Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My davali do ted pampersku plus 2 latkovky a ted na kontrole uz to bylo ok, tak dr. rikala, ze staci jen pamperska…
tak my jsme měli jednu kyčličku IIA, takže horší a dávali jsme ortopedické kalhotky Marwel a jinak nic (samozřjemě papírovou plínu) a na ortopedii všem maminkám, které měly kyčle OK, doktor nikdy neříkal preventivně široké balení. Takže u nás pokud jsou kyčle OK, tak žádné široké balení.
My měli kyčle v 6 týdnech taky OK a dr. říkal, že už můžem dávat jen papírovku… já tedy látkuju, takže na noc má víceméně široké balení, aby plenka déle vydržela (je mi líto ho budit kvůli přebalení) a přes den má jen jednu.
Taky mi to přišlo divné, dávat široké balení. Na zprávu nám napsal, že na obou stranýách máme Ia. a zaškrnul široké balení 3-4 plínek, nechápu. Jenže naše beruško je děsný šídlo, dávám jí pampers, jednu látkovou a ortopedické kalhotky a jí to věčně rozčiluje, že nemůže tak kopat nožičkama, jak by chtěla. Tak jsem právě přemýšlela, jestli to široké balení nezrušit nebo jestli aspoň do toho 4. měsíce vydržet.
tak to dávej jenom na noc. Nám se potom kyčle zlepšily, ale proto, že jsme je před tím, respektive tu jednu, meli horší, tak jsme měli dávat preventivně široké jen na noc. A ty dáváš látkovou plínu a ještě ty ortopedické kalhotky Marwel? Nebo jsou i jiné?
Mě to přijde nesmysl. Naopak mi doktor říkal, že když jsou kyčle v pořádku, tak se rozhodně nemá dávat další plína, zvyšuje to zátěž na páteř. Je to vyhlášený ortoped v celém okrese.
My měli Ia na obou stranách už v šestinedělí a šli jsme pak jen na kontrolu, ale široké balení jsme nemuseli.
Když jsme byli u ortopedky, tak měl malej na sobě sklad ze čtverce zajištěný snapkou, tak si obě se sestrou libovali, jak máme krásně poskládanou plínu, asi to ti ortopedi přeci jen rádi vidí, že má dítě něco širšího mezi nohama, ale nic jsme nemuseli.
Ia znamená kyčle ok.
IIa je ok do 3m, pokud je i na KO v 3m IIa, už to ok není.
V obou případech je potom široké balení pouze prevencí. Ale tak si říkám- pokud má někdo nosit plínu, i když má kyčle ok, tak to jí asi budu nosit taky nee
No a nebo pokud jí nosit nemám, nevidím důvod, aby jí nosilo dítě. A pokud jí i přestpo dítě nosit má, tak ty kyčle asi v pořádku nemá..?
![]()
My měli kyčle ok, ale přesto jsem na noc dávala dvě papírovky, jen pro jistotu, protože já jsem měla problémy s kyčlema. Jinak myslím, že to není nutný.
Tak to taky slyším poprvé, dávat víc plínek, pokud jsou kyčle ok. My měli kyčle v pořádku, dávám jen papírovou jednorázovku.