Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj zajímá mě jestli je možné mít kondylomata jen a pouze v pochvě, jestli tu je někdo takový a jak to poznal? Já jsem se nikdy nějak nepozorovala, takže ani nevím jestli jsem to tam někdy měla takhle nebo ne, ale sliznice mi připadá taková hrozně hrbolatá až hrubá, jedná se hlavně o vrchní část (směr moč. trubice). Gynekoložka nikdy nic neříkala že by něco bylo jinak. Zvenčí nikde nic nemám, ani žádné problémy jako pálení, bolest, krvácení, nemám problémy při sexu, ani chlap neříkal že by se mu zdálo něco divné. Já jsem ale přesvědšená s jistotou že jsem jakoby uvnitř užší, s čímž také souvisí fakt že mi táhne na 30 a konečně mívám i vaginální orgasmus, což jsem dřív nemívala, může to zúžení souviset s tímto? Na gyndu samozdřejmně půjdu, jen nechci plašit a nevím jestli stačí jít až na preventivku nebo se mám radši objednat dříve.
@Anonymní píše:
Ahoj zajímá mě jestli je možné mít kondylomata jen a pouze v pochvě, jestli tu je někdo takový a jak to poznal? Já jsem se nikdy nějak nepozorovala, takže ani nevím jestli jsem to tam někdy měla takhle nebo ne, ale sliznice mi připadá taková hrozně hrbolatá až hrubá, jedná se hlavně o vrchní část (směr moč. trubice). Gynekoložka nikdy nic neříkala že by něco bylo jinak. Zvenčí nikde nic nemám, ani žádné problémy jako pálení, bolest, krvácení, nemám problémy při sexu, ani chlap neříkal že by se mu zdálo něco divné. Já jsem ale přesvědšená s jistotou že jsem jakoby uvnitř užší, s čímž také souvisí fakt že mi táhne na 30 a konečně mívám i vaginální orgasmus, což jsem dřív nemívala, může to zúžení souviset s tímto? Na gyndu samozdřejmně půjdu, jen nechci plašit a nevím jestli stačí jít až na preventivku nebo se mám radši objednat dříve.
pokud nestřídáš partnery a manžel ti nezahybá, riziko kondylomat je minimální.
Dobrý den,
na gynekologické prohlídce mi byla nalezena v pochvě jedna bradavička.
Doktorka mi ji vypálila nějakou vodičkou (zprvu to studilo, pak trošku štípalo, nic strašného), prý když do 7-10dní nezmizí, bude muset vypálení opakovat…
Ale teď k věci: jak jsem k bradavičce přišla budu těžko zjišťovat. S přítelem (který se rozvedl po 20letech a krom manželky a mně prý s nikým jiným nespal, já měla za svůj život 5 sex. partnerů) jsme spolu rok, doposud jsme měli sex bez ochrany (užívám HA). Jak dál? Říct mu o svém problému nebo ne? A co sex? Být nyní bez sexu nebo použít kondom? Přiznám se, že mám obavy mu o svém problému říct… Doktorka tvrdí, že pokud spolu již rok spíme bez kondomu, že by to neřešila…
Jsem z toho samozřejmě špatná, takže budu ráda za jakoukoliv radu či zkušenost…
A ty doktorce nevěříš?
Měla jsem je taky, pokud se dobře pamatuju, je jejich původcem HPV, může být v těle přítomen dlouho bez jakýchkoliv příznaků a pak „najednou“, třeba ze stresu, začne dělat brikule.
HUK: věřím, ale jde o pohlavně přenosnou nemoc, čistě teoreticky jsem se mohla nakazit i od přítele, ale prakticky je to asi nepravděpodobné… Stydím se o tom příteli říct, mám špatné svědomí, že se ode mně už možná nakazil, ale co když ne???
Normálně si o tom promluvte. Kdo koho kdy nakazil už stejně nezjistíte. Je to poměrně běžná infekce a většinou spontánně vymizí bez následků do dvou let od nákazy.
Dobry den, mela jsem x let vztah po porodu se mi udelal asi kondylom, nekolikrat m ito bylo vypaleno..a obcas se mi to znovu vytvori..mam noveho partnera, na sex nedoslo. Ja nevim zda ho mam nejak upozormovat? Riakt mu o tom? Musim? mela bych? Ja nevim co mam delat..bojim se kvulu tomu s nim neco mit aby se mu to neudelalo taky..
@Anonymní píše:
Dobry den, mela jsem x let vztah po porodu se mi udelal asi kondylom, nekolikrat m ito bylo vypaleno..a obcas se mi to znovu vytvori..mam noveho partnera, na sex nedoslo. Ja nevim zda ho mam nejak upozormovat? Riakt mu o tom? Musim? mela bych? Ja nevim co mam delat..bojim se kvulu tomu s nim neco mit aby se mu to neudelalo taky..
Jo, rekni mi to, to ho navnadi…odejit. ![]()
@Sadman a co mam teda delat prosim? Citim se spatne ze se mu to treba muze udelat po sexu semnou
HPV virem trpí asi 80% populace, takže dá se říct, že to má skoro každej
. Já jsem si jich naštěstí všimla už v začátku, když jsem jich měla jen pár, takže mi to gynekolog jen poleptal vodičkou a zmizelo to. Aby se to nevrátilo je dobrý si pěstovat dobrou imunitu co nejdéle a pak už se ti nikdy vrátit nemusí. Dá se tim i ten vir zahubit, takže teď dbej na to, abys nebyla nemocná a aby tvá imunita byla co nejlepší.