Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, pořídila jsem si kontaktní čočky..problém je že nemůžu poznat rub a líc.. díky tomu že jsou jednodenní..tak to je téměř k nepoznání..
a ještě prosím o tip na nasazení..čočkama se mi nechce odlepit z prstu když si ji dávám do oka..
Pokud to nepoznáš podle tvaru, tak podle písmenek… zkoumej, zkoumej
A pokud se ti nechce pustit prstu, asi ho máš moc mokrý
Písmenek..? bohužel tam nemám písmenka..
takže si ji mám nějak vysušit..nebo prst?
Správně má být zaoblená mistička, když má okraje ven, je obráceně. Zjistíš to v oku, bude škrábat.
A tys nebyla na aplikaci? Když máš čočku na prste, zmáčkni okraje. Pokud k sobě jsou hezky, máš ji správně. Pokud ne, máš ji obracene. A sušit prst, ne čočku.
Ze začátku mi taky trvalo než jsem přišla jak je to správně
. Musíš to prostě zkoušet a nebát se svýho oka. Já to poznala vždy jen podle bolesti, tak jsem jí vyndala, propláchla a dala druhou stranou. Doktorka mi radila se podívat zda je ve tvaru mističky nebo talířku
A myslim, že když je mistička tk je to správně.
Mám zkušenost, že některé čočky se hůř poznají, jestli jsou opačně nebo dobře. Pokud ti přijde, že mají hezký tvar mističky (talířek je špatně), tak dej do oka a na 100% poznáš, kdyby byly obrácené
Jinak mně se zase nechce čočka pustit prstu, když je naopak suchý. Kdyžtak postříkám roztokem na čočky nebo namočím do roztoku z mističky. A nejlépe, když si rovnou nasazuji čočku na její místo na zorničku a při odtahování prstu si tam tu čočku přidržím ještě jiným prstem. Ale chce to jen a jen cvik ![]()
@claire2 píše:
Písmenek..? bohužel tam nemám písmenka..
takže si ji mám nějak vysušit..nebo prst?
Na okraji čoček je ještě i malé, světlé písmenko. Podle toho byto taky mělo jít poznat, ale to bys asi musela pohledat, než bys jej objevila ![]()
Já přendavala čočku z prstu na prst, čočky už nepoužívám, protože jsem si svou pohodlností přivodila zánět a čočky už mi jsou nepříjemné. Je třeba používat čočky tak, jak se mají používat.
@ostlužina Jakou pohodlností? Špatnou hygienou? Nebo jsi je dlouho přenášela?
Já jsem si čočku vždy „oklepla“ o dlaň, abych z ní dostala přebytečný roztok. Čočka mi pak nepřilnula k prstu a šla dobře do oka.
@Petule030 píše:
Na okraji čoček je ještě i malé, světlé písmenko. Podle toho byto taky mělo jít poznat, ale to bys asi musela pohledat, než bys jej objevila
Ty písmenka ale nemají všechny čočky. Nebo jo?
Raduška : Byla, ale jen jsem si to vyzkoušela jednou nasadit a vyndat..a nvm na ten jednodení nevidím snad žádný rozdíl