Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj holky, jaké a za kolik jste koupily první boty pro dětičky, a taky kdy. Malej má 7. měsíců, začal se stavět u nábytku a paní doktorka mi řekla že bych mu měla koupit botičky aby si neničil klembu. Poraďte?
@misicka 149 až když udělal první kroky, tak jsem šla koupit boty. Do té doby nám to dr zakázala, že to není potřeba. Botky cca za 500 a byly ve slevě. A značku netušim ![]()
Ahoj, my jsme meli pro oba prcky prvni boticky ciciban, nechtela jsem na tom setrit a vysly okolo 800, ta cena mazec, ale byly super, splnovyly vse, co by mely prvni botky splnovat. Dobre jsou taky botky protetika, ale ty kupujem az ted pozdeji.
Ahojky, je dobře, že o tom přemýšlíš, boty jsou opravdu důležité. Jsou drahé jak cosi, navíc z nich mimi brzy vyroste, ale kvůli vývoji jeho nožičky, páteře a vůbec všeho je dobré zainvestovat. Ty zdravotně nezávadné (s certifikací, minimálně s žirafou) stojí cca 500 a více, běžně tak 700 Kč. Jako první boty jsou ideální kožené kotníkové. Jde to fakt znát, zvlášť pak třeba po pár letech, jak se dětem nožka mění a rychle roste a jak to má vliv na držení těla atd. Nejsem žádný botní fanatik, třeba oblečení kupuju i v sekáčích a jsem ráda i za darované, ale na boty nedám dopustit. Prostě je to fakt fajn promyslet a hlavně koupit někde, kde ti odborně nohu mimča změří! (značky např. PROTETIKA, Fare, JONAP, možno i v lékárně Santé)
Boty až bude víc chodit, než lézt.
Malé děti klenbu „nemají“, mají tam tukový polštářek, boty pro zdravou nohu kvůli klenby netřeba.
Tohle téma mě taky zajímá, brzo nás to čeká, vím že se dají koupit za 500 nebo i 1000kc, ale kde mám schánět? V normální obuvi nebo tam kde se prodává oblečení pro děti taky mají? a doma mám změřit nožičku?
Ahoj. Kupovala jsem dceři boty až po roce, na doporučení doktora až v době, kdy víc chodila než lezla. Byly to Superfity sandálky za cca 500 Kč (nové, chytla jsem poslední kus na prodejně se slevou 70%). Teď kupuju Fare s membránou za cca 800 Kč. Dcera je má druhý rok a není poznat, že jsou nošené (a to v nich i jezdila na odrážedle).
My jsme malému koupili jako první boty bačkůrky asi za 170Kč. První pořádné jsme mu koupili až někdy ve 14 měsících, když už začal chodit i po venku a bylo teplo.
Kupujeme od začátku superfit, většinou pod 1000 neseženu… Cena úděsná, ale jsou opravdu kvalitní, vyrábějí od jednotlivých čísel i různé šířky, což je taky fajn. Třeba s Fare se to vůbec nedá srovnat. Koupila jsem je jako první boty, ale byly tvrdé, nepoddajné… tak jsem je podarovala a od té doby kupujeme jedině superfitky.
Žádnou klenbu nemá a mít dlouho nebude, má tukový polštářek a tudíž v podstatě plochou nohu. Takže boty ano, ale netřeba řešit anatomicky tvarovanou stélku (vložku do botky).
Jinak u nás prcek udělal první kroky v únoru a boty dostal až za pr týdnu na ven, když se doma víc rozchodil. Značka Santé, z lékárny. Doma měl textilní protiskluzové capáčky. Santéčka jsou pár stovek, 500-700 tipuju, už si nevzpomenu. Ale jsou z těch kvalitních „levnějších“.
Příspěvek upraven 10.07.14 v 20:52
Tak já nevím ale co jsem četla tak je zdravější když malé děti chodí bosy.. jinak my jsme koupili první chodící botky okolo 400 v deichmanu.. nechtělo se mi kupovat za 1000 a víc když je stejnak měla jen na chvíly..tak 5 měsíců.. teď už má jiné.. sa
@střepina píše:
Tohle téma mě taky zajímá, brzo nás to čeká, vím že se dají koupit za 500 nebo i 1000kc, ale kde mám schánět? V normální obuvi nebo tam kde se prodává oblečení pro děti taky mají? a doma mám změřit nožičku?
v kvalitní dětské obuvi ji změří sami speciálním měřidlem, nech to na nich, jsou zkušení. Pokud tam měřidlo nemají a nedej bože zkouší prodavač(ka) potlačením na špici, kde má prstíky, pryč odsud a nikdy více.
Existují dětské specializované obuvi, určitě ve větších městech ano.
Já kupovala ve zdravotní obuvi, ke všemu byly na zimu, takže mě stály 1200Kč, ale nelituji, perfektně seděli a ani v nich neměla mokro ![]()
jinak mě Dr. taky říkala až na ven, že doma běhat nejlépe na boso nebo v ponožkách, kvůli té klenbě
@misicka 149 Chodila jsem s dcerou na ortopedii a doktor říkal, že není nutné kupovat značkové boty, že je ale potřeba ošetřit, aby šla bota dobře ohnout v podrážce, měla pevný opatek (to je asi nejdůležitější a velká část levných bot to nesplňuje) a dobře seděla. Na botě mi přesně ukázal, co mám hlídat, takže teď už nemám takový strach koupit neznačkovou botu.
První boty se mají dát v době, kdy se dítě chůzí přemisťuje. Obvykle to bývá cca měsíc od prvních krůčků. Nevím, jak by si stoupáním naboso mělo ničit klenbu. Obvykle je má 2 - 3 měsíce, nožička roste velmi rychle. A pak je prý dobré opravdu mít na doma sandálky a druhé botky na ven. Tak si rozmysli, kolik a jak do bot chceš investovat. Děti svou vahou a množstvím nachozených kilometrů botičky opravdu nezničí, maximálně okopou, takže si myslím, že tyhle prťavé není problém koupit kvalitní, ale použité, spočítej si, kolik bot to bude za rok:-)