Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj
Mám takovou prosbu ve Čtvrtek mám jít na kolonoskopii ale mám to domluveny s uspáním prý mě něco píchnou do žíli udělají vyšetření a potom to budu asi dvě hodky dospávat mám stoho strach protože většinou po narkozách zvracím a ještě jsem se chtěla zeptat na gastru mě zjistili že mám dráždivý žaludek tak nevím co to bude semnou dělat to pročištovadlo mám stracgh žě mě stoho bude bolet břicho strašně se bojím
![]()
Bereš magnézium? To by při dráždivosti mohlo trochu stáhnout přemrštěné reakce. Jinak obavy chápu, já jsem si kdysi dávno koupila na zácpu lactulozu a po běžné dávce jsem strávila 2h na záchodě v šílených křečích - mám podezření na dráždivý tračník ![]()
Já byla na kolonoskopii v listopadu, byla jsem z toho dost vyplašená…mám nízký práh bolestivosti-vnímám jí tedy dost…a četla jsem o kol. horory…mě jen přispali-oblbli a taky jsem tam byla ještě dvě hod než se vzpamatuju…a bylo to „jen“ nepříjemné, žádná velká bolest…narkózu dávají jen někde…každopádně po narkóze pouštěj domů minimálně po 4hodinách…to pročišťovadlo…já měla fortrans..je to na 4litry, ze začátku jsem si říkala…co na tom lidi maj, vždyť se to dá pít…jo, ale s každou další skleničkou to šlo hůř…za sebe můžu říct, že pro mě bylo to pití roztoku horší než to vyšetření…ale co trochu zlepšuje chuť je citron…pokud budeš dělat ten roztok do 2litrové lahve(tedy do dvou 2litrových),tak dej míň vody a dořeď to citronkou…do každé lahve jednu…nebo podle toho jak citron snášíš…
proč jdeš na kol.?já měla podezření na ulcerózní kolitidu, nakonec se potvrdily „jen“ vnitřní hemoroidy, o kterých jsme věděli…v pátek jsem s nima byla na operaci
@plaminek
a není to jen ten „oblbovák“? budeš po něm trošku mimo, ale za pár minut můžeš odejít s doprovodem domů..normálně chodíš, vnímáš, ale moc si pak nepamatuješ ![]()
@plaminek Já mám dráždivý tračník, na kolonoskopii jsem byla, to pročišťovadlo/Fortrans/ mě nic neudělalo, žádné křeče, vše bylo v pořádku. Do žíly jsem dostala diazepam, po něm mě také nic nebylo, ale záleží na každém jak to snáší.
Možná dostaneš Midazolam, ten má kratší biologický poločas (kolem 2 hodin),kdežto Diazepam poločas 40 a více hodin.
Mě to prostě neudělalo nic a jsem ráda, protože ty křeče v břiše to znám, to je něco. Přeju ti aby jsi byla vpořádku a vše proběhlo dobře a bez křečí ![]()
Já jsem byla na k. asi před dvěma lety, oblbli mě a za par minut jsem byla ok. Nebolelo mě nic.
To připravovani bylo opravdu nejhorší.
Byla jsem i na endoskopii a řeknu ti ze radši 10 krát kolon. nez jednou endo
Záleží, jak tě „oblbnou“ - většinou dávají jen injekci, po které jsi ospalá, ale neležíš tam a můžeš jít hned domů. Ale dá se to dělat i v analgosedaci, to bude asi spíš to, co popisuješ, tam to vnímáš minimálně a pak opravdu musíš dospat - nevím, co k tomu ale blíž říct, není to úplně klasická „narkóza“…
@fialína tak to jsi mi vysvětlila, na co asi mám jít já. Mě to vyšetření doktor neudělal dokonce, protože mě to šíleně bolelo, říkal, že mám abnormálně kroucené střevo - vydržela jsem 1/3 a to mám hodně vysoký práh bolesti. Tak mě pozvali na nové vyšetření - pod narkozou, ale to asi bude to co jsi napsala ty - tedy aspoň doufám.
Jinak mě ten fortrans vůbec nesedl. V noci jsem zvracela a pak po vyšetření. Normálně moc na nevolnosti netrpím
![]()
Dávají, ale k tomu tabletky Torecan a to prý může to dávení potlačit. Příště si o ně řeknu.
Doporucuju pripravu PICOPREP, premedikaci pred vykonem DIAZEPAM, BUSCOPAN, DORMICUM a budes v pohode
Hlavne at jsou vysledky ok ![]()
@fialína prosím a na tu analgosedaci se musí jít na předoperační vyšetření?
Po mě ho chtějí.
@AninaEli Analgosedaci nelze provést bez předchozí domluvy spojené s prohlídkou. Nutností je též předoperační vyšetření.
Takže ano, musí to být.
@Miriamm píše:
@AninaEli Analgosedaci nelze provést bez předchozí domluvy spojené s prohlídkou. Nutností je též předoperační vyšetření.
Takže ano, musí to být.
Děkuji, já právě na to mám jít a myslela jsem, že to bude pod plnou narkozou, tak to pořád odkládám. Ale když to je něco mezi, tak se hned konečně objednám. Mám jít preventivně, jinak bych to neodkládala.
Ono se doktorovi mi to nepovedlo udělat, protože mám abnormálně klikaté střevo a strašně to bolelo. Opravdu strašně
. Já už rodila sedmkrát, ale to byla proti tomu vyšetření procházka růžovou zahradou.
@AninaEli Někoho to prostě bolí, já jsem po tom Diazepamu bolest necítila, ani si to nepamatuju. Vím jen že jsem si lehla na bok a pak jak jsem se oblékala.
@Miriamm píše:
@AninaEli Někoho to prostě bolí, já jsem po tom Diazepamu bolest necítila, ani si to nepamatuju. Vím jen že jsem si lehla na bok a pak jak jsem se oblékala.
Jééé mě to tak štve, že se to u mě nepovedlo napoprvé. Já vydržím hodně, ale tohle jsem prostě nedala.
![]()
A navíc mi bylo staršně zle z toho fortransu - prý se to stává vyjímečně, tak já byla ta vyjímka ![]()