Konkurenční doložka u novinařiny. Je to běžné?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Co chceš riskovat mi řekni? Však píšeš veřejně, hnedka ten den zjistí, že porusujes konkurenční doložku.
Jelikož nevíme, jak konkrétně je ta doložka formulována, tak já za sebe bych šel do té nové práce. Lepší podmínky, lepší vyhlídky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Působím jako reportérka a novinářka na volné voze. Nedávno jsem dostala zajímavou nabídku od jednoho známého vydavatelství, ale s podmínkou, že ukončím všechny dosavadní spolupráce s jinými subjekty (jsou 2). Nabídli mi vyšší mzdu i pozici. Já se nyní ale bojím, že kdyby mi to v nové práci třeba nevyšlo a skončila jsem ve zkušební době, zůstanu úplně na suchu, bez vedlejších příjmů. A hlavně mi je i trochu líto ukončit spolupráci s těmito regionálními subjekty, kde vypomáhám již více než 7 let.Šli byste do nového zaměstnání i tak? Jsou dnes konkurenční doložky běžné? Nebo byste v tomto případě neriskovali?
Tak jak kdy. Pokud máš normál smlouvu na plný úvazek, benefity, všechno - tak se tak nějak předpokládá, že nebudeš dělat tu samou činnost jinde. To bys teoreticky mohla jeden článek použít s úpravami víckrát a nechat si ho zaplatit třeba čtyřikrát (a pak se hádat, jestli to je zaměstnanecké dílo, nebo ne - jestlis to psala v pracovní době, na pracovním notebooku, zjišťovala přes pracovní telefon atd.). ![]()
Proto třeba hodně novinářů píše vyloženě na zakázku a jsou placení od článku. Někdy se jde domluvit, že si tam do smlouvy napíšeš, že články s tou a tou tématikou publikuješ jen tam, a jiné kdekoli, třeba na svém vlastním blogu.
Ale obecně - konkurenční doložky jsou běžné ve všech oborech, kde pracuješ hlavou - minimálně s podmínkou oznámení a schválení jiné práce zaměstnavatelem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Působím jako reportérka a novinářka na volné voze. Nedávno jsem dostala zajímavou nabídku od jednoho známého vydavatelství, ale s podmínkou, že ukončím všechny dosavadní spolupráce s jinými subjekty (jsou 2). Nabídli mi vyšší mzdu i pozici. Já se nyní ale bojím, že kdyby mi to v nové práci třeba nevyšlo a skončila jsem ve zkušební době, zůstanu úplně na suchu, bez vedlejších příjmů. A hlavně mi je i trochu líto ukončit spolupráci s těmito regionálními subjekty, kde vypomáhám již více než 7 let.Šli byste do nového zaměstnání i tak? Jsou dnes konkurenční doložky běžné? Nebo byste v tomto případě neriskovali?
Co je to zase za obecnou otázku. Taky záleží, jestli se rozhoduješ jen sama za sebe nebo je rodina závislá na Tvé výplatě.
Dále jak máš postavenou stávající smlouvu.
Obecně bych se nebála riskovat, kdybych na stávajícím místě nebyla spokojená a věřila bych ve své schopnosti v daném oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A chteji po tobe konkurencni dolozku nebo zakaz vedlejsi cinnosti? Protoze konk. dolozka upravuje vztah zamestnance a zamestnavatele az po skonceni prac. pomeru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Působím jako reportérka a novinářka na volné voze. Nedávno jsem dostala zajímavou nabídku od jednoho známého vydavatelství, ale s podmínkou, že ukončím všechny dosavadní spolupráce s jinými subjekty (jsou 2). Nabídli mi vyšší mzdu i pozici. Já se nyní ale bojím, že kdyby mi to v nové práci třeba nevyšlo a skončila jsem ve zkušební době, zůstanu úplně na suchu, bez vedlejších příjmů. A hlavně mi je i trochu líto ukončit spolupráci s těmito regionálními subjekty, kde vypomáhám již více než 7 let.
Šli byste do nového zaměstnání i tak? Jsou dnes konkurenční doložky běžné? Nebo byste v tomto případě neriskovali?