Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My aktuálně ležím s malou v nemocnici a už pár dní točíme Nurofen + paralen. čípky po třech hodinách ![]()
Gladys píše:fragola píše:Tam už se musí dodržet ten rozestup 6h.regy píše:Nejde, je to stejná účinná látka - paracetamol.
A já myslela, že se může střídat Panadol baby sirup a po 4 hod. paralen čípky. To tak nejde?
Jinak to střídání brufen a paralen je opravdu pro nouzovky, kdy je horečka buď nesrazitelná nebo se rychle vrací
Samuelovi je rok a doktorka při teplotách 39 doporučila Nurofen po 8mi hodinácha a když přesáhne teplota 38, kombinovat s paralenem - po 6ti hodinách
Ahoj mam otazku. Malej ma anginu a 39°C teplotu. V 18:00 dostal nurofen. Teplota vubec neklesala. Byli jsme na pohotovosti kde mu ve 20:00 dali paralen v cipku protoze teplota neklesla stale. A ja mu mela dat za dalsi 3 hodiny opet nurofen a takto to stridat vzdy po 3 hodinach. Jenze… ja blbka mu ted v tech 23:00 nedala nurofen, jak jsem mela, ale opet paralen. I kdyz v sirupu… Jde mi o to, zda mu to vubec tedy zabere a zda mu takhle velka davka paralenu 2× po sobe nemuze ublizit. Cipek byl paralen 150 a sirupu ted 6ml. Samozrejme dostane priste nurofen…
@Pesee23 Nevím nakolik může ublížit dávka, kterou popisuješ, ale nedávno jsem řešila v lékárně s paní magistrou, že mi dětská doktorka doporučila na srážení horečky u 1,5 roční dcery paralen po čtyřech hodinách (tedy bez střídání účinné látky). Paní v lékárně se zhrozila, že paracetamol může vážně poškodit játra, a že v žádném případě nemám překračovat dávkování výrobce. Navíc mi říkala, že se právě kvůli dávkování nesmí kombinovat ani Paralen sirup a Nurofen sirup, ale jen paralenové čípky 100 a Nurofen sirup. Pěkně mě vyděsila, takže od té doby střídám pěčlivě jen čípky s nurofenem. Držím palce, aby byl malý brzy bez horečky.
@Pesee23 Nemůže, klid… ono je to stejné jako třeba u dimenzování výtahů, mostů a podobně, všude je určitý bezpečností koeficient
takže i když výtah přetížíš na dvojnásobek, tak nepadne, to samé s psanými minimálními odstupy. Ale jinak pokud malý nevypadá, že by ho ta horečka nějak výrazně trápila, tak bych to se srážením zas až tak nepřeháněla.
@Nika9 No, já po pár svých zkušenostech v lékarně jim nevěřím ani dobrý den…
@Nika9 uf… no to je hezke. Takze az rano pojedu do lekarny, tak se prvnd stavim u nasi doktorky. Tohke mi rekli na detskem odd. v nemocnici kde jsme byli na pohotovosti. Dokonce mi dali davky na noc nez rano dojsdu do lekarny. Mam to tak od nich i v lekarske zprave.
@j.a.n.i1 ona mu prave vubec neklesa. Ani po lecich, ani po zabalech. V tech 23:00 jsem ho zase premerovala a stale 39 ![]()
@Pesee23 @j.a.n.i1 No, to je právě to nejhorší, člověk je vyplašený, že má dítě horečku, a pak ještě, aby řešil, kdo má pravdu, jestli doktorka nebo lékárník. od obou by člověk očekával, že svému oboru rozumí…
@Pesee23 Jasně, ale je otázka, zda to tomu dítěti vadí, třeba já jsem typ, který horečky náší dobře a s 39 jsem coby mladá a blbá byla schopna jít do školy, pokud jsem pak chtěla někam odpoledne… a syn je po mě, má skoro 39 a neudržím ho v pelechu a v těhle případech nemá smysl se ji snažit srážet, prostě je nějaký důvod proč taková je. Já třeba dávám jednu dávku na noc a pokud spí a nebudí se, tak nebudím a dále nesrážím, až ráno.
@Nika9 ja normalne plasan nejsem, ale ty 3 mi taky prijdou moc. Vzdy jsme resili 4. Ale stridala jsem v klidu dva sirupy.
@Pesee23 Minimální odstup jednoho léku je fakt těch 6 hodin, takže kombinace se dá stáhnout na ty 3 hodiny, ale ještě jsem nebyla v situaci, kdy bych to potřebovala…
@j.a.n.i1 dekuji holky. Jsem uz dnes zmagorena. Dneska byl opravdu od rana strasnej den
@Pesee23 u dospělých je paralen naprosto bezpečný do 8 tablet 500mg, což jsou 4 gramy. Pak už se vyčerpá ta bezpečná metabolická cesta, tělo volí náhradní jinou a při té vzniká velmi toxická látka pro játra. V lékárně ti nelhali! On ti to doktor řekl hezky, noo, po 3 hodinách, ale už ti neřekl, jak dlouho.. že tak nemůžeš jet celých 24 hodin, to by byly 4 dávky paracetamolu a 4 ibuprofenu, chudáci játra. Střídání ano, ale ne aby se jelo v maximálních denních dávkách od obojího.. Pro jednou se nic nestalo, že jsi dala 2× za sebou ten paralen. Ale bacha na to kolik dáš celkem dávek za 24 hodin! A co k té chemii zkusit staré dobré babské rady? Octové ponožky (ponožky namočené do octové vody), když bude nejhůř osprchování vlažnou vodou..prostě něco, co pomůže odsát trochu toho horka z tělíčka. Stačí pod 38,5, víc netřeba, horečka pomáhá tělu likvidovat tu infekci, která nemoc způsobila.
A k těm doktorům, oni si leckdy troufnou překročit leccos, já to chápu, v nemocničním prostředí, kdy si pacienta ohlídají a kdy se většinou jedná o velmi vážné stavy. Ale i mezi doktory jsou lepší a horší (stejně jako mezi lékárníky) a za některé rady některých pánů doktorů bych normálně odebírala diplom. Oni si budou dávat většího majzla, až se párkrát něco stane a ti rodiče je zažalují, že jejich rada poškodila zdraví jejich dítěti. Pokud totiž doporučí něco v rozporu s doporučením výrobce, tak za to nesou plnou zodpovědnost a výrobce je naprosto z obliga. Na 100% věřím jen velmi málo doktorům, většinu si notně hlídám a ověřuju. Umějí být pěkně mimo, obzvlášť obvoďáci.. a u nás pohotovost slouží často nějaký obvoďák.. A často má tu pravdu lékárník, jenže v očích veřejnosti jsou doktoři páni bozi a lékárnice jen hloupé prodavačky. Už mi párkrát doktor i poděkoval, že jsem zabránila průseru díky jeho omylu, že se mi nezdál nějaký rozpor.. a byli i tací, co mně ještě seřvali, i když věděli, že se spletli oni..
Držím palce, ať je Matýskovi brzo lépe ![]()
@lekarnicka28 A ty děláš v lékárně? Já právě nakonec dala na lékárnici (viz předchozí příspěvky, říkala jsem si, že v oblasti léků ma lepší vzdělání než dr.). Nevíš, jak je to s tím střídáním sirup - sirup nebo čípky - sirup? Paní magistra mi říkala, že paralenový sirup nelze s nurofenovým sirupem kvůli dávkování kombinovat - jen s čípky. předem děkuji za odpověď.