Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hanča1234 To se v té knize konkrétně nezmiňovalo. Nejspíš proto, že je to dost individuální a na uvážení rodiče, kdy a jaký mobil dítěti dají. Každopádně je potřeba o tom dost přemýšlet, s dětmi o tom hodně mluvit a postupně jim tu zodpovědnost předávat - prostě stejně jako když je učíš cokoli jiného. Nejdřív dohlížíš a postupně to umí sami.
Moje nejstarší dcera má 11 a mobil si procházíme společně. Je u toho se mnou a nemá s tím problém. O rizicích na internetu, jako je třeba šikana, je poučená, takže to beru spíš jako společnou kontrolu než nějaké narušení soukromí.
@monty.python píše: Více
Prepac, ale toto je fakt jedna z najhorsich veci ktore som v poslednej dobe videl. CT sa vacsinou snazi, dokumenty na CT mam rad, ale takyto brutalny brak ktory sa zameriava na populizmus a WOW efekt som este nevidel.
Vela ludi pouziva WhatsApp tak vsecia vedia ze ked vydaju cokolvek s titulom WhatsApp tak to bude mat fantasticku sledovanost, bohuzial ten dokument samotny vobec neukazuje princip fungovania, ako sa branit, nic, absolutne bezobsazne, ziadne fakty, ziadne rady, ziadne doporucenia, ziadne vysvetlenia… - 30minut strasenia, obvinovania platformy a WOW efekt.
Je blbe ked sa natoci doma (pretoze je to porusenie sukromia) je blbe ked sa natoci vonku (pretoze je to odhalenie lokality)… Prezentuju to tak ze cokolvek urobis je zle. Vobec nedavaju ziaden navod, ziadne zasady spravania na internete, ziadne vysvetlenie, ziadne rady ako si apllikaciu nastavit a zabezpecit… - proste obsah absolutna nula!
O tom ze deti maju (obvykle) rodicov a o roli rodicov nepadlo ani slovo!!! Aby som im nekrivdil s vynimkou poslednej minuty a 10s textoveho oznamenia na konci. Fakt ma prekvapuje ze CT sa pod nieco taketo bolo ochotne podpisat.
Vsetko je vina niekoho ineho, „oni ma tam pridali, ja som sa musela na to pozerat“, nie doslovna citacia, ale tak nejak to z toho vyznelo - stacilo 2× kliknut a mohla si odtial odist, ale ty si nechcela (!)
Staznost mamy ze tlacitko nefunguje tak ako si ona praje - absolutne mimo, ona nieje ten kto dava poziadavky na funkcnost, nehovoriac o tom ze jej prianie je naozaj iba prianie a ani zo vsetkymi technickymi prostriedkami sveta nieje splnitelne!
Pre pamatnikov: Ano uz som to sem daval, bohuzial je to realita.