Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Phoebe píše:
no u nás začaly zuby pro změnu strašně brzo takže teď ve 14ti měsících už má asi 16 zubůale buď ráda že jich moc nemáte páč bych řekla že čím je dítě starší tím spíš bude spolupracovat při čištění zubů, u nás je to každodenní boj a stejně mu je nevyčistím pořádně
neustále mě děsí že s ním budu brzo sedět u zubaře s kazem
Malému je 5 měsíců a má 3 zuby
Čistíme už pár dní zuby, protože 2 už má pěkně velké a drží a chce ještě ![]()
V 10 měsících měl 6 další dva měsíce nic a dnes 15m chybí jen 4stoličky a spodní šičáky. Za dva měsíce se vyklubalo 8 zubů a skoro jsme o nich nevěděli
Takže v roce jich i tvoje dítko může mít plnou pusu ![]()
Tak dcerka mela v 8 mesicich 4 zuby a jedla teda vse nerozmixovane.I chleva atd..Ony ty zuby s tim nemaji moc souvislost,dcerka si poradila i bez nich.Os roka jedla to same co my,samozrejme mene korenene atd…Ale jedla vse a nemixovane.Proste si to rozmelnila dasnema ![]()
Naše dcerka měla první zoubek v 11 měsících. Respektive vyrostly dva horní najednou. A taky měla ráda chlebík a vůbec jí nedělalo problém to i bez zoubků zdlabat.
Oni maj ty dásničky dost tvrdý, určitě už jsi mu projížděla pusu, to je pěknej stisk. Myslím, že jak se naučej jídlo žmoulat, tak si s tím poradí. S chlebem určitě. Naše malá (14,5 měsíce, 8 zubů) miluje, když ji odloupnu z chleba kůrku. Chodí tady pak a cucá si ji a žmoulá a v pohodě. Kousky měkkýho jídla taky ok. Jídlo stejně taky nerozmnělnuješ předníma zubama, stoličky rostou až později.
jo, jasně, chleby mu taky nemixuju a zeleninu taky občas rozmačkám jen vidličkou a ok, jen se mi ted naposled chlebem asi 2× docela drsně zakuckal, tak jsem byla rozrušená a dělám tedka chleba ještě na menší kousíčky, ale je to na dlouho to krmení. chleba miluje,t akže klidně sní i dva krajíce na jedno krmení a to trvá pak půl hodiny.
Náš má v 18 měsících 6 zubů a poradí si v pohodě se vším. Jablka, rajčata, paprika…není problém. A nejraději má suchý chleba
Ale teda musím napsat, že nejstaršímu jsem všechno mixovala docela dlouho, protože měl zuby taky pozdě a měla jsem strach, že to nezvládne a byla to chyba, protože se nenaučil pořádně kousat a skoro do 2 let jsme mixovali
Při holce mi kamarádka poradila na naučení kousání kukuřičné lupínky, naučila se to krásně a v roce jsme už v 10 měsících dávno nemixovali, a s nejmenším to samé.
Phoebe píše:
no u nás začaly zuby pro změnu strašně brzo takže teď ve 14ti měsících už má asi 16 zubůale buď ráda že jich moc nemáte páč bych řekla že čím je dítě starší tím spíš bude spolupracovat při čištění zubů, u nás je to každodenní boj a stejně mu je nevyčistím pořádně
Tolik se toho neboj. Říká se, že čím vyrostou zoubky dřív, tím jsou zdravější. Já a můj starší jsme toho důkazem. Já mám ve 40 jeden kaz a syn v 15ti žádný (zoubky mu začly růst ve třech měsících) a žádný přeborník na čištění zubů to není.
K-a-č-i-k píše:Phoebe píše:Phoebe, jak který dítko asi. Ten náš si naopak čistí zubu od začátku strašně rád a nikdy nebyl problém.
když dám kartáček jemu tak ho kouše a vycucává z něj pastu
když mu chci vyčistit zuby pořádně tak ho musím přisednout, že mu kouká jen hlava a tu mu přidržím mezi kolenem a rukou a druhou rukou mu čistím zuby
zní to strašně ale jinak to s ním nejde
![]()
Paoloska píše:Phoebe píše:Tolik se toho neboj. Říká se, že čím vyrostou zoubky dřív, tím jsou zdravější. Já a můj starší jsme toho důkazem. Já mám ve 40 jeden kaz a syn v 15ti žádný (zoubky mu začly růst ve třech měsících) a žádný přeborník na čištění zubů to není.
jé kéžby, já se totiž dost bojím kvůli sobě… ve svých šestadvaceti už nemám jeden zub a další se hlásí taky
tak aby to neměl po mě ![]()
a jinak taky mu čistím zuby od prvních zubů… takže cca od čtyř měsíců asi…už si to ani nepamatuju ![]()
Phoebe píše:Paoloska píše:jé kéžby, já se totiž dost bojím kvůli sobě… ve svých šestadvaceti už nemám jeden zub a další se hlásí takyPhoebe píše:Tolik se toho neboj. Říká se, že čím vyrostou zoubky dřív, tím jsou zdravější. Já a můj starší jsme toho důkazem. Já mám ve 40 jeden kaz a syn v 15ti žádný (zoubky mu začly růst ve třech měsících) a žádný přeborník na čištění zubů to není.
tak aby to neměl po mě
A co taťka?
Paoloska píše:Phoebe píše:A co taťka?Paoloska píše:jé kéžby, já se totiž dost bojím kvůli sobě… ve svých šestadvaceti už nemám jeden zub a další se hlásí takyPhoebe píše:Tolik se toho neboj. Říká se, že čím vyrostou zoubky dřív, tím jsou zdravější. Já a můj starší jsme toho důkazem. Já mám ve 40 jeden kaz a syn v 15ti žádný (zoubky mu začly růst ve třech měsících) a žádný přeborník na čištění zubů to není.
tak aby to neměl po mě
no není na tom nijak slavně, ale je na tom furt líp než já a přitom si narozdíl ode mě ty zuby moc nečistí
takže pokud se mi podaří v Kubovi vypěstovat kladný vztah k ústní hygieně tak mám snad tak nějak vyhráno
![]()