Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Pridám se taky, syn 2 roky a 4 měsíce sice mluví už v souvětích, ale vyslovuje blbě. Tati říká kati, nakoupit-natoupit, nozicka - nojija, maso - mapo, (přitom s umí, řekne, že had dělá sssss) atd. Má velmi velkou slovní zásobu, počítá, pojmenuje barvy. Ale trochu mě vadi ta jeho výslovnost
O čtením a povídání to není, já mluvím na něj pořád, fakt pořád, knih mame nepočet, leží v nich od miminka, miluje básničky, pohádky, cokoliv řekne špatně, celou větu mu řeknu znovu správně.
Pokud nebude líp mluvit do tří, měla bych navštívit logopedii?
Kvůli výslovnosti berou nejdřív od 4 let, dřív to prý neproplati pojišťovna, od 3 let prý jen kdyby nemluvil vůbec. Tak nám to aspoň řekla naše logopedka. Tak hned ve 4 letech jsme zacali.
@Anonymní píše:
Pridám se taky, syn 2 roky a 4 měsíce sice mluví už v souvětích, ale vyslovuje blbě. Tati říká kati, nakoupit-natoupit, nozicka - nojija, maso - mapo, (přitom s umí, řekne, že had dělá sssss) atd. Má velmi velkou slovní zásobu, počítá, pojmenuje barvy. Ale trochu mě vadi ta jeho výslovnost
O čtením a povídání to není, já mluvím na něj pořád, fakt pořád, knih mame nepočet, leží v nich od miminka, miluje básničky, pohádky, cokoliv řekne špatně, celou větu mu řeknu znovu správně.
Pokud nebude líp mluvit do tří, měla bych navštívit logopedii?
Ve 2 je ještě brzo. Měla jsem co dělat dostat kluka na logo ve 3 a 10 měsících a to měl řeč 2 letého dítěte.
@milwinka díky, to je dobre vědět, o proplacení mi nejde. Akorát Teda myslim, že se bere i dřív, známá (ne kamarádka) má stejné staré, ale nemluvící dite (neříká ani základní slova) a dostali zadanku na logo. Zatím se mají doma hrát - procvičovat jemnou motoriku, vkladacky, puzzle, navlekani atd. Za měsíc maji přijít znovu. Takže mladší asi berou. Ale u nás by to asi fakt na zadanku nebylo ![]()
@Anonymní píše:
@milwinka díky, to je dobre vědět, o proplacení mi nejde. Akorát Teda myslim, že se bere i dřív, známá (ne kamarádka) má stejné staré, ale nemluvící dite (neříká ani základní slova) a dostali zadanku na logo. Zatím se mají doma hrát - procvičovat jemnou motoriku, vkladacky, puzzle, navlekani atd. Za měsíc maji přijít znovu. Takže mladší asi berou. Ale u nás by to asi fakt na zadanku nebylo
My byli taky ve 2 letech, protože syn nemluvil a nerozuměl.
Starší syn ve 2,5 letech mluvil podobně jako tvůj syn. Na logopedii jsme šli v 5 letech. Zpětně soudím, že to bylo pozdě. Jemu chyběly sykavky, r a ř. Takže toho bylo hodně. Nakonec v první třídě dotáhl ž, š, č. On to vyslovit uměl, ale musel to zautomatizovat.
@Anonymní píše:
@Aspera on k umí. Je to první hláska, co vyslovil. Další je pamatovat, že říká panatovat. My vysloví.
Pak říká feba místo chleba. Ch umí.
@alialiali diagnózu má.
Dobrý den, a nejste ve skupince na FB rodiče dětí s vývojovou disfazii?? Tam by vám mohl někdo poradit, tam se řeší i tyto problémy s mluvením. Pokud tam nejste, doporučuju.
Nam logoped poradil nerikat mu, ze to bylo spatne, ale zeptat se ho, jestli to rekl spravne pripadne pouzit diktafon. rict to slovo my, pak on, treba 2×, 3× a pak mu to pustit aby to slysel. predpokladam, ze na kolecku, orl, foniatrie jste byli? syn mel ucpanou eustachovu trubici. dostal nafukovaci balonek s nastavcem a mel ho nafukovat nosem. 3×d 3 nafouknuti. jeden den mi rekl pri nafukovani, ze uz nechce, ze ho boli ousko a druhy den se v mluveni opravdu vyrazne zlepsil, „z niceho nic“ asi se mu odcpala ta eustachovka a zacal slyset nezastrene, tak to rozpoznal ![]()
@králíkovna on ho po nás ani dobře nezopakuje. Dobře to vyslabikuje, ale nespojí.