Kolik Vám zbývá peněz - tipy na šetření

12
24.10.23 11:46

Kolik Vám zbývá peněz - tipy na šetření.

Ahoj. Vím že je to individuální, ale zajímalo by mě kolik vám zbývá peněz po zaplacení veškerých poplatků, bydlení, telefonu, pojistek a případně dluhů na týden. Ne jen na jídlo, ale třeba pokud vy nebo váš partner kouříte, nějaké koníčky, plíny, kosmetika, oblečení, výlety… a tak celkově útrata. Přiznám se, že finanční gramotnost není moje silná stránka, ale chtěla bych něco ušetřit a tak mě zajímá na jakou nejnižší částku se lze dostat, aby se žilo ještě poměrně slušně v dnešní době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MartinL45
24.10.23 11:50

To je hodně individuální.. My konkrétně máme třeba měsíčně 20% přebytek, který posíláme na spoření…
Jestli jsi finančně méně gramotná, tak jsem ti schopen s financema poradit. Mám na to super tabulky.

• Citovat
  • Upravit
59409
24.10.23 11:51

To bude ale fakt různé, každý platí jinak. navíc každý by měl vyjít s tím co má. a pokud má nedostatek nebo chce víc ušetřit tak si musí říct co omezí. U kuřáka to bude docela vysoká částka co každý měsíc prokouří :jazyk:. Já jsem spokojená když každý měsíc ušetřím určitou částku. Pokud bych neušetřila nic tak vím že někde dělám chybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Badboda
24.10.23 11:57

Tak jsou výdaje, které jsou fixní a platíš je každý měsíc. Potom ty, na kterých se dá ušetřit jak píšeš výlety, kosmetika, oblečení…
Vždy se snažím něco ušetřit, ale většinou se objeví mimořádné výdaje typu narozeniny, oprava auta, výbava bytu a zase se ty rezervy zúží. Sepiš si, co musíš měsíčně nutně zaplatit a ze zbytku se dá ušetřit, jen je to na úkor právě těch výletů, zábavy..

• Citovat
  • Upravit
4134
24.10.23 11:57

To bude různé dle platu, nákladů a nároků. Nicméně jsou lidi, kteří nic neušetří, ať mají sebe vyšší plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15938
24.10.23 12:02

Tip na šetření mám takový, že nekupuji věci, které nepotřebuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3811
24.10.23 12:06

Co to je za dotaz? Vždyť každý má úplně jiné výdaje. Někdo má tři děti, druhý je bezdětný, někdo bydlí ve svém bytě nebo domě, druhý platí drahou hypotéku nebo nájemné. Někdo kouří, další pije, jiný musí být pořád někde na cestách. Těch proměnných je tolik…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
24.10.23 12:07

@Badboda ano přesně. Každý měsíc si myslím, jak ušetřím a pokaždé do toho něco vleze. Teď jsme vybavovali malému pokoj, pokazila se mi pračka a budou potřeba nové gumy, pak budou Vánoce. Máme dost velkou rodinu a každý měsíc má minimálně jeden člověk narozeniny. No a rezervy právě žádné nemáme, tohle všechno vždy platíme z výplaty a proto bych chtěla nějakou vytvořit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
24.10.23 12:10

@Da12 jo, proto se ptám po zaplacení všeho důležitého. V tomhle dotazu mi nejde o to, jestli někdo platí pouze za svůj byt a energie 5000, nebo hypotéku na dům 30 000, ale co zbyde následně po tom co vše zaplatí. Ale do odpovědí jsem vás nenutila. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
24.10.23 12:11

Šetřit se dá tak, že vždy pevně danou částku odečtu a pošlu pryč mimo ucet, který slouží ke spotřebě. Třeba 10% povinne každý měsíc mi přijde jako minimum, které byl měl zvládnout každý trochu finančně rozumný člověk. Jakmile se to dělá naopak, že co zbyde, uschován, téměř nikomu to nefunguje. Prva odložit a pak žít se zbytkem celý měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Badboda
24.10.23 12:11
@Nagini6 píše:
@Badboda ano přesně. Každý měsíc si myslím, jak ušetřím a pokaždé do toho něco vleze. Teď jsme vybavovali malému pokoj, pokazila se mi pračka a budou potřeba nové gumy, pak budou Vánoce. Máme dost velkou rodinu a každý měsíc má minimálně jeden člověk narozeniny. No a rezervy právě žádné nemáme, tohle všechno vždy platíme z výplaty a proto bych chtěla nějakou vytvořit.

Buď v klidě, má to tak víc lidí, jen o tom nemluví..

• Citovat
  • Upravit
6260
24.10.23 12:13
@Nagini6 píše:
Ahoj. Vím že je to individuální, ale zajímalo by mě kolik vám zbývá peněz po zaplacení veškerých poplatků, bydlení, telefonu, pojistek a případně dluhů na týden. Ne jen na jídlo, ale třeba pokud vy nebo váš partner kouříte, nějaké koníčky, plíny, kosmetika, oblečení, výlety… a tak celkově útrata. Přiznám se, že finanční gramotnost není moje silná stránka, ale chtěla bych něco ušetřit a tak mě zajímá na jakou nejnižší částku se lze dostat, aby se žilo ještě poměrně slušně v dnešní době.

Já neplatím nic skoro, jen mobil a lítačku, manžel elektřinu- jinak auto i mobil má služební. Syn má brigády, takže už si také vše koupí. Ale nějak nešetříme. Stále je kam peníze dávat. V bytě toho máme dost, chceme bourat jednu zeď, měnit podlahy, strop v koupelně, manžel by se chtěl probourat do sklepa. Letos jsme měli dvě dovolené a už jsem koupila na příští rok. Mám teď takové užívací období. Furt jsme něco platili a teď skoro nic, nemáme půjčky, hypotéky. Máme jen velký byt, kam ty peníze dáváme, což je investice pro další generace. Rodiče mají třeba barák, kterej jim spadne na hlavu brzo a neřeší to. Tchánovci třeba během 5 let vyměnili v domě snad vše, aby se pak co nejlépe prodal. My to máme také tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
24.10.23 12:15

Pomůže ti, že odlozime minimálně 50 % našich příjmu?
Měsíčně sledujeme výdaje, využíváme slevy, věci dlouhodobé spotřeby v 80ti procentech ve slevě.
Plánujeme jak příjmy, tak výdaje, máme dlouhodobý plán kam a jak s financema
Nemáme auto, jezdíme MHD.
Využíváme příspěvky zaměstnavatele do lékáren, příspěvky pojišťovny…
Neplatíte za žádné předplacené televize, výhodne telefonní tarify…
Než něco koupíme validujene, zda to potřebujeme a kolik jsme ochotni za to dát…rezerva na nenadálé výdaje je samozřejmost, letos nás překvapila havárie a dělali jsme novou koupelnu…
Oblečení po synovi prodávám na bazaru…

• Citovat
  • Upravit
4
24.10.23 12:21

Zbývá mi okolo 10.000

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
24.10.23 12:35
@Nagini6 píše:

Sepis si trvale příkazy, to co musí odejít každý měsíc, pak to, co platíš čtvrtletně / ročně ( pojistky a pod). Dej si dohromady smlouvy na energie, abys věděla na jakou dobu a za jaké ceny energie máte nakoupené. Před koncem fixace si ceny za energie poptej a porovnej nabídky. Stejně tak pojistky.
Doporučuju ji minimálně dva tři měsíce poctivě zapisovat výdaje, tam uvidíš, kde a za kolik utrácíte.
Podle toho si pak můžete nastavit finanční plán…nic složitého v tom není…
Vím, že kluk bude potřebovat oblečení na příští zimu, tak sleduju slevy a bundu v HM třeba koupím za 300 místo za 1000…
Sleduj letáky, plánuj jídlo…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat