Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
malému je rok a čtvrt. Má srostlou uzdičku pod jazýčkem. Sál z lahve dobře, nehubne ale když mu dám třeba zmrzlinu tak jí nemůže ani lízat. Manžel i tchán byly na přestřižení. Taky jsme měli jít na zubní ale pan doktor nám to nechce udělat. Že prý to má komplikace v podobě špatného srůstu a chce počkat až malému bude 5 až 7 let!
To mi přijde šíleně dlouho…měli jste nějaké komplikace? Zjizvení, zarůstání? ![]()
Komplikace můžu mít i když si vemu prášek na hlavu. Zdá se mi, že se to moc řeší. Nechci aby si to malej pamatoval. Chtěla bych jít teď, ne čekat až mi začne šišlat…
Ahoj, nepomůžu, ale nejspíš nás to čeká taky. Malý ji má taky srostlou, ale dětská mi říkala už od narození (teď je mu 18m), že počká, až se rozmluví a podle tohoto střihne nebo ne. Z lahve pije normálně, kojila jsem přes klobouček. Bráchovi se to stříhalo někde v roce.
Ale ven jazyk prostě nedá.
@lucijekk Já byla v dospělosti. Už mi to předělávali třikrát. Mám to zjizvené, citlivé a bolavé. Když vypláznu jazyk tak cítím, jak se zastaví o zuby.
No prý existuje nějaký reverz, ten podepíšeš jako že souhlasíš s případ. následky a pak ti to udělají. Četla jsem tu, že to dělají už i v porodnici ale teď mají zase ty jejich nové studie…takže se čeká…
Já si myslím že teď je ta uzdička ještě taková měkká, nemá tolik prorostlé ty nervy takže to i míň bolí… ![]()
No právě v dospělosti to už je ta uzdička dost prokrvená ne? To pak chápu že se hůř hojí
Mudr říkal, že musíme jazyk cvičit. Malej teda žvatlá ostošest…ale jestli jsi cvičila a přesto
jsi musela jít znovu pak to asi věk neovlivní-z hlediska toho cvičení. Mudr řekl, že když ještě nemluví tak právě nemůže ten jazyk procvičovat…
A dělá se to ambulantně, jen šmikne a hotovo? Jak dlouho to pak prcky bolí?
@lucijekk mne ji strihali v 6 letech - bez komplikaci, synovci v 19 letech - bez komplikaci, synovi ve 2 letech a 9 mesicich - taktez bez. Dceri jsme nechali fiknout ve 2 mesicich, nevim, jake to tam ma, ale jazyk uz neni do srdicka. Syn i dcera byli na ORL, ja i synovec na stomatologii.
Dělá se to ambulantně to vím…ale dávali vám nějaké znecitlivění? Ve spreji nebo injekce?
Víš co, komplikované hojení může být u všeho. Pokud má potíže při lízání zmrzliny, asi bych zašla na ORL. Aby pak neměl problémy s mluvením. Co vím, tak se běžně znecitlivění nedělá, možná gel, ale to taky málo, injekce určitě ne.
No právě já si to taky myslím, že u všeho…že to moc řeší. Samozřejmě že jsem s tím počítala že se to může hůře hojit…když si vezmeš prášek na bolest hlavy tak máš taky spoustu nežádoucích účinků a kvůli tomu ho asi prodávat taky nepřestanou ![]()