, a nešlo s nimi pořádně dělat nic ze zmiňovaného. Jak už tu zaznělo, byli tam jedinci s různými diagnózami. A ač jsem třídu se 34 dětmi zkrotila lehce, tady to prostě nešlo ukočírovat. Takže záleží nejen na počtu, ale i na škole, na složení dětí a samozřejmě na učiteli.

Ideál by samozřejmě byl 20 dětí, se kterými se lehce pracuje, ale to se děje asi málokde.

• Citovat
  • Upravit
16235
30.8.21 17:15

@Russet Tak u toho synovce: jedno dítě mlátí hlavou do zdi, když se mu něco nepovede, normálně se zvedne a mlátí se. Reakce rodičů „škola by měla zajistit bezpečné místo, kde by vybíjel svou frustraci, a to i v průběhu hodiny“. Druhé dítě neustále nahlas brečí a pocurava se. Učitelka přesvědčovala rodiče o návratu do školky, ale ty lockdowny jí to zkomplikovaly, svagrova doufá, že teď v září toto dítko nenastoupí, hlasité lkaní se zajištěním prevleknuti do suchého oblečení dětem sebralo pravidelně několik minut z hodiny. Třetí dítě jen vykřikuje a dělá saska pro ostatní, ale má nejagresivnejsi rodiče, kteří neustále lustruji metody paní učitelky a dávají podněty ředitelce, že staré metody dnešní děti nezaujmou, učit se báseň zpaměti je šikana dětí atd., takže tam je vražedny ten balíček dítě+jeho rodiče. Čtvrté dítě má klasickou ADHD a poruchu pozornosti, je hlasité a neklidné, ale rodiče spolupracují a snaží se to řešit, a dítě má svoje hranice a je tam předpoklad, že s věkem to bude lepší a lepší. Páté dítě na to nemá, IQ naráží na limity už v té první třídě, nečte, sotva zvládne jednotlivé slabiky, 2+2 po usilovnem tréninku ještě dá, ale počítání přes desítku už problém, tam možná ještě druhou třídu odchodi, ale od třetí výš si to nikdo neumí představit, rodiče se ho ale snaží držet na klasické škole, aby ho to táhlo nahoru. No a k těmto má ta učitelka dalších 26 normálních dětí, já bych si to šla hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
30.8.21 17:18

Nás bylo ve třídě jeden čas i 36 žáků. Učitelé výuku zvládli. Ale tenkrát nebyla ještě žádná inkluze a ve třídě byly děti bez poruch.

Dnes je to jiné. U syna je ve třídě 25 dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
30.8.21 17:22

@zrcadlo Já bych své dítě dala na jinou školu. Vždyť se děti nemohou nic naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
30.8.21 17:32
@topazio píše:
@zrcadlo Já bych své dítě dala na jinou školu. Vždyť se děti nemohou nic naučit.

No on ten loňský školní rok byl hodně zběsilý, s těmi lockdowny, tak vyčkávali. Školu mají v místě bydliště, druhá nejbližší s kapacitou je sice jen asi 10km, ale s hodně blbou dopravou v zimě. Ale obzvlášť tím srovnáním, že já měla taky syna v první a vyprávěla jim tu naši idylku (a brácha i viděl rozdíly v tom, co už mají probrane), tak tomu teď opravdu dají pololetí, a když to pojede stejně, školu změní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
30.8.21 17:34

@topazio Si moc nepomuzes. Jsem řešili něco obdobnehoa i v PPP, kam jsem se obrátila pro radu, a bylo mi narovinu řečeno, že ať přesunu prvostupnove dítě kamkoliv, tak díky inkluzi mi nikdo nezaručí, že se tam nevyskytne v různém počtu ti, co popisuje Zrcadlo. Že pokud hledám školu, kde budou motivované děti s odpovidajici inteligenční úrovni a výuka bude tudíž mít požadovanou uroven, musím si počkat, až dítě doroste druhého stupně a zkusit ho dostat do vyberove třídy nebo na víceletý gympl. :roll:

Příspěvek upraven 30.08.21 v 17:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
30.8.21 17:35

@zrcadlo Zmena školy v pololetí mi byla silně nedoporučenoa ze strany několika pedagogů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
30.8.21 17:37
@zrcadlo píše:
No on ten loňský školní rok byl hodně zběsilý, s těmi lockdowny, tak vyčkávali. Školu mají v místě bydliště, druhá nejbližší s kapacitou je sice jen asi 10km, ale s hodně blbou dopravou v zimě. Ale obzvlášť tím srovnáním, že já měla taky syna v první a vyprávěla jim tu naši idylku (a brácha i viděl rozdíly v tom, co už mají probrane), tak tomu teď opravdu dají pololetí, a když to pojede stejně, školu změní.

Bohužel někteří rodiče nejsou soudní a mají dítě v klasické ZŠ. Přitom jejich dítě patří do speciální školy. Někde ta inkluze bohužel nefunguje a rodiče si to nechtějí přiznat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
30.8.21 17:49

Na základce nás bývalo 32-35, a protože místní zvláštní škola praskala ve švech, chodili s námi do třídy i žáci, kteří do ZŠ prostě nepatřili. Děti z „lepších rodin“ byli v áčku a béčku a do dalších dvou tříd rozdělili ty, co původně patřili do zvláštní. Dodnes obdivuji učitelku, že se z toho nezblaznila.

Starší dcera měla ve třídě 22-26 děti, teď půjde do osmičky a mělo by jich být 27.

U mladší se řešilo, zda otevřít dvě paralelky po 32 a 33 dětech, nebo třídy tři. Rodiče samozřejmě chtěli třídy s menším počtem žáků, jenže škola neměla prostor pro tu třetí třídu. Nakonec se teda otevřeli tři třídy, ale ta třetí třída není v budově školy, ale v budově družiny o pár ulic dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
30.8.21 17:54

Tak na druhém stupni už to nejsou úplně mimina a učitelka nemusí každýmu zvlášť ukazovat, jak se správně drží pero, takže každý individualně nepotřebuje tolik prostoru, jako v první třídě :pankac:
Co já si pamatuju, tak za nás bylo kolem 30 dětí ve třídě úplně normální počet a na studium to nijak nemělo vliv. Navíc s tim nic neuděláš, maximálně změnit školu idealně na nějakou soukromou, ale to chce řešit na konci školního roku, ne na začátku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14643
30.8.21 18:27

Když nastupoval do školy syn, bylo jich 6 tříd po třiceti dětech a to není jediná taková škola, o které vím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
30.8.21 19:58

Ja když nastoupila na osmiletý gympl, bylo nás ve třídě 33. Postupně to opadlo a v maturitním ročníku nás bylo 18 :D
Podle mě je to normální počet, aspoň co vím o dětech v okolí na základce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin