Kotník: nemocnice nebo vyčkat?

Anonymní
2.6.25 11:07

Kotník: nemocnice nebo vyčkat?

Ano, vím, že nejste zdravotnická poradna, jen bych ráda poprosila o vaše zkušenosti. Včera večer jsem v lese dost neelegantně upadla a rozplácla se jako žába mezi jehličím, když mi sjela noha po kameni. :zed: Naštěstí to nikdo neviděl, takže moje sebeúcta moc neutrpěla. Zato můj kotník utrpěl – objevil se na něm lokální otok velikosti poloviny průměrného rajčete. Prostě jen v místě kotníku z vnější strany boule. Jinak noha oteklá není. Došlápnout a chodit celkem můžu (dokazuje to fakt, že jsem z lesa odešla po svých a nikdo mě nemusel vynášet), modřina se zatím neobjevila, otok se nešíří. Jen lehce kulhám, bolí mě propínání nohy. :think:

Něco podobného se mi stalo poprvé, tak nevím, jak moc kvůli tomu poměrně velkému otoku panikařit. Samozřejmě to chladím, mám nohu nahoře. Máte zkušenost, jestli je lepší vyčkat třeba do zítra, zda otok opadne, nebo bych měla raději hned do nemocnice? Zase tam nechci otravovat zbytečně, když mě to vlastně ani nebolí. Jen je to oteklé.

A zároveň budu ráda za tipy, co vám na otok ještě pomohlo – třeba nějaké babské rady nebo triky, které se vám osvědčily.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2.6.25 11:58

Pokud je kotnik otekly, tak urcite lepsi si zajit na kontrolu. Pokud je tam neco vaznejsiho, tak urcite lepsi vedet jiste a dat noze klid. Jak je tam nejake poskozeni a nebude dostatecny klid, tak se muze lecba dosti prodlouzit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21602
2.6.25 12:14

Já bych si to stáhla obinadlem, mazala krémem na otoky, třeba Liotom, a vydržela. Ono se to klidně dva týdny bude regenerovat. Pokud fakt nutně potřebuješ doktora, tak si zajdi na normální chirurgii. Nemocnice není potřeba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
2.6.25 12:41

Po svých zkušenostech bych radši šla k lékaři. Ale normálně na chirurgickou ambulanci, do nemocnice ne.

Dřív jsem ani s velmi fialovým, oteklým a bolavých kotníkem k lékaři nešla (a zahojilo se to samo). Ale teď už vím, že může být zlomenina i z úrazu, který vůbec nevypadá vážně. A že ani nemusí moc bolet a být oteklá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.25 12:46

:think: Podobným způsobem kdysi upadla má máma. Sklouzla po kameni, divně si pokroutila kotník. Pořád tvrdila že to přeci nemůże být zlomené když na to může došlápnout.
A co myslíte? Měla jí tam. Tu zlomeninu.

Manžílek taky podobně sklouzl, ten si sice nic nezlomil, ale i tak se to nožce a doktorům moc nelíbilo a tak vyfasoval ortézu a berle na šest týdnů. Sem tam ho ta noha pobolívá i dva roky od úrazu :nevim:

Já bych to po těhle zkušenostech radši nechala zkouknout doktorem a rentgenem.

• Citovat
  • Upravit
76661
2.6.25 12:58
@Anonymní píše: Více

zajdi tam, kde ti nohu zrentgenují - u nás se takhle chodí do nemocnice na traumatologii, pokud to bude zlomené, tak ti dají sádru nebo adekvátní druh léčby, pokud to bude - pravděpodobně - výron, tak jak už tady psali, stáhnout, mazat, chladit, zbytečně nechodit - také mám zkušenost, že laik nepozná zhmoždění a zlomeninu, takže než si nechat špatně srůst kost, je vždycky lepší na ten rentgen zajít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
2.6.25 13:02

Můžeš si dojít k lékaři. V nejhorším případě ti doporučí, aby sis v lékárně koupila Ibalgin krém.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák