Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
máme doma 6ti měsíčního chlapečka. Do 5 apůl měsíce byl jen kojený, pak přestal přibývat a tak jsme na:,–(ily odpolední kašičky. Teď jsme najely na zeleninové polévky. Malý je k mému údivu docela jedlík. Dnes je schiopný ráno slupnout pů banánu s pyškotkama, v poledne tak 100-120 ml polévky, odpoledne 150-180 ml kašičky, na noc dávám tak 180ml nutrilonu, mezitím si občas cucne koja nebo čajíku.
Někde jsem teď četla, že by se kojení za normálná stravu měly měnit postupně a to po měsící, první měsíc polevky, pak přidat odpolední kašičky a tak až k těm třem hlavním jídlům a dvěma svačinkám.
Malý ale už dnes vpodstatě papká ty tři normální jídla za den. Myslíte, že je to na něj moc?
Vypadá spokojený, kojení přes den začíná úplně odmítat- prostě ho baví jíst lžičkou-
Taky jsem chtěla poprosit nemáte někdo nějaké recepty na polévk nebo kašičky pro miminko? Nějakou knížku mám, ale tam píšou, třeba že zemák by mělo mít miminko tak 1× za týden. Já si vždycky myslela, že zemám je základem každé zeleninové polévky. Taky by mě zajímala jesli si vaříte na několik dnů dopředu a jak to uchováváte? Já zatím měla odvahu dát malému jedno jídlo na druhý den, schovajé jen v ledničce.
Tk jako na to?
Ahoj
Ahojky, ohledně toho papání asi moc neporadím, my jsme určitě papali míň. Ale buď ráda, že ti prcek tak pěkně jí. Moje kamarádka nemůže do malého nic dostat, z každého jídla je úplně vynervovaná. A pokud nemáte problém s váhou, tak bych to neřešila.
Jinak k těm zemákům, já malému vařím brambory skoro denně, ještě jsem neslyšela, že by mimčo mělo mít brambory jen jednou týdně. Jinak uvařím vždy takové množství co malej sní a druhý den zase něco jiného.
Ahojky,
mám taky 6. měsíčního chlapečka a je pěkný otesánek. Kojila jsem teda jen do 6. týdnů, ale taky dávám polívky, odpoledne svačinku a večer kaši, mlíko má jen ráno nebo někdy odpoledne, když jsem někdy mimo domov. Pokud Ti přibývá a papá bez problémů, tak bych to taky neřešila. Někdy taky vařím víc a dávám to druhý den, normálně schovávám jen do lednice. A brambory malému vařím skoro každý den nebo rýži. Že by měly být zemáky jen 1× týdně jsem taky neslyšela. Já se teda moc těma knížkama neřídím. Buď ráda, že Ti pěkně papá, protože jsou dítka, který nechtějí vůbec nic
Taky jsem to nedávala postupně, jak píšou. Nám to dítě trošku víc roste,tak mu to mlíko nestačilo ![]()
My jsme tedy byli na UM ( Nutrilon) a museli jsme hned s 4.měsícem naběhnout na příkrmy, protože mléko ho nesytilo, vypil toho moc, jinak mi řval a pak ublinkával.
Takže jsme taky nabíhali poměrně rychle, žádné alergie neproběhli. Tedýsek mi papá taky hodně, takže jsme na tom byli přibližně jak Vy. Akorát teda s piškotama bych byla asi opatrnější, doporučují se až po roce.
Jinak řadu receptů, rad a doporučení mám na svém blogu, sepsala jsem je tam, abych je tu nemusela stále vepisovat dokola, snad poslouží k inspiraci, případně nech komentář co se ujalo či naopak neujalo
A je tam i řada receptů pro dospěláky, tak dobrou chuť ! ![]()
Cerečky, to su ráda,ani nevíte jak ste mě potěšily.
Zrovna vařím malému polévečku, zkouším do ní přidat i povařenou ředktvičku, tak jsem zvědavá co na to bude říkat.
Malý i já jsme vážně spokojenější než když jsem ho v těch posledních měsících jen kojila. Přišlo mi, že už mu to nestačilo, byl nevrlý. Jednou pil jak u vytržení podruhé u toho plakal. Taky vypadal jak vžla - dlouhý - samá ruka samá noha. Teď už mu ty kytečky trošku nabyly a vybadá jako správné baculaté mimčo. Dnes slupne vše co mu dám. Nemáme problém ani na výletech. Vždycky si něco nachystám do přesnídávkových skleniček a je to pohoda.
Je fakt, že trošku víc kaká. Tak 3× denně. ale myslím si, že o průjem nejde.Navíc jsme měli do 5 měsíců problémy prdíkama a ty jsou taky pryč.
Tákže hurá do jídla-jdu mu nabídnout nějakou mňamku.
Mějte se