Konec rodičovské dovolené z druhé strany

Anonymní
17.10.17 06:58

Konec rodičovské dovolené z druhé strany

Ahoj, mám takový problém a prosím o radu. Po 10 letech se ke mně do práce chce vrátit zaměstnankyně z rodičovské dovolené (4 děti po sobě navazující). Jenže náplň práce je u nás taková, že se musí min. co půl roku chodit na školení, pořád je třeba se vzdělávat kvůli novelám zákonů - jedná se o účetní práci apod. Nechci ji už zpátky, nejen kvůli tomu, že bude totálně mimo, ale taky z osobních důvodů (špatné vztahy a prostě jsme si nesedly). Navíc tady mám místo ní šikovnou holčinu, kterou nechci vyhodit, jsem s ní velice spokojená. Teď samozřejmě dala vědět, že do práce chce. Jaké jsou moje povinnosti? Co ji musím vše zaplatit, aby už nenastoupila? Navíc před odchodem neměla ani momentální minimální mzdu, v roce 2007 byly platy trochu jinde. Děkuji za rady a prosím o zachování anonymu kvůli pro mě citlivým informacím, jinak raději smazat

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
56275
17.10.17 07:01

No, bud se domluvite na vypovedi a odstupnem, nebo ji musis vzit zpet. Ale muze mit jine, podobne misto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1459
17.10.17 07:15

Přesně tak, výpověď z Tvé strany a odstupné. Nebo pro ni vytvořit jiné místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.17 07:17

Děkuji, s odstupným počítám, jen by mě zajímalo, jak je to s tou výší odstupného, když neměla ani tu minimální mzdu. Mám externí mzdovou účetní a ta mi řekla, že si to musí nastudovat, že momentálně není schopna mi odpovědět, tak se ptám tady, jestli někdo neví

• Citovat
  • Upravit
66845
17.10.17 07:27

http://www.aperio.cz/poradna/25437

odstupné se počítá z pravděpodobné mzdy současné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30988
17.10.17 07:36

Uplne ti rozumim, obecne nechapu povinnost zamestnavatele drzet misto nekomu, kdo neprojevil o obor zadny zajem po dobu nekolika let. Clovek si zauci nahradu, casto mnohem lepsi nez byl puvodni zamestnanec a pak by se mel se schopnym clovekem rozloucit? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.17 07:37

@matkabagristy Díky moc, teď už alespoň mám představu, s kolika penězi mám počítat. Snad to s ní nějak bezproblémově vyřeším k oboustranné spokojenosti.

• Citovat
  • Upravit
4400
17.10.17 07:43

A z jakeho duvodu vypoved dostane? U nas se resilo, ze takhle nemohli propoustet, protoze pro to nebyl zakonny duvod. Ze zamestnavatel nemuze za materskou nabrat noveho clovek a toho puvodniho vyhodit. neni to rypani, jen sdilim info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.17 07:47
@Cuddy píše:
Uplne ti rozumim, obecne nechapu povinnost zamestnavatele drzet misto nekomu, kdo neprojevil o obor zadny zajem po dobu nekolika let. Clovek si zauci nahradu, casto mnohem lepsi nez byl puvodni zamestnanec a pak by se mel se schopnym clovekem rozloucit? :nevim:

Taky mě celkem zarazil fakt, že jí tak dlouho musím držet v zaměstnaneckém poměru. Navíc žádný zájem o nějaké školení, apod. neměla, ani jednou se tady u mě nezastavila, co je nového apod. Myslím že by to mělo být nějak časově omezeno, protože kdybych ji vzala zpět, tak vím, že bude úplně mimo a tu práci prostě nezvládne (a to nemluvím o paragrafech apod. které by mě čekaly, když má 4 malé děti). Ale zase na druhou stranu vím, že to taky nemá určitě jednoduché. Alespoň je tady ta možnost, že sice mě to bude stát pro mě nemalé peníze, ale zpět ji vzít nemusím

• Citovat
  • Upravit
30988
17.10.17 07:49
@Anonymní píše:
Taky mě celkem zarazil fakt, že jí tak dlouho musím držet v zaměstnaneckém poměru. Navíc žádný zájem o nějaké školení, apod. neměla, ani jednou se tady u mě nezastavila, co je nového apod. Myslím že by to mělo být nějak časově omezeno, protože kdybych ji vzala zpět, tak vím, že bude úplně mimo a tu práci prostě nezvládne (a to nemluvím o paragrafech apod. které by mě čekaly, když má 4 malé děti). Ale zase na druhou stranu vím, že to taky nemá určitě jednoduché. Alespoň je tady ta možnost, že sice mě to bude stát pro mě nemalé peníze, ale zpět ji vzít nemusím

Na druhou stranu by mne zajimalo, co je to za praci, ktera je tak slozita a zaroven je pod nynejsi mimimalni mzou. Ty platy v 2007 (tedy pred krizi) zase tak jinde nebyly. Ale chapu, ze vzhledem k anonymu odpovidat nechces.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
296
17.10.17 07:56

@Cuddy vždyť to tam uvádí… Jedná se o účetní práci… :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30988
17.10.17 07:59

@Efkaaa Mas pravdu, prehledla jsem to. Ale to byla zamestnankyne hodne slabe platove ohodnocena 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
17.10.17 08:08
@Cuddy píše:
@Efkaaa Mas pravdu, prehledla jsem to. Ale to byla zamestnankyne hodne slabe platove ohodnocena 8o

no pak není divu, že ji tak nějak extra netankovalo nějaké školení, když stejně dostávala zaplaceno jako uklízečka… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.17 08:14
@Cuddy píše:
@Efkaaa Mas pravdu, prehledla jsem to. Ale to byla zamestnankyne hodne slabe platove ohodnocena 8o

Ta práce není zase tak složitá, ale základní znalost aktuálních zákonů hlavně o fakturaci a DPH je třeba. A k té mzdě - paní měla tehdy ofiko jen minimálku (sama to tak chtěla z osobních důvodů). Ale ne že by mi to taky nevyhovovalo, tehdy jsme v začátcích museli šetřit na všem :( A teď do mě

• Citovat
  • Upravit
2998
17.10.17 08:21

Výpověď s odstupným dle aktuálního výpočtu mzdy, a je to.
Pokud jí nebudeš vnucovat jen tři minimální mzdy, jistě ti podepíše i dohodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat