Kompostování obalu od plínek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1403
29.3.10 11:18

Kompostování obalu od plínek

Ahoj,
používám plínky Alana z DM a na obalu je napsané, že je plně kompostovatelný. Můžu hop na kompost dát normálně celej, nebo ho mám nějak nastříhat na kousky?
Dík
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44180
29.3.10 11:23

Na Tvůj dotaz neodpovím,ale docela by mě zajímal názor nějakého odborníka nebo maminky,která se bioplenami léta zabývá..

Taky jsem nad tím přemýšlela.Kupujeme ty plenky,ale já je za biopleny v pravém slova smyslu nepovažuju.Kupujeme,protože nám vyhovují,Dm máme blízko a s kuponem nám vyjdou na 180kč..

Bioplena jednorázová podle mých informacích a fotek vypadá jinak,není tak bílá,ale vyloženě nahnědlá,našedlá - z recyklovaných materiálů.A ceny,ty se pohybují za balík od 400 nahoru.

To jsou jen mé nastudované informace,jednu dobu mě to zajímalo.Pravou bioplenu jsme nikdy neměli,je to finančně nad naše možnosti.Alany jsou fajn,ale nevěřím,že jsou bio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13731
29.3.10 11:28

Kacico, můžeš ho dát na kompost klidně celej, po čase by se měl rozložit.

Jano, tohle není o plínce, ale o tom obalu od nich :wink: Plínka tuším kompostovatelná není, max. kdybys jí vypreparovala, tak ten obal možná na kompost jde, ale ten vnitřek asi ne. Ale nikdy jsem jí nezkoumala.
A ještě, ta „bělost“ neznamená, že to není vyrobené z rec. materiálů, ale že je to vybělené. Ta našedlá vybělená není :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
29.3.10 11:34

Tak tím nastříháním nic nezkazíš, ale myslím si, že se rozloží docela rychle, je to prý z nějakých těch škrobů nebo co.

Jano to pleteš hrušky s jabkama, mluví se tu o obalu ne o plenách, ty kompostovatelné nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
29.3.10 11:42

Já vím,nejsem tak blbá a umím číst.Vím,že dotaz zněl,jestli je kompostovatelný obal..Jsem na začátku psala,že na dotaz odpověď nevím.

Prostě jsem se jen chtěla přiživit na diskuzi.Omlouvám se.To mám zakládat novou duplicitní diskuzi,proti kterým hodně z nás bojuje?

Už tu byla diskuze o těchto plenkách,ale byla stará a odpověď jsem tam nenašla.Protože v kolonce Nové příspěvky je to jen chvilku a každý to neprohledává,není čas..

Ale asi přehodnotím svůj názor,ať si každý zakládá novou diskuzi i na téma,které je tu během týdne stokrát.Tak má aspoň šanci,že mu někdo odpoví a nebude rýpat,že plete hrušky z jabkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
29.3.10 11:52

Ale Jani co ti je? Nedala jsem smajlíky, tak to hned snad neber urážlivě ne? :wink: Jsem to teda asi blbě přečetla, přiznám se, že jsem to jen přelítla… Omlouvám se.

Ty plenky jsou bio ve smyslu, že jsou z recykovatelných materiálů (si myslím), ale jsou bělené. Moltexky se teď taky dělají i v bělené variantě. Což údajně moc ekologické není, spotřebuje se na to údajně dost energie (říkala Pudla, že výroba kyslíku je drahá a ony jsou běleny kyslíkem).

Někde jsem četla článek, že Moltexky se opravdu rozložily celé. Už to nenajdu, bylo to docela dávno.

Nám třeba ale odpad pálí, tak tam to snad může mít smysl leda, že když v tom je míň umělých materiálů, tak bude míň bordelu (opět můj laický názor).

Taky jsme se s holkama v hysterkách bavily, že je sice hezké, když někdo tyto pleny kupuje kvůli ekologii, ale když je zabalíš do igelitu a hodíš do popelnice, je to celkem k ničemu (logicky).

My je kupujem spíš, že nám vyhovují (máme tak balík na dva až tři mesíce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
29.3.10 11:55

Suviku,díky za odpověď :kytka:

Néé,neurazila jsem se.Jen mi smajlíci taky vypadli :zed:

Možná jsem to přehnala,zní to rozčíleně.Ale nemyslela jsem to tak.Diskuze beru s nadsázkou a nerada se hádám :-) Trošku mě zamrzelo,že mi hned píšeš,že pletu jablka z hruškami :-)

I já jsem se mohla vyjádřit trochu přesněji.Ale znáš to,s dítětem za zády :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13731
29.3.10 11:59

Suvi ono je to ve smyslu ekologičtější, spíš jako zdravější pro dítě. Protože i když vám odpad spalují, tak tuším, že asi 70% odpadu v ČR se skládkuje a i když tu plínu dáš na skládku, tak se stejně nerozloží, protože skládkování není totéž co kompostování (není tam přívod vzduchu). Takže je pak jedno, jestli máš Moltexku nebo Pampersku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1403
29.3.10 11:59

Holky dík, tak já to raději nastříhám.
A kamarádka zkoušela kompostovat Moltexky a nešlo to, tak nevím. mějte se
 Kačica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
29.3.10 12:09

Anastazie jo jo, to si taky myslím že pro dítě je to lepší, je tam i míň toho igelitu. My jinak máme látkovky, ale třeba dnes jsem neměla vypraný cestovní plínky, tak dostal Alanu. Taky mě vyhovuje, že to nenapouští těma smradama jak třeba Pampresky, to tak smrdí to je strašný, nechápu proč to dělají.

Jano my to říkáme běžně plést hrušky s jabkama, fakt to neber nijak zle :wink:

Ty Moltexky se rozpadly za docela dlouho prý. No bylo by to hezké mít plně oprvadu kompostovatelné pleny. Zajímalo by mě, jakt o mají třeba Rakušáci, Švýcaři, to jsou v odpadech profíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13731
29.3.10 12:14

Jo ještě jedna věc, taky hlavně ekologičtější při výrobě, že se na to nespotřebuje tolik chemikálií a energie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
29.3.10 12:16

Ahoj, já zas někde četla, že plína Alana se prý taky rozloží až na ty lepící pásky. Jenže u nás je kompostování plínek z hygienických důvodů zakázáno, takže proto se maj vyhazovat do popelnice. Já to snad na zahradě taky vyzkouším :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.