Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcerka měla prý jako komplikaci po operaci zápal plic. Bylo to asi 14 dní po operaci.
Imunita po operaci se zlepšuje až časem - min. půl roku.
Ahoj, můj syn byl na odstranění nosní mandle předloni na podzim, když mu byly 4 roky. Jeden z důvodů byly i opakující se záněty středního ucha. Asi měsíc po zákroku ho dostal znovu, ale zatím to vypadá, že byl poslední - od té doby nic. Komplikace po zákroku neměl, ale pár dní na to měl rýmu, kašel…Trvalo to asi měsíc než se dal dohromady. Držím palce ať všechno dobře dopadne ![]()
Prosím je tu někdo s dítětem, které prodělalo operaci nosní mandle a mohl by mi poradit?
Byli jsme na zákroku v úterý, včera propuštěni domů. Všechno bylo v pořádku, nic nekrvácelo, nezvracela. Při propuštění jsme dostali instrukce, že máme stříkat mořskou vodu. Koupila jsem tu nejšetrnější Sterimar bébé pro miminka, aby neměla tak velký tlak.
Stříkla jsem jí to poprvé před hodinou a od té doby jí z nosu tečou nudle, celkem dost velké množství, asi se to tam nějak uvolnilo, ale.. jsou zabarvené trochu dočervena
. Je to normální? Vyloženě nekrvácí, nesmrká..
Na orl se mi moc nechce volat, to mi automaticky řeknou, ať přijedu a mě se malou těsně po operaci nechce tahat do čekárny plné bacilů třeba kvůli věci, které je ještě ok ![]()
@Anonymní píše:
Prosím je tu někdo s dítětem, které prodělalo operaci nosní mandle a mohl by mi poradit?
Byli jsme na zákroku v úterý, včera propuštěni domů. Všechno bylo v pořádku, nic nekrvácelo, nezvracela. Při propuštění jsme dostali instrukce, že máme stříkat mořskou vodu. Koupila jsem tu nejšetrnější Sterimar bébé pro miminka, aby neměla tak velký tlak.
Stříkla jsem jí to poprvé před hodinou a od té doby jí z nosu tečou nudle, celkem dost velké množství, asi se to tam nějak uvolnilo, ale.. jsou zabarvené trochu dočervena. Je to normální? Vyloženě nekrvácí, nesmrká..
Na orl se mi moc nechce volat, to mi automaticky řeknou, ať přijedu a mě se malou těsně po operaci nechce tahat do čekárny plné bacilů třeba kvůli věci, které je ještě ok
ahoj, my jsme měli úplně jiné instrukce na doma po propuštění - a sice ŽÁDNÝ SPREJ do nosu - výslovně nám to bylo zakázáno, nýbrž jsem koupila NASIVIN KAPKY, žádný sprej - a 1× denně jsem do obou dírek nakapala. Kladli nám na srdce, že opravdu žádný sprej, ani ten nejšetrnější, ale TÝDEN po zákroku - než jsme šli na kontrolu - kapat ten Nasivin, normálním kapátkem. Taky to byl boj, syn to neměl rád, byl právě taky zvyklý odmalička na ty spreje, takže mu to vadilo, ale nějak jsem to do něj vždycky musela dostat, no..taky neměl žádné komplikace, nic.
podle mě tím sprejem (i když šetrným) se tam tvojí dcerce něco asi podráždilo…ale fakt nevím. ![]()
@Gerberka
musím se jít podívat do instrukcí, jestli jsem si to blbě nepřečetla
![]()
Tak v instrukcích máme jen: užívat mořskou vodu 2× denně do nosu. Ale ta se nedělá v kapkách, ne? Co si vzpomínám, tak doktorka říkala, že můžeme jakoukoliv na kterou jsme zvyklí - jmenovala vincentku nebo sterimar, moc jsem jí nevnímala, protože mi malá řvala na ruce..
@Anonymní píše:
Tak v instrukcích máme jen: užívat mořskou vodu 2× denně do nosu. Ale ta se nedělá v kapkách, ne? Co si vzpomínám, tak doktorka říkala, že můžeme jakoukoliv na kterou jsme zvyklí - jmenovala vincentku nebo sterimar, moc jsem jí nevnímala, protože mi malá řvala na ruce..
já fakt nevím, jestli to takto máš napsané, tak spreje, nám tenkrát (před 5 lety v DFN Brno) kladli na srdce, aby to nebyl žádný sprej, že ten tlak to tam podráždí, že jenom NASIVIN kapky 1× denně kápnout do nosu - i když žádnou rýmu nemá, tak týden do kontroly to tak dělat
@Gerberka díky, zřejmě se to tam fakt podráždilo tím sprejem ![]()
Nasivin nemám, ale zkusím jí tam kápnout kapátkem vincentku, tu mám.
Děkuji ![]()
Syn mi jde take na tento zakrok uz tento čtvrtek ale minule tri mesice zpet jsme odvolaly operaci kvuly nestovicim a mel streptokoka je strasne nachylni na ty bacily do skolky ale nam ho lékaři pustit nechtějí je bronchoastmatik a ma zvetsene nosni mandle takze to musi ven pri
no a za dva dny to bude nas termin jefna se o to vcera jsme byly u pediatricky mel zarudly krcek no ale ryma kasel nic ale ted zacal kaslat a spustila jse mu ryma kdyz jen ale pčikne je vodiva tak ze inhalujeme paru a davame robitusin junior na suchy kasel pak mentolky herbalmd ktomu seretide a ventolin na to astma co bere pravidelne volala jsem ke sviji ta rekla crp v krvy negativni a teploty nejsou jfe normalne na prijem a volala jsem na luzkove kde bude přijaty a tam mi zdelili ze mame prijit i tak pokud nejsou horecky takze to je v pohode ze se podiva pediatr anezteziolog a chirurg co myslite jsem v koncich nevim co delat jestly zrusitnebo zkusit tam prijit a cekat a co kdyz řeknou ze je slaba ryma a slaby kasel a neco se jim na sale zvrtne prosim o kazdou koliv odpoved dekuji syn ma tri roky a s pritelem jsme beznadejni nikdy jsme to nezazily ani v rodině děkuji
![]()
@kdochcekam píše:
@Markusekdominka Normálně jdi se synem na příjem. Tam se na všechno vyptají a lékař posoudí zda odložit zákrok nebo provést. Ty ani žádný jiný laik toto nemůžou posoudit. A hlavně jdete za dva dny a to může být situace zase jiná. Ty se hlavně uklidni, synkovi vař čajíky a teda nechápu proč zveřejňuješ jeho fotku boha krista.
No snad to bude oka udělám to co jste mi rekla ![]()
Zdravím:)
Syn byl v úterý na odstranění nosní mandle. Vše bez potíží, po narkóze ok, nic ho nebolí. Jen strašně huhňá. Mluví jak šmoula, jakoby přes nos a špatně se mu vyslovuje. Je to sice teprve 3.den od zákroku, ale nevím, jestli je to běžné. Měly to tak i vaše děti? Jak dlouho to trvalo?
Máme čerstvě odstraněnou nosní mandli u staršího syna ( 4,5). Nemocnost ve školce prvním rokem tak asi normální, ale huhňal, chrápal, dýchal pusou…velikost II., odstraněno shaverem v Krči. Narkóza - špatný, blbě snášel, hodinový boj. Pití dvě hodiny po probuzení z narkózy, po lžičkách. To zvládal, dobrý. K večeři dostal krupicovou kaši, měl strašnej hlad, tak byl nadšenej, ač normálně by ji nesnědl. Kolem šesté hodiny večer domů. V autě blbě, doma šílená blitka - vše co vypil, snědl plus dost velké množství natrávené krve. Ulevilo se mu a noc ok, jen se budil na pití.
Týden byl doma, dle rady doktora jsme dávali do nosu kapátkem 8× - 10× denně Vincentku, neměl za ten týden žádnou komplikaci, žádná teplota, nesmrdělo mu z pusy, druhej den by už řádil, ale musela jsem ho krotit. Jediná komplikace byla týden trvající bolest za krkem. Nejspíš od intubace a nepřirozenému vyvrácení hlavy při operaci. Po týdnu na kontrole vše ok, na tu bolest nám řekli Nurofen a suché teplo. Nerada láduju dítě chemií, bylo vidět, že má svaly namožené, na co Nurofen, jen překryje problém, ale neřeší…kdyby tam byl zánět, tak ok, ale to doktor neřekl. No pomohla obyčejná masáž krku, večer už syn zaklonil hlavu normálně. Byl doma celkem 9 dní po operaci, desátý den šel do školky.
Doufám, že žádná jiná komplikace už nepřijde, že to udělali dobře. Přístup na dětském oddělení nic moc, sestry moc nechodily, je to jen o péči rodičů, i po narkóze, bohužel jsme si to ods..li sami, sestra se zjevila dvakrát změřit tlak, ale to, že se tam dítě zmítalo po celým lůžku, mlátilo o zeď a všude krev…to nikdo neřešil, prý normální. Tak spoléhám na doktora, že to zmáknul, nedoroste to a bude to ku prospěchu…
Huhňat přestal hned druhý den, písmenko L, které do té doby neuměl, řekl parádně třetí den. Mnohem líp slyší, hned od prvního dne nechrápe. Negativum - je mu blbě v autě. Jako malej to měl taky, pak to přestalo, vytrhali mandli a nezvládá ani 20 minut cesty. Asi se mu uvolnilo něco v uchu a kinetóza se vrátila. ![]()