Kornelije - šetření 2020
- Fotoalbum (6176)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@bse.pedro jako já vím, že s kuřatama z vajec legrace, ale těsně před datem spotřeby bych vejce nekupovala. Leda tak s rizikem do nějaké bábovky nebo tak. Zase úplně nešetřím, kde nemusím. Přiznám se, že ani maso, které má ten den datum spotřeby, nekupuju.
To už je lepší chleba se sádlem. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AjaF píše: Více
Za prvé mají vejce minimální trvanlivost, pro maloobchod dost krátkou a za druhé se běžně vejce v lednici skladují několik týdnů/měsíců, než se zpracují… A naše babičky měly vejce od svých slepic taky dlouho, dlouho na platech v chladnější místnosti, střádaly je klidně měsíc nebo dva, než si je děti z města přijely vyzvednout… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AjaF píše: Více
Proč? Ta vejce nevědí, kdy se mají zkazit. A konzumuješ je tepelně upravená. Vydrží mnohem déle.
Příspěvek upraven 11.07.26 v 10:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bse.pedro píše: Více
Taky pamatuju. Nebo se našlo místo, kam zanášejí, vejce se vybrala a postupně snědla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bse.pedro píše: Více
A na tomu se ukládala do vápna nebo do obilí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Menton píše: Více
Babička je ukládala do špajzu na podlahu.
Nebo myslíš na zimu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
Jojo na zimu si pamatuju, že jsme měli vajíčka normálně v obilí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, prostě bych to neriskla, klidně to berte jako moji úchylku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dřive lidi neměli lednice, chladničky, mrazáky a byli zvyklí uchovávat potraviny všelijak. A šlo to.
Moje babička neměla vůbec lednici. Nepamatuju že by měla aspň malou. A vše uchovávala ve sklepě a na chladné chodbě domu.
Zavařila, sterilovala, zeleninu dávala do písku, ovoce sušila atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
Vajíčka vydrží dÿl neumytá - aspoň jsem to někde čet.
Edit: tak jo. Vejce je od slepice pokryto něčím co ucpává póry a vydrẓ̌í až několik týdnů.
Kolegyně tvrdila, že v Australii v obchodech jsou vajíčka normálné na place a ne v lednici.
Příspěvek upraven 11.07.26 v 12:25
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KalamityJohn píše: Více
U nás už podle nových pravidel taky nemusí být v lednici. Muzou být kdekoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KalamityJohn píše: Více
Tady často taky. A umývat se nesmí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vajíčka v pohode vydržia okolo 18-20°, ale ak sa raz schladia, musia byť v chlade. V teple by škrupina zvlhla a začala by plesnivieť. Ako naši, tak i ja, domáce vajíčka dávam do letnej kuchyne a vydržia, kým sa nezjedia. Žiadna chladnička.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ekira5 píše: Více
Já je mám ve sklepě. Stejně tak ovoce a zeleninu. Do kuchyně vždycky dávám jen pár, abych nemusela běhat dolů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit