Konec pracovní smlouvy a výše mateřské
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Konec pracovní smlouvy a výše mateřské
Dobrý den, prosím o radu. Pracovní smlouva mi končí k 31.8.18, na mateřskou dovolenou bych mohla nastoupit nejdřív od 6.10., v práci mi bohužel smlouvu prodloužit nemohou, ale nabídli mi, že by mi mohli na září a říjen zaměstnat na dohodu, ale jen na 3 h. denně., takže jestli to chápu dobře, tak soc. a zdr. mi stále bude platit zaměstnavatel. Ale vůbec si nejsem jistá z čeho všeho se tedy bude vypočítávat výše mateřské, když dosud jsem měla hrubou mzdu kolem 20000? A jaké jsou výhody toho, že půjdu do práce na dohodu napr. od úřadu práce či rizikového těhotenství? Já bych tedy osobně radši šla ještě do práce, jen se chci zeptat na všechny varianty. Moc děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@JustinkaB a bude to dpp nebo dpč? Kolik bude výdělek? Jestli dpp a výdělek do 10.000,– tak nic platit nebude. Jestli dpč a výdělek od 2.500,– kč tak bude. Jinak pro pn musí být důvod. To že ti skončila smlouva důvod není. A když půjdeš na úp myslím že si nemůžeš privydelavat na dpp. Ze ti stopnou výplatu podpory. Jinak taky záleží jak dlouho si byla v práci? Máš splněno 270dnu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
radči nechoď na tu dohodu, zaměstnavatel ti na DPP, pokud nepřesáhneš 10 tisíc, tak ti zdravotní ani sociální platit nebude,budeš si to platit sama,nejlepší by bylo, jít na nemocenskou, vyjde to finančně lépe.Mateřskou dostaneš od současného zaměstnavatele, protože se vejdeš do ochranné lhůty.Anebo můžeš na ty 2 měsíce na úřad práce.
- Citovat
- Upravit
Mohla bys jít na neschopenku od 31. 8. a budeš myslím v ochranné době a zaměstnavatel tě nemůže vyhodit a pak nastoupíš na PPM 6 týdnů před porodem. PPM se počítá zhruba jako 70% z 20000. Jsou tam nějaké redukce, ale nevím jestli se tě to týká.
Nejsem si jistá, jestli to takto jde. Napadlo mě to. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano odpracováno mám, na úřadu práce jsem byla akorát po škole a to je cca 10 let
, no počítám, že by to byla dohoda o pracovní činnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, mateřská se vypočítává z denního vyměřovacího základu za posledních 12 měsíců. Podmínkou je, že jste byla posledních 270 dní plátcem nemocenského pojištění. Pokud pracovní poměr končí v době těhotensvtí, jste v ochranné lhůtě 180 dnů od skončení pojištění. Pokud by dohoda na 3hod za den byla v průběhu 9 a 10 měsíce, musela by být na jinou práci než byl hlavní poměr. Předpokládám, že by nebyla ve výši případné nemocenské v riziku před nástupem na mateřskou. Pak je tedy jasné co je výhodnější, prvních 14 dní nemoci platí zaměstnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JustinkaB z činnosti by ti to platili když by sis vydělala víc jak 2500. Ale to bude asi novy pracovni vztah a na tom by si podle meho byla tratna. Ppm se počítá z 12mesicu před nástupem na ppm většinou. Ale pokud by si byla od 1.9 na dpc a presahla jsi tak by te zamestnavatel musel prihlasit a vypocet by byl jen z tech dvou měsíců. Sla bych na úp na ty dva nesice. Dostaneš í nějakou podporu. Tedy pokud nastoupis 6.10. Bude se počítat z příjmů z minulého zaměstnání z obdobi do 31.8. Pokud půjdeš na pn í když není nárok jak píše @Makito tak pracovní poměr stejně skončí stejně 31.8. Vyhazovat tě ani nemusí. Máš smlouvu má dobu určitou a tím to končí. Ppm je 70% redukovaneho denního vyměřovacího základu. Trvá 28tydnu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@X_Cassiopea
Teď by pro mě asi bylo finančně výhodnější jít na rizikové, ale zajímalo mě, jak by se to potom dotklo mateřské, jestli by ta nevyšla lépe, kdybych byla alespoň zaměstnaná na dohodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lachtanice86
To je pravda, pokud se to počítá jako průměr, tak by se mi to tou dohodou hodně snížilo. To by byl úřad práce výhodnější.
Děkuji všem za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JustinkaB když teď půjdeš na pn. Tak se ti bude počítat pn do průměru a zároveň nebude. Dny nemoci budou ve vyloučených dobách a bez peněz. Takže se to odečte. Jediné co se pro výpočet ppm bude počítat bude prvních 14dnu nemoci co hradí zaměstnavatel. I ta nemoc je ale kracena. První 3 dny nemoci nedostaneš od zaměstnavatele nic a potom 60% průměru. A kdo by ti napsal pn? Tam zase musíš dodržovat vycházky. A je to taky jen 60% platu. Chvili, potom to trochu stoupá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Počítala jsem ekvivalent 20 000 hrubého (předpokládám, že to více nebude). Vyšlo mi na 3hod za den cca 8000 za měsíc, což může zaměstnavatel vyhodnotit jako výhodnější dohodu o provedení práce, ze které se do 10 000 za měsíc neodvádí soc. a zdrav. pojištění, pro ten 9 měsíc by jste si musela zaplatit nemocenské pojištění sama, což je 1647Kč za měsíc. Je to v tomto případě smutné, ale jestli Vám gynekolog vystaví neschopenku dříve, vyjde to lépe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No je to asi blbý to takhle napsat, ale ano gynekolog mi sám navrhl, že mi pn napíše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doba evidence na úřadu práce se jako PN do výpočtu mateřské nezapočítává. Co se týče vycházek, záleží na gynekologovi jaké Vám napíše. Jenom pozor, prvních 14 dní krom prvních třech pracovních platí zaměstnavatel, ale už ne po ukončení prac. poměru. Je to jedna z cest, popřípadě se domluvit se zaměstnavatelem, pokud Vám chce dát dohodu na 3hod za den na 2 měsíce aby jste se domluvili na 6 hodin za den na 1 měsíc, tedy jen 9. Pokud je jak píšete 6.10. odchod na mateřskou, tedy 8 týdnů před termínem porodu, 10tý měsíc už řešit nemusíte
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě před finálním rozhodnutím bych se zeptala na úřadu práce jak Vám budou vypočítávat podporu v nezaměstnanosti po ukončení rodičovské dovolené, v případě, že před nástupem na mateřskou jste v evidenci, myslím, že by to mohlo být vypočteno úplně jinak. Je možné, že se legislativa za dobu Vaší mateřské a rodičovské změní, ale nejsem si jistá jak se to vypočítává potom. Dále je riziko úřadu práce v případě, že otěhotníte s dalším dítětem v době pobírání rodičovského příspěvku, tam by možná ani v případě evidence na ÚP vůbec nárok na další mateřskou nebyl, to bych se musela začíst jak se to pak řeší. Ale je dobré vědět dopředu před rozhodnutím jak vyřešit období mezi ukončením prac. poměru a nástupem na mateřskou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@X_Cassiopea
No vidíte, co bude po mateřské mě ani nenapadlo. Děkuji, ještě to celé promyslim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit