Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Chci se zeptat kolik vaše děti měli zubů v určitém věku. synovi je 10,5m a má 4 + asi začnou další dva.
ptám se proto, že má děsně rád chleba, jenže bez zuů to moc nejde, děsně rád jí s náma, a všude se uvádí jak od roku můžou už jíst většinu jídla stejnou co my. už bych nechtěla mixovat, tak mě to zajímá. začali nám růst docela pozdě, asi tak na 8m a tak jdou tedka docela po sobě a vůbec mi nechce přes den jíst, když mu rostou, tak jen pro povzbuzení, že už brzo bude mít všechny a začne v pohodě jíst. a jestli jsou ty zuby fakt tolik potřeba, nebo to spíš rozmělnují patrem.
Náš má skoro 11 měsíců, má 6 zubů (dva dole a čtyři nahoře) a chleba jí normálně a jídlo už mu taky nemixuju. Dávám mu menší sousta, hezky si s tím poradí a nevypadá, že by to zpracovával zubama
.
Drtí dásničkama, zuby nepotřebujou… (myslím pro snězení běžných dětských jídel typu povařená zelenina, brambory, rýže, těstoviny s masem - nakrájeno na menší kousky)
Jasně že neuhlodá něco tvrdšího, ale ten chleba bez potíží, odkrojit kůrku, zbaštit chleba namazaný a kůrku jako zákusek na žižlání potom=)
Resp. Majda tak v klidu jedla i bez stoliček.
no u nás začaly zuby pro změnu strašně brzo takže teď ve 14ti měsících už má asi 16 zubů
ale buď ráda že jich moc nemáte páč bych řekla že čím je dítě starší tím spíš bude spolupracovat při čištění zubů, u nás je to každodenní boj a stejně mu je nevyčistím pořádně
neustále mě děsí že s ním budu brzo sedět u zubaře s kazem ![]()
já mixuju protože jak dám větši kousky na lžičce, respektive v mixu s omáčkou a dalšíma věcma, tak to rovnou spolkne, kus nekus, ale když mu dám chleba, nebo z polívky vytáhnu rozmačkanou zeleninu, tak tu mi ukouše, nebo užužula, ale jak je to s něčím smíchaný, tak to spolkne celý ![]()
Phoebe píše:
no u nás začaly zuby pro změnu strašně brzo takže teď ve 14ti měsících už má asi 16 zubůale buď ráda že jich moc nemáte páč bych řekla že čím je dítě starší tím spíš bude spolupracovat při čištění zubů, u nás je to každodenní boj a stejně mu je nevyčistím pořádně
neustále mě děsí že s ním budu brzo sedět u zubaře s kazem
my začali hned, jak mu vyrostli první dva, taky bylo asi 14dní řev a neotevřel pusu, ted už dávám trochu i pastu a celkem na vteřinku pusu otevře, už si tak nějak vyzkl.
já nevím ani co mám vařit, moje jídlo moc nechce, mě to teda taky moc nejede rozmixovaný, ale skleničky chutnaj nekterý i mě. všude ale strašej, že když si zvykne na skleničky, už nebude chtít doma vařený, proto se ptám. chtěla bych ted dávat jen skleničky, a pak až bude schopnej sníst větší kusy, tak dávat to samý co zbytku rodiny. odufám, právě, že kolem toho roku už to půjde i se zubama
u nás byl první po 9.měsící a teď v 11měsících(dneska na den) jich je 6.kouše normálně dásněma,jen si na to musí chvíli zvyknout ![]()
Ahojky, myslím, že stačí rozmačkat, nemusíš už ani mixovat. Děti si poradí ![]()
My jsme extrém, na roce jsme měli zubů 16 a teď na 14 měsících mu rostou pětky dole.
Dceři (přes 11m) leze teprv první zoubek, už je vidět, ale ještě nekouká. Chlebík miluje taky, poradí si s tím. Dávam jí ho teda bez kůrky…
Malej měl první zub až po roce, teď v 17 měsících má pouhých šest zubů a přesto od roka mixer až na vyjímky nepoužívám. Dásničkama kouše pěkně (jasně že tvrdý chleba, syrovou mrkev atd ne), ale poradí si třeba i s jablkem nakrájeným na plátky, co nepodrtí dásničkama, zpracuje těma předníma zubama.
Phoebe píše:
no u nás začaly zuby pro změnu strašně brzo takže teď ve 14ti měsících už má asi 16 zubůale buď ráda že jich moc nemáte páč bych řekla že čím je dítě starší tím spíš bude spolupracovat při čištění zubů, u nás je to každodenní boj a stejně mu je nevyčistím pořádně
Phoebe, jak který dítko asi. Ten náš si naopak čistí zubu od začátku strašně rád a nikdy nebyl problém.
K-a-č-i-k píše:Phoebe píše:Phoebe, jak který dítko asi. Ten náš si naopak čistí zubu od začátku strašně rád a nikdy nebyl problém.
náš malej zase jak který den, někdy otevře pusu sám a chechtá se u toho a jindy nechce otevřít ani za nic
Ahoj, můj Honzík má 15 měsíců, první dva zuby mu narostly v 7,5 měsících a do konce 8. měsíce jích měl 6, pak narostly další dva kolem roku a teď mu narostly v krátké době 4, tak už jich má 12, ale je to hrozně individuální. Jinak taky dlouho nechtěl kousat ani pečivo, všechno jsme mixovala, chce to čas a cvik. Teď už je to lepší, ale taky se někdy stane, že nechce třeba kousat maso, ještě mu to tolik nejde jako jiné věci, tak se musí počkat… Přeji hodně štěstí.
nám v 8,5 měsících vyrostli 4 zuby během 14 dnů ted ji je skoro 13 měsíců a další zatím nepřibyl !!!
Nám je 14,5m¨a máme 11 zubů, další dva už budou co nevidět taky venku. Já si myslím, že 4 zuby na chleba stačí, naše malá začala s chlebem to měla tuším zubů pět. Oni to rozdrtí dásněma:-) A nemixuju cca od 9m, mačkám vidličkou, zelenina je měkká a maso krájím na mini kousky:-)