Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám pár nájemních nemovitostí. Pokud by tě zajímalo co a jak, klidně se zeptej. Za mě určitě ano. Kdybych si koupil první nemovitost už v tvém věku, tak bych byl dnes úplně jinde. Byt za 900 tis je nejsnazší možná investice a pokud tam navíc budeš sama ze začátku bydlet, tak to vychází úplně nejlíp. Na vlastní bydlení ti dá banka lepší podmínky pro hypotéku (oproti vyloženě investiční nemoviotsti), přitom se můžeš pak kdykoliv odstěhovat a byt pronajmout. Takto levné byty mají dvě výhody. Za prvé je splátka o dost nižší než nájemné, čili není problém na pronájmech vydělávat. Za druhé je dost pravděpodobné, že cena takového bytu v příštích letech poroste (narozdíl od již předražených bytů např. v Praze).
Tak pokud jsou byty i v dobrém stavu, tak proč do toho nejít? Budeš splácet svoje, v případě pak můžeš být prodat, a koupit větši, pronajímat a mít příjem,.. než jen platit nájem a bát se že tě vyhodí.
Já bych do toho dle tvého popisu šla, splátky v poho utahnes. Možná i za najme bys dala víc S byty teda zkušenost nemám, tak je potřeba ohlídat asi i jak to funguje v rámci Sdružení vlastníků apod.
Koupila jsem si takovej byt. Pár let jsem tam bydlela, pár let ho pak pronajímala a pak jsem ho se ziskem prodala a peníze jsme s manželem investovali do společné nemovitosti. Stejně bys ty peníze dávala do nájmu, tak co řešíš?
Za mě ano, je to dobrej začátek, částka není ruinující, za deset let už může být vzhledem k platu zanedbatelná. A nemusíš tam bydlet navždy, můžeš pronajímat, prodat… Pokud to utáhneš, někde bydlet musíš (a platit za to) a u rodičů to navěky asi nikdo nechcete.
@Vennie_p píše:
Moravskoslezský kraj.
To se mi moc nezdá
bacha na lokalitu.
@andelka83 píše:
To se mi moc nezdábacha na lokalitu.
u nás se to ted tak nějak pohybuje. V Ostravě byt 3+1 za tři miliony, ale okolí tolik nestojí. Je to vykoupeno dojížděním za prací (většinou teda), menšími platy. Ale zřejmě v té oblasti už bydlí, takže jen změní bydlení.
Bydlím v te lokalite. Jen to je o par kilometru dal. Každopádně praci mam teď 13 kilaku a mela bych ji max. 20. Auto mam, kdyby nahodou tak jezdí tam i autobusy.
@Anonymní píše:
u nás se to ted tak nějak pohybuje. V Ostravě byt 3+1 za tři miliony, ale okolí tolik nestojí. Je to vykoupeno dojížděním za prací (většinou teda), menšími platy. Ale zřejmě v té oblasti už bydlí, takže jen změní bydlení.
No jo..já jsem Ostrava, před 13 lety jsme kupovali 1+1 za 850tis. Pak to kleslo, teď by stál tak 1,5 mil. Před pár lety jsme koukali po 3+1 a ještě vloni to vycházelo 2,5-3 mil. Máme byt v jiném městě kraje, menším, a co jsem koukala, tak by se prodal tak za 2-2,2 mil. Ale zatím ho pronajímáme.
Koupit byt, zvlášť když člověku táhne na 30 je super. Ale rozmyslela bych si to pořádně, splátky, zajištění splácení, aby to nebyla přílišná zátěž.
Nechci ho kupovat hned a každopádně si vse propocitam i jak by to bylo kdyby mi vypadla cast mzdy (nemocenská apod.). Každopádně mi to pripada jako fajn alternativa protoze se to doma uz neda vydrzet a citim se i trapne bydlet v takovém veku u rodicu. Tech bytu neni moc, ale jsou. Nasla jsem 1 uplne novy, který je ale dal od prace a pak 1 starsi, který by šel a je blizko. Každopádně nabídek je vic.
@Vennie_p určitě to neuspechej a omrkni to pořádně. Já se ti určitě nedivím, že jako mladá pracující žena nechceš bydlet u rodičů.
@andelka83 píše:
@Vennie_p určitě to neuspechej a omrkni to pořádně. Já se ti určitě nedivím, že jako mladá pracující žena nechceš bydlet u rodičů.
Neúspěcham. Mezitím jeste neco nasetrim. Všem děkuji za rady. Ja se proste bojím protoze je to pro me uplne neco noveho. Nikdy jsem sama nebydlela a jeste k tomu kupovat byt..
@Vennie_p píše:
Neúspěcham. Mezitím jeste neco nasetrim. Všem děkuji za rady. Ja se proste bojím protoze je to pro me uplne neco noveho. Nikdy jsem sama nebydlela a jeste k tomu kupovat byt..
tak si vyzkoušej nejprve nějaký pronájem, nejsou tam byty třeba RPG? Nějaký 1+1, dá se uzavřít smlouva třeba jen na půl roku.
Zdravím, je mi 27 a už jsem bydlela v bytě, ale po rozchodu, který proběhl 3 roky zpátky jsem se vratila k rodičům. Našla jsem si přítele a do najmu jsme jit nechtěli a tak jsme si kazdy sam odkládal peníze na společne bydlení. Bohuzel vztah nevyšel a ja se chci konecne odstehovat. Nasla jsem pěkne byty do 20ti kilometru od mého zaměstnáni a cena je 900 tis. - 1 mil. Korun. Většinou to jsou 1+1, 2kk. Divala jsem se na hypotéku a ta by na 30 let byla kolem 6ti tis. V praci beru kolem 30ti tis., mam auto, které zivim, pojisteni a šetřim si na důchod. Váhám jestli di toho jit. Pokud někoho najdu tak vzdy muzu byt dal pronajímat. Mate nekdo zkušenosti s koupi takoveho bytu? Nikdy jsem nic nevlastnila tak vubec nevim jak to chodi.
Příspěvek upraven 25.12.22 v 10:50