Konec rodičovské dovolené, neplacené volno a neschopenka

77
9.5.23 20:30

konec RD, neplacené volno a neschopenka

Dobrý den,
jsem zde nová a snad mi dokážete odpovědět na mou otázku, momentálně si nevím rady.
do 31.3.2023 jsem probírala RP, syn oslavil 3 roky 20.1.2023, vzhledem k tomu že jsem těhotná, tak jsem 1.4 nenastoupila do práce, ale na neschopenku, jenomže jsem zapomněla na to, že jsem minulý rok v práci podepsala žádost o neplacené volno a to od 21.1.2023 do 31.8.2023 a tím pádem mi dnes s ossz došel papír, že díky tomu nemám nárok na nemocenskou, paní na OSSZ na mě nebyla moc příjemná a řekla mi, že pokud nemám peníze, mám jít na brigádu 8o vzhledem k tomu že začínám 6 měsíc a jsem na rizikovém kvůli prasklému hematomu to ani nejde, navíc, kdo by mě vzal na brigádu už s břichem :roll: logicky mi přijde ukončit v práci neplacené volno (mám smlouvu na neurčito), ukončit teda i teď tu neschopenku a nastoupit na novou? Můžu vůbec s kódem neschopenky rizikové těhotenství obratem nastoupit znova na to samé? Nebo jak to mám udělat? na mateřskou dovolenou můžu nastoupit nejdřív 7.7 a peníze dostanu v srpnu, to si nemůžu dovolit být do srpna bez koruny, ikdyž manžel chodí do práce. Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21606
9.5.23 20:38

No můžeš zkusit ukončit neplacené volno. Ale zaměstnavatel by byl blázen, kdyby na to přistoupil. Musel by ti platit prvních 14 dní neschopenky. A domnívám se, možná mě někdo opraví, že stejně jako u sjednání neplaceného volna i u jeho předčasného ukončení musí být souhlas obou stran… Holt asi budeš do nástupu na mateřskou bez peněz a ještě se nezapomeň nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let, aby ti nenaskočil dluh na zdravotním pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
9.5.23 20:46

@nozu tak já tak nějak budu doufat, že u nás v práci sedí lidi a ne roboti a dokážou pochopit situaci, oni mi zaplatí jen 14 dní :nevim: to je asi finančně nepoloží, hlavně nevím, proč po mě chtěli abych jim skoro rok před skončením RD podepisovala nějaké neplacené volno, to je samozřejmě moje chyba, že jsem to podepsala, ovšem jsem netušila co bude a že mi to udělá takový problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24688
9.5.23 20:48

Zkuste zaměstnavatele požádat a vašeho lékaře rovněž, ale nevím teda, proč by to dělali. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24688
9.5.23 20:49
@Milanovak píše:
@nozu tak já tak nějak budu doufat, že u nás v práci sedí lidi a ne roboti a dokážou pochopit situaci, oni mi zaplatí jen 14 dní :nevim: to je asi finančně nepoloží, hlavně nevím, proč po mě chtěli abych jim skoro rok před skončením RD podepisovala nějaké neplacené volno, to je samozřejmě moje chyba, že jsem to podepsala, ovšem jsem netušila co bude a že mi to udělá takový problém.

Oni vás k tomu volnu přímo donutili, že? Vy byste ráda od 21.1., ne 1.4., hákovala. Je to jen vaše vina, že si takto důležité věci nehlídáte, neházejte to na nikoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
9.5.23 20:56

@lucad77 samozřejmě že je to moje chyba, jen nevím, proč to chtěli podepsat tak brzy, kdyby to po mě chtěli ke konci roku, kdy jsem věděla že jsem už těhotná, nepodepsala jsem to, spíš mě mrzí, že jsem jim vše vždy hlásila s předstihem v práci, hned po novém roce, že jsem těhotná, že mám RD a RP do konce března a že abych jim nedělala v práci guláš s místem na pár měsíců, nepůjdu do práce, ale na neschopenku, všechno mu odsouhlasili a tak když po nich chtěla ossz nějaký vyjádření, mohlo to spíš jim dojít a zavolat mi a to neplacené volno zrušit, já nejsem ekonomka, ani nepracuji na finančním :nevim: takže jsem nevěděla, že mi to může udělat nějaký problém, ale ony by to vědět měly, stejně už mi v tom dubnu těch 14 dní zaplatit musí, když jsem dostala tu neschopenku. Ano je to moje chyba, ale z jejich strany to taky dle mě nebyla úplně férový jednání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
9.5.23 20:56
@Milanovak píše:

Tak pokud vím, o neplacené volno můžeš žádat pouze ty, nikdo ti ho nemůže vnucovat. A nebylo to kvůli nástupu dítěte do školky, to by odpovídalo. A opravdu si myslíš že jde jenom o vyplacení prvních 14 dnů? Pro ně je to práce navíc. Musíš se nějak domluvit. A hlavně nástup do zaměstnání se neodvíjí podle vyplaceného rodičáku ale podle toho kdy dítě dovrší 3 let. Takže jsi měla správně nastoupit 22.1.2023 do zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24688
9.5.23 20:58
@Milanovak píše:
@lucad77 samozřejmě že je to moje chyba, jen nevím, proč to chtěli podepsat tak brzy, kdyby to po mě chtěli ke konci roku, kdy jsem věděla že jsem už těhotná, nepodepsala jsem to, spíš mě mrzí, že jsem jim vše vždy hlásila s předstihem v práci, hned po novém roce, že jsem těhotná, že mám RD a RP do konce března a že abych jim nedělala v práci guláš s místem na pár měsíců, nepůjdu do práce, ale na neschopenku, všechno mu odsouhlasili a tak když po nich chtěla ossz nějaký vyjádření, mohlo to spíš jim dojít a zavolat mi a to neplacené volno zrušit, já nejsem ekonomka, ani nepracuji na finančním :nevim: takže jsem nevěděla, že mi to může udělat nějaký problém, ale ony by to vědět měly, stejně už mi v tom dubnu těch 14 dní zaplatit musí, když jsem dostala tu neschopenku. Ano je to moje chyba, ale z jejich strany to taky dle mě nebyla úplně férový jednání.

Ale vy jste neměla RD do konce března. Končí dnem třetích narozenin dítěte. 21.1. byste musela nastoupit do práce nebýt toho neplaceného volna. A nic vám platit nemusí, když jste na neplaceném volnu, tak logicky nemůžete marodit. Říct vám to mohli, ale nejspíš jim to taky hned nedošlo. :nevim:

Příspěvek upraven 09.05.23 v 21:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
9.5.23 21:00

Hm. Jenom jestli by to nebrali jako ucelovy podvod. Tohle je fakt na hrane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
9.5.23 21:00

@mamule42 samozřejmě je možné, že se mě ptaly ten minulý rok, jak mám v plánu jít do práce, nejspíš jsme se dohodli, že budu doma do konce srpna, kvůli nástupu do školky, já se přiznám že si už nepamatuji, jak přesně to bylo, ale vzhledem k tomu, že nejsem úplně znalá v těchto postupech, dost pochybuji o tom, že bych dojela do práce a zažádala si rok před koncem RD o neplacené volno, to mi přijde nereálné, spíš byl návrh z jejich strany a já na to prostě kývla, nic víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
9.5.23 21:03

@lucad77 Dobře, takže jak se mám s nimi zkusit domluvit? že neplacené volno tedy bylo od 22.1.2023 do třeba 10.5.2023? a mám jít na pojišťovnu nějak teda zjistit, jak jsem to do teď měla se zdravotním a sociálním? já jsem se snažila něco dohledat na internetu ale vyloženě můj případ jsem tam prostě nenašla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
9.5.23 21:05

@Milanovak ted uz nic. Zruste neschopenku k nicemu vam neni, bezte co nejdriv na materskou. Co jinyho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
9.5.23 21:07

@eva1985aa jak jako účelový podvod? v čem? v tom že mi skončil RP a místo do práce jsem těhotná? :nevim: jak bych v tomto mohla nějak podvádět? možná jsem teda měla na neschopenku jít hned toho 22.1.2023 jak mi skončila RD? nebo nevím jak jinak jsem to měla udělat, já měla RP do konce března, protože jsem měla v plánu dát syna do školky po novém roce, na půl dne a půl dne by byl u babičky, ale než by si zvykl, chtěla jsem mít finanční krytí do konce března, proto jsem měla RP natáhlej do března a ne do toho ledna, ale když mám rizikové, tak jsem logicky do práce nešla, to neplacené volno asi byla „pojistka“ kdyby mi ho do školky nevzaly, protože si pamatuji že mi sama na personálním říkala, že pokud se mi podaří syna umístit do školky, nastoupím zpět do práce, což se ale nekoná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4124
9.5.23 21:07

@Milanovak Dokud jsi pobírala RP, tak zdravotní za tebe platil stát. Sociální neplatí nikdo, to není povinné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
9.5.23 21:09

@eva1985aa no na tu mateřskou můžu jít nejdříve právě až 7.7 a první peníze dostanu až v srpnu :( :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat