Kolik máte našetřeno?

Anonymní
1.5.24 18:17

Kolik mate nasetreno?

Zdravím, klidně mi odpovězte anonymně. Zajímalo by mě kolik máte našetřených peněz. Chtěla bych si koupit vlastní byt, pokud ho koupím na hypotéku, tak už mi nezbydou žádné úspory. Je mi 30 let a jsem schopna ušetřit tak 18 tis. měsíčně. Nevím, zda bych měla ještě čekat a něco málo naspořit. Jakou rezervu byste si nechali na účtě?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Brouček Pytlíček
1.5.24 18:36

Pokud teď dosáhnete na hypotéku, tak si ji vemte. Nemovitosti se kupují zásadně při vyšších úrokových sazbách, což teď ještě jsou. Pak půjdou ceny zase postupně vzhůru. Že vám nezbyde žádná rezerva nevadí, pokud i se splácením dokážete šetřit a vytvořit si v následujícím řekněme roku dvou likvidní rezervu odpovídající alespoň cca 2-3 platům.
To kolik má kdo nasetreno vám bude úplně k ničemu. Záleží v jaké životní etapě každý z nás je. Navíc co jsou úspory? Myslíte včetně investic nebo jen sporak? To je dost rozdíl. Například já mám na sporáku relativně málo, protože vše máme v akciích a nemovitostech.

• Citovat
  • Upravit
133
1.5.24 18:40

Určitě jdi do hypo co nejdřív, byty jsou momentálně levný a jakmile se sníží úrokové sazby, což v následujících letech nastane, tak byty půjdou dost nahoru.

Jestli jsi schopna ušetřit tolik i po zaplacení hypotéky a nákladů na bydlení, tak žádné úspory neřeš, nějakou pračku, či ledničku si pak můžeš vzít z jedné výplaty.

Jinak na účtě mám asi 5 tisíc, držím portfolio krypta na peněžence v řádech 7 až 10 milionů a ještě pronajímám jeden byt. Věk 33 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.5.24 18:56

Bez rezervy bych do hypo nešla, aspoň půlroční nebo roční rezervu. A taky dobrou životní pojistku s pojištěním pracovní neschopnosti. Pokud ti nevyjde rezerva, tak ještě šetři.

• Citovat
  • Upravit
1011
1.5.24 19:01

@Rich90 levné? Kde? Zkušenost tento týden: sklepní byt ( bydlení ve sklepě ), 40m. 2 miliony.

Sice víceméně po rekonstrukci, ale vlhko, plíseň. A stále je to sklep. 8o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1872
1.5.24 19:03
@liptom píše: Více

To je ještě zadarmo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
1.5.24 19:05

@liptom Když nepočítám Prahu a především cihlové byty, která je světový unikát tak ano, když se podíváte na ceny bytů v Krajských městech, tak i s průměrným platem člověk má v pohodě šanci na hypotéku.

Podívejte se na ceny bytů v Ostravě, Karlových Varech, Ústí n/L, Jihlavě, Pardubicích apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.24 19:07

My ted vsechny penize nasypeme do baraku a hypoteky. Zbyde nam 250k na podilovych fondech. Jsme 2 s malym ditetem. Ale mame za zadkem jeste jeden vlastni byt a vidinu slusnych odmen v pristim pul roce, kdy hezky zase dosetrime i na sporak na strycka prihodu.

• Citovat
  • Upravit
10923
1.5.24 19:25
@liptom píše: Více

Za dva mice, co bys chtela. :mrgreen: prihod dalsi dva a dostanes se do 1. patra :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.24 19:30

A s tou hypo budeš moct dál šetřit 18tis., nebo se to sníží nějak výrazně? Děti máš/plánuješ? Vybavení té kupované nemovitosti máš pořešené, nebo to spolkne další peníze? Je dost zásadní, jestli je tam možný propad příjmů v horizontu pár let. Trojnásobek měsíčních výdajů beru jako nejzákladnější rezervu, na kterou se nesahá.
Jinak úspory ostatních ti nic neřeknou, mně je 45, děti malé, bydlíme ve svém bez hypo a úspory na spořícím cca půl mega, v akciích další půl mega, něco dluhopisy, stavebka, zlato, penzijko. Co z toho vyctes?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.24 19:39

Jako 3 členná rodina máme na vedlejším účtu našetřeno asi 300k.
Po dobu, co jsem na RD jsme nic moc neušetřili, ale na ušetřené peníze zatím ani nesáhli.

• Citovat
  • Upravit
2005
1.5.24 19:46
@Anonymní píše: Více

ahoj je mi 26 let brala jsem si hypoteku tim stylem ze jsem nevedela co to obnasi, taky zadnou rezervu jsem nemela a taky kdyz zadas o hypo mas mit 20% nasetreno coz jsem take nemela a taky dan nemovitosti v tu dobu to bylo 60 tis a ja teprv byla asi rok v praci coz my daly na neurcito, kdyz jsem zadala mela jsem 2 poradce a dokazali my udelat to ze jsem ziskala hypoteku a to jsem nemela rezervy zadny a mela jsem zaklad v praci 19 800 vypocitaly my z meho zakladu z prace abych vyzila a nezadluzila se, urokovou sazbu jsem v tu dobu i ted mam 2,29 na hypo diky tomu ze mam fixaci hypoteky na 10 let… na tvym miste to udelam hned protoze ja taky v 19 skoro 20 letech nemohla vedet jako mlada zda vydrzim v praci, zda dokazu to splatit tech 30 let, zda se mi navyssi aspon plat abych se mela lepe, a ver mam se mam financni rezervu, za ty roky snizila se uz hypoteka a taky kdyz se zdrazoval plyn a elektrika stale to zvladam a nezivorim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brouček Pytlíček
1.5.24 19:47
@Janli píše: Více

Radite úplný nesmysl. Roční rezerva? Říká vám něco spojení náklady ušlé příležitosti? Než tazatelka naspori takovou rezervu, tak ji zbytečně uteče trh a akorát zaplatí více na základu hypotéky i na samotné nemovitosti. Celý život se setkáváme s riziky a je to vše o pravděpodobnosti. A pravděpodobnost, že budu potřebovat roční rezervu existuje, ale je naprosto mizivá. Netvrdím, aby tazatelka měla na úctě nulu, ale když to vezmu k průměrné mzdě, tak 100 -150 tis. naprosto stačí a zbytek pak při hypotece investovat, byť třeba s minimálními částkami. Ale roční rezerva je nesmysl radit jako nutnost
Ještě jinak. Pro tazatelku bude určitě lepší hypotéka s malými úsporami než např. nájem s velkými úsporami. Z dlouhodobého hlediska se jí to riziko pravděpodobně vyplatí

• Citovat
  • Upravit
Janli
1.5.24 19:55
@Brouček Pytlíček píše: Více

Nesmysl? Ani omylem! Já si to v reálu vyzkoušela a nemít rezervu, tak jsem o čerstvě koupený byt přišla. Stačí blbá nemoc nebo úraz a člověk je v háji.

• Citovat
  • Upravit
Brouček Pytlíček
1.5.24 20:01
@Janli píše: Více

No tak jste si to vyzkoušela a já vám říkám, že roční výpadek příjmu je velmi nepravděpodobný. Čemu na tom nerozumíte? Já se bavím o pravdepodobnosti, že se to stane zrovna tazatelce. Samozřejmě, že se najdou lidé, kteří takovou smůlu holt mají, ale to nejsou ani jednotky procent
A rovněž se bavím o krátké době, max. pár nízkých let po koupi nemovitosti. Z dlouhodobého hlediska by samozřejmě bylo vhodné, aby přeci jen investovala a tvořila aktiva.
Ale abych při dnešních cenách nemovitostí nejdřív sporil např. 1 milion na základ hypotéky a další milion na rezervu je úplně zcestne
A jako pardon, ale argumentace typu o čerstvě koupený byt bych přišla, to je jak někde z novinek.cz. ano pokud člověk nesplácí a nestará se, tak o byt asi fakt prijde :D

Příspěvek upraven 01.05.24 v 20:09

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat