Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A doma ji nebo neji. Nebo v čem je ta tvoje chyba? Kamarád byl extrémní jedlík. Doma mi vyvarovali od a do z a nic platné to nebylo. Taky z toho byli nešťastní. Pak se to nějak zlomilo.
Prarodiče jsou někdy švihlí. Měla jsem v dětství kamarádku a její babička ji jezdila denně po škole nalejvat smetanou, aby přibrala, protože rodiče byli normální a nechali ji být. U kluka je to těžší, ale myslím, že ten růst bude podmíněn spíš geneticky než výživou. Asi by stálo za to to zjistit.
Přijde mi, že tě víc trápí konflikt z tchyní než to, že tvůj syn nejí. Čokoláda, ok. Ale proč by někdo neměl jíst v jeho věku ovoce a tebe to trápí méně než ty konflikty?
Přijde mi, že v tom příspěvku sice popisuješ ne úplně vhodné přístupy příbuzných, ale nějak divně se vyhýbáš tomu, jaké stravovací zvyky to dítě má.
Chápu frustraci z chování rodiny, ale zároveň je na prd, jestli syn není nebo jí nezdravě. Snažila ses jim někdy racionálně a v klidu vysvětlit, co pro to aktivně děláš, aby se jeho návyk zlepšil, a požádat je slušně o rozumnou změnu přístupu?
Takže jsi z dítěte hrocením jeho stravy udělala nejedlika a teď ještě kritizujes babičky, že mu chtějí dát ovoce? Chudák dítě a babičky. Přestaň řešit to, že babičky dovezou ovoce a naopak zapracuj na sobě.
@Mariane.B píše: Více
Ovoce mu nechutná, je na něj moc sladké, nemá rád sladké, ale zeleninu jí na kila. Říkala jsem to i babičce, že když chce něco vozit, tak místo půl kila jablek má přivézt rajčata, okurku, brokolicí, ředkvičky.
Nechci řešit jeho jídlo, teď řeším přístup babiček.
@Snorlaxik píše: Více
Kritizuju, že přiveze něco, co nikdo nejí. Pak se to zbytečně vyhazuje.
A co když si syn řekne co by chtěl od babičky dovézt? To by nešlo? Vždyť už je velký. Vy nejíte ovoce? Vždyť se dá i krásně zpracovat do buchet, zmrzlin atd.
@Billi píše: Více
Takže mrkvový salát s jablkem nejí? Nebo zeleninový salát k masu, do kterého bys to jablko dala? A asi zas až takový nejedlík není, když zeleninu jí na kila.
Přístup babiček je nevhodný, bohužel za něj můžeš zejména ty sama svým přístupem, kdy toleruješ dítěti vyloučení celého segmentu zdravých potravin v devíti letech.
Oni se chovají jako nevhodní prarodič ty jako nechodný rodič. Akce vyvolává reakci, začni se chovat jinak, změní se i oni.
@anavi13 píše: Více
Babička neposlouchá. Prostě má představu, že přiveze ovoce a konec.
Buchty nepecu, nikdo je nejí. Zmrzlinu neděláme, nikdo ji nejí…
@Snorlaxik píše: Více
Nejí mrkvový salát ani s jablkem a ani bez. Mrkev jí jen nakrájenou na plátky.
A co teda běžně ji na snídaně, svačiny, obědy a večeře? Vypadá to, že žvejká celý den jen zeleninu ![]()
@Billi a co jíte teda? A neposlouchá ani vnuka jo? Ono jestli tyto potraviny nejíte vy, tak je jasné, že je nejí váš syn. To není úplně dobrý vzor pro něj. Já mám nejedlíky a pořád zkouším nová jídla. Občas pak něco do svého jídelníčku přidají. Tohle je cesta. Když mu to vůbec nedáš k dispozici, tak to jíst nebude. Takto si vybírat je dost hrozný. Syn nejedl pomeranče a teď je ochutnal a už je jí. Kdyby jsme je nekupovali, tak to je jak u vás.
Máme syna nejedlika, už je mu devět, ale od batolecího věku jsou konflikty s babičkami. Obě mají představu, že to je naše chyba a obě se to snaží napravit.
Možná mají pravdu, ale jejich metody se mi nelíbí. Tchyně vydírá způsobem, že bude krivy, malý a nevyroste. Moje máma zase uplácí. Za snědené jídlo slibuje hory, doly. Pokud jim to neprojde, tak obě ječí na mě, ze to má ze mě.
Syn je hubeňour, takže rozumím, že se snaží, ale pak to zase doma řeším já, když brečí, že chce vyrůst.
Asi ani nečekám radu, jen se musím vykecat. Teď na mě ječela tchýně, že o víkendu přijedou a co vše přivezou, poprosila jsem jí, ať nekupuje žádné sladké a ovoce, protože to nikdo nejí. Jsem nevděčná, nic mu nedopreju a nejí jen kvůli tomu, že ho držím zkrátka.